Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τί σηματοδοτεί και τί δρομολόγησε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία...


Του Αναστάσιου Λαυρέντζου

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το οποίο κατά γενική ομολογία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για το αντίθετο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον αυθόρμητο χαρακτήρα του, καθιστά το συλλαλητήριο ένα πολιτικό γεγονός πρώτου μεγέθους, με πολλαπλές αναγνώσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων, αλλά εκτείνονται και αρκετά πέρα από αυτή. Ας δούμε ποιά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν:

1. 25 χρόνια μετά το πρώτο συλλαλητήριο για το ζήτημα των Σκοπίων, ο ελληνικός λαός έδειξε σε πείσμα πολλών ότι δεν ξέχασε τη Μακεδονία και ότι δεν παραχωρεί το όνομά της. Αυτό το κατάφερε με μια αυθόρμητη συγκέντρωση, παρόμοια της οποίας κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί σήμερα να κάνει. Έδειξε λοιπόν ο ελληνικός λαός ότι ακόμη διατηρεί ισχυρά εθνικά αντανακλαστικά – γεγονός εν μέρει οφειλόμενο και στις πολλαπλές ταπεινώσεις που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια – και ότι εν απουσία ηγεσίας δηλώνει την πρόθεση να αναλάβει αυτός τον ρόλο του ύστατου θεματοφύλακα των δικαίων και των συμφερόντων της χώρας. Όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς αυτό, σωστό ή λάθος, ένα είναι βέβαιο: ότι αποτελεί σαφή διατύπωση δυσπιστίας προς το πολιτικό σύστημα και διάθεση υπέρβασής του.

2. Με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ο λαός δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι παρά το οικονομικό και ιδεολογικό σφυροκόπημα το οποίο έχει δεχτεί, δεν έχει παροπλιστεί. Αντιθέτως διατηρεί ακόμη τη δυνατότητα να κινητοποιείται και να βγαίνει μαζικά στους δρόμους όταν βρίσκει έναν αληθινό σκοπό που τον ενώνει και τον συγκινεί. Ας μην υπάρχει βεβαίως αμφιβολία ότι ο λαός δεν βγήκε μόνο για τη Μακεδονία στους δρόμους, βγήκε και για όλα όσα υφίσταται, δηλώνοντας με τον τρόπο του «Έως εδώ! Φτάνει με τις υποχωρήσεις και τις συνθηκολογήσεις πάσης φύσεως. Απαιτείται αλλαγή πορείας!»…

3. Τα τηλεοπτικά κανάλια στο σύνολό τους υπέπεσαν στο σοβαρό ατόπημα να αποσιωπήσουν ένα ζωντανό γεγονός του μεγέθους και της σημασίας του συλλαλητηρίου, καθώς την ώρα της διεξαγωγής του συνέχισαν να προβάλλουν το τηλεοπτικό τους πρόγραμμα... Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό δεν το έκανε μόνο η κρατική ΕΡΤ, αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια, πολλά από τα οποία δεν έχουν δείξει ανάλογη εγκράτεια στην προβολή τουρκικών σήριαλ, τηλεπαιγνιδιών τύπου survivor και διάφορων talent shows αμφίβολης αισθητικής… Όλα αυτά εγείρουν εύλογα ερωτήματα όχι μόνο για την εγκυρότητα της τηλεοπτικής ενημέρωσης, αλλά και για το τί είδους τηλεόραση έχουμε, τί ακριβώς αυτή εξυπηρετεί και ποιές προτεραιότητες έχει… Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι αυτή η αυθαιρεσία – η οποία χάρη στο ίντερνετ έγινε αμέσως αντιληπτή – θα έχει τις συνέπειες της, αφού αναπόφευκτα απαξιώνει περαιτέρω τα τηλεοπτικά κανάλια ως πηγές πληροφόρησης, στρέφοντας το κοινό όλο και πιο πολύ σε εναλλακτικούς τρόπους ενημέρωσης, όπως είναι οι ελεύθεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί, το ίντερνετ και τα Social Media…

