Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αισιόδοξος ο Νίμιτς, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ "βλέπει" πόλεμο εάν δεν συμφωνήσουμε με τα Σκόπια!


Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει αισιόδοξος ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή συμφωνία
«Δεν υπάρχει άλλη λύση να επιβάλλουμε τη θέση μας. Για να επιβάλεις τη θέλησή σου στον αντίπαλο, πρέπει να κάνεις πόλεμο», είπε ο Γιώργος Ντζιμάνης, που προφανέστατα βρίσκεται εκτός πραγματικότητας

Την αισιοδοξία του αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για την ονομασία των Σκοπίων εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», o Μάθιου Νίμιτς.

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, λίγο πριν αφιχθεί σε Αθήνα και Σκόπια πραγματοποιώντας επαφές με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, εκτιμά ότι αναπτύσσεται «δυναμική λύσης», και δηλώνει αισιόδοξος ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Όπως αναφέρει, «μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες ίσως νωρίτερα».

«Η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός ήταν θετική και σημαντική, μια πραγματικά ήταν ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων», υποστηρίζει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ μιλώντας στην Καθημερινή.

«Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων».

Ο κ. Νίμιτς προτείνει ευρεία χρήση μιας νέας σύνθετης ονομασίας από τη στιγμή που η γειτονική χώρα ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά όχι πριν την ολοκλήρωση της ένταξης, γράφει η εφημερίδα. Στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora. Επίσης εισηγείται κάθε χώρα να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί είτε τη σλαβική ονομασία, είτε την αγγλική, είτε να τη μεταφράσει σε όποια γλώσσα επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον κ. Νιμιτς «πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός. Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε»."

"Ή συμβιβαζόμαστε με τα Σκόπια ή κάνουμε πόλεμο"

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντζιμάνης (βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ), «δεν υπάρχει άλλη λύση να επιβάλλουμε τη θέση μας. Για να επιβάλεις τη θέλησή σου στον αντίπαλο, πρέπει να κάνεις πόλεμο. Αν θέλουμε διπλωματική λύση, πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμβιβαστούμε σε κάποια πράγματα. Ή το ένα θέλουμε, ή το άλλο» συμπληρώνοντας:

«Αν οι Σκοπιανοί δεν αποβάλουν τις αλυτρωτικές τάσεις τους μέσα από το σύνταγμα, δεν θα λυθεί ούτε το ονοματολογικό, ούτε η όλη υπόθεση με τα Σκόπια».

Σε ερώτηση για το αν θα αποδεχόταν ο ίδιος τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία το στέλεχος της κυβέρνησης απάντησε: «Η ονομασία δεν είναι το μείζον, όσο είναι οι αλυτρωτικές τάσεις. Αν υπό όρους απαλλασσόμασταν από τις αλυτρωτικές τάσεις, το όνομα Μακεδονία μπορεί να ήταν ευνοϊκό και για εμάς».




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Η ονομασια αποτελει το εναυσμα για αλυτρωτικες τασεις, κ.ανεκδιηγητε

    "βουλευτη"!

    Και η προπαγανδα των "δυο ακρων" δεν πιανει, κ.εθνομηδενιστη!

    Προκειμενου να μην γινει δηθεν πολεμος,υποχρεωνομαστε να συμβιβαστουμε με

    τους κλεφτες και παραχαρακτες της Ιστοριας ΜΑΣ;

    Που το εχεις δει παλι αυτο;

    Φαντασου με τις βλακειες που λετε (και πραττετε) ,τι μηνυμα δινετε στην

    απεναντι μερια του Αιγαιου!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΚΑΝΕΛΗ ΠΟΛΕΜΟ ΟΜΩΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι ρε ανθελληνικο κουραδι ΠΟΛΕΜΟ !
    Αντε σιχαμερα αποβρασματα που θα μας φοβησετε με πορδες !
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ=ΕΛΛΑΔΑ και οσοι τολμησουν να υπογραψουν την προδοσια , να γνωριζουν οτι θα κρεμαστουν ΑΝΑΠΟΔΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]