Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακύρωσε η Αθήνα την NAVTEX για τις έρευνες του γερμανικού σκάφους


Σε ένα από τα γνωστά εκ του ασφαλούς παιγνίδια της Τουρκίας προκειμένου να αμφισβητήσει ελληνικές κυριαρχικές αρμοδιότητες σε όλο το Αιγαίο, εξελίσσεται η υπόθεση του γερμανικού ερευνητικού σκάφους R/V Meteor, το οποίο μετά την ακύρωση της ΝAVTEX που είχαν εκδώσει οι Ελληνικές Αρχές διέκοψε το πρόγραμμα του και πλέει προς το Κεντρικό Αιγαίο με δηλωμένο τελικό προορισμό το λιμάνι της Κατάνια στην Ιταλία.

Οι ελληνικές Αρχές ακύρωσαν την NAVTEX που είχαν εκδώσει μετά από αίτημα του σκάφους για έρευνες νότια της Λέσβου, μετά την αποκάλυψη ότι και η Τουρκία έσπευσε εκ των υστέρων να εκδώσει παράνομες NAVTEX για έρευνες του γερμανικού ερευνητικού σκάφους σε όλο το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, μέχρι την Ικαρία, την Κάρπαθο και τα Κύθηρα.

Για την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών σε διεθνή ύδατα δεν απαιτείται άδεια αλλά απλώς γνωστοποίηση των ερευνών στο παράκτιο κράτος ώστε οι αρμόδιες Αρχές να εκδώσουν τις αναγκαίες Αναγγελίες προ Ναυτιλομένους.

Μετά την παρενόχληση του R/V Meteor από τουρκικό πολεμικό πριν τέσσερις ημέρες βόρεια της Λήμνου, με το επιχείρημα ότι μεγάλο τμήμα του Αιγαίου και συνεπώς και η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην ζώνη αρμοδιότητας της Τουρκίας για έκδοση Αναγγελιών, ξαφνικά το βράδυ της Τρίτης, η Τουρκία εξέδωσε δυο NAVTEX για έρευνες του R/V Meteor με συντεταγμένες ακόμη και δυτικά του 25ου μεσημβρινού (που αποτελεί το όριο των τουρκικών διεκδικήσεων).

Το γερμανικό σκάφος πάντως έπλεε το απόγευμα νότια του Αη Στράτη με κατεύθυνση νοτιοδυτικά χωρίς να πραγματοποιεί έρευνες, υπό το βλέμμα του Πολεμικού Ναυτικού.


Όμως για μια ακόμη φορά προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Αθήνα επέλεξε να μην εκδώσει ακυρωτικές NAVTEX και έτσι παρέμεναν σε ισχύ οι παράνομες τουρκικές Αναγγελίες οι οποίες μάλιστα δημοσιοποιήθηκαν και στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Αναγγελιών NAVAREA III ( 0011/2018 και 0012-2018)

Πάντως ενδεικτικό της εικόνας που αποτυπώνονταν σήμερα στο Αιγαίο με τις Αναγγελίες που έχει εκδώσει η Τουρκία είτε για ασκήσεις είτε για τις έρευνες του R/V Meteor, είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας για διαρκή και συστηματική αμφισβήτησή σε πρώτη φάση τουλάχιστον των ελληνικών κυριαρχικών αρμοδιοτήτων σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου.


Ν.Μ.
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]