4. Με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (και πιθανώς με αυτά που θα ακολουθήσουν), τα περιθώρια της κυβέρνησης για την αποδοχή ενός δυσμενούς συμβιβασμού στο όνομα των Σκοπίων στένεψαν σημαντικά ή και εκμηδενίστηκαν. Η εξέλιξη αυτή αφορά την κυβέρνηση στο σύνολό της, αλλά αφορά και ειδικώς τον κ. Καμμένο, ο οποίος γνωρίζει ότι δεν έχει ούτε τα ελάχιστα πολιτικά περιθώρια για να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη. Αυτή τη φορά μάλιστα είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Καμμένο ακόμη και να αναζητήσει μια φόρμουλα «διαφωνίας», κατά την οποία θα εκφράσει τις αντιρρήσεις του, αλλά για πολλοστή φορά θα παραμείνει στην κυβέρνηση, με το έργο της κοινοβουλευτικής στήριξης να το αναλαμβάνουν άλλοι νεόκοποι και πιθανότατα αναλώσιμοι πολιτικοί σχηματισμοί (όπως π.χ. το «Ποτάμι» του κ. Θεοδωράκη).

5. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η ΝΔ, αν και πολλά στελέχη της θα προτιμούσαν να υποβαθμίσουν το όλο ζήτημα. Αρκετά άλλα στελέχη της – κυρίως τοπικοί πολιτευτές της – συμμετείχαν για λόγους πολιτικής ορθότητας. Η εικόνα που δίνουν όλα αυτά είναι ότι η μείζων αντιπολίτευση στοιχίζεται με το λαϊκό ρεύμα, το οποίο όμως αδυνατεί να το εκφράσει και να το καθοδηγήσει. Κυρίως όμως κάνει ότι δεν ακούει «αυτά τα άλλα» που της λέει ο λαός ευκαιρίας δοθείσης... Και αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός ή τουλάχιστον ένα τμήμα του έχοντας υπερβεί τις ηγεσίες του, ζητά μια δυναμική στροφή. Η αδυναμία της μείζονος αντιπολίτευσης να συλλάβει αυτό το μήνυμα και κυρίως να το διαχειριστεί αυθεντικά και δυναμικά, είναι βέβαιο ότι της κοστίζει πολιτικά. Διότι όσο κι αν η παρούσα κυβέρνηση έχει απογοητεύσει το εκλογικό σώμα, η αποτυχία της δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει τη ΝΔ σε θρίαμβο στις επόμενες εκλογές…

6. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε κατά πολλούς την πρώτη εμφάνιση ενός οιωνεί κόμματος με πατριωτικά και λαϊκά χαρακτηριστικά. Κατά μια άλλη οπτική ανέδειξε ένα σοβαρό ρήγμα στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, το οποίο προς ώρας η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει πως δεν το βλέπει ή θεωρεί ότι δεν την ανησυχεί, επειδή εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να δώσει έναν νέο πολιτικό φορέα. Η φύση όμως απεχθάνεται τα κενά και όταν υπάρχουν, βρίσκει τρόπο να τα καλύψει. Και σε αυτό είναι πιθανό να βοηθήσει και το λεγόμενο «σύστημα», το οποίο όπως έχει δείξει πλειστάκις μπορεί να εκτονώνει τη λαϊκή αντίδραση φαλκιδεύοντάς την. Ο κίνδυνος λοιπόν εδώ είναι κάποιοι να καπηλευτούν αυτό το αυθόρμητο λαϊκό ρεύμα ή και να τοποθετηθούν ως εγκάθετοι από το σύστημα σε έναν νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος θα έχει τελικά ως σκοπό να εκτονώσει τη λαϊκή αντίδραση, απογοητεύοντάς την. Για αυτό και τούτη τη φορά ο λαός πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή αυτών που θα τον εκπροσωπήσουν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες επιπολαιότητες ούτε για νέες μετριότητες που θα εκμεταλλευτούν τις πολιτικές εξελίξεις για να ανελιχθούν προσωπικά. Η εποχή απαιτεί ανθρώπους ικανούς, με γνώση, συγκρότηση, ήθος και όραμα και όχι ευκαιριακούς δηλωσίες, λαθρεπιβάτες του λαϊκού αισθήματος ή καίσαρες «υπερπατριωτισμού» που απλώς παράγουν θόρυβο, χωρίς να έχουν καμία ουσία…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κατερίνα Χατζηθεοδώρου26 Ιανουαρίου 2018 στις 12:57 μ.μ.

    Ενώ το άρθρο είναι καλό, με τη φράση: "Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε κατά πολλούς την πρώτη εμφάνιση ενός οιωνεί κόμματος με πατριωτικά και λαϊκά χαρακτηριστικά" δε θα συμφωνήσω. Κατ' αρχήν το ρήμα "αποτέλεσε" ακυρώνει αυτήν καθ' αυτήν την εθνικά συνειδησιακή -και μόνον- φύση του συλλαλητηρίου. Αν εννοεί ο αρθρογράφος ότι "συνετέλεσε", τότε θα υπήρχε κάποια δόση αλήθειας στην πρόταση αυτή. Συνετέλεσε δηλαδή στο να προβληθούν άτομα που ίσως ελπίζουν να συμπήξουν ένα τέτοιο κόμμα, όπως το περιγράφει με "πατριωτικά και λαϊκά" χαρακτηριστικά. Αυτό θεωρήθηκε, και ίσως είναι, καπέλωμα στου συλλαλητηρίου. Οριστικά αυτό θα φανεί αργότερα.
    Όμως επ' ουδενί θα συμφωνήσω ότι το πλήθος των Ελλήνων που συμμετείχε είχε "λαϊκά" χαρακτηριστικά. Πατριωτικά ναι, λαϊκά όχι. Εκτός αν ο λαός θεωρηθεί λαϊκός! Αυτή όμως είναι η προπαγάνδα των ελίτ και πάνω σε αυτήν στηρίζουν την κύρια "γραμμή άμυνας" τους. Όμως,Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΟΣ. Ο λαός είναι η συλλογική ψυχή και η συλλογική σκέψη και θέληση του κάθε Έθνους. Πόσο μάλλον του Ελληνικού, που η συλλογική ψυχή του φέρει μέσα την Ιστορία αιώνων και αιώνων και ανάλογες εμπειρίες που της δίνουν ένα βάθος που άλλοι λαοί δεν έχουν . Όποιος έχει πάει στο εξωτερικό, π.χ. στις ΗΠΑ, το αισθάνεται αμέσως αυτό. Προσπαθούν (οι "γνωστοί", τους ξέρετε πια) να το πνίξουν αυτό το βάθος. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες τους, κάτω από την επιφάνεια πάντα σιγοκαίει "η βαθειά ψυχή" και στα δύσκολα παίρνει φωτιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η (ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗ) ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ:
    ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ... ΚΑΙ ΣΟΡΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΜΦΙΔΡΟΜΑ. Ο ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΕΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΞΙΩΝΕΙ Η "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΉ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" ΚΑΙ Η ΠΛΑΣΤΗ "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ" ΤΟΥ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟΎ". ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΑΞΙΩΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΔΙΑΦΥΓΕΝΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΔΑΣΚΑ. Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ Ο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΌΣ"-VMRO ΕΜΕΟ ΑΝΑΜΕΜΕΙΓΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑ ΤΙΤΟ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΩΣ ΠΟΛΕΜΟ ΔΗΘΕΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ. ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΑΝ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΓΆΛΗ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΑΥΣΗΣ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΘΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΒΑΣΕΙ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ Ο.Η.Ε. ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΙΣΤΡΈΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΤΟΥ, Ή ΕΠΙΘΕΤΙΚΌΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΙ΄ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΘΝΟΣ.
    ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ "ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ" ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΩΣ ΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΔΥΤΙΚΟ ΕΘΝΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΛΟΓΩ POLITICAL CORECTNESS ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ Ή ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ. ΤΟ ΨΕΥΔΟΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟ.
    ΘΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΩΣ (ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ) ΕΘΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΗΡΗΞΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ (ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ). 61/295 της 13ης Σεπτεμβρίου 2007 (2) Βλ. ψήφισμα 2200 A (XXI), παράρτημα. (3) A/CONF.157/24 (μέρος Ι), ΚΕΦ. III.
    (4) το ψήφισμα 217 A (III).

    ΑΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ 49 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Ο ΖΑΕΦ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ "ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ" ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΥΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΙ Ή ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΩΣ ΔΙΑΠΡΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΕ ΤΑ "ΑΛΥΤΡΩΤΑ" ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΡΝΤΑΡ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ... ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥ ΩΣ "ΑΥΤΟΧΘΟΝΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ" ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ.

    ΥΓ. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ 49 ΣΚΟΠΙΩΝ. ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΕΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ή ΥΠΕΡΣΚΕΛΙΖΕΤΑΙ ΕΚ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]