Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τσίπρας ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα Σκόπια


Συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί που κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό σήμερα, να περάσουν, το κατώφλι του Μαξίμου και να ενημερωθούν για τη διαπραγμάτευση που η κυβέρνηση πραγματοποιεί, χωρίς καμιά ενημέρωση ως τώρα κομμάτων και λαού, για το Μακεδονικό.

Η αρχική σκέψη η συζήτηση να πραγματοποιηθεί στη Βουλή απορρίφθηκε, ώστε να μπορούν να συζητηθούν ορισμένες θέσεις και απόψεις, που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει ακόμη δημόσιες, μιας και άπτονται λεπτών χειρισμών και των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει, προκειμένου ν’ αποδεχθεί τη λύση του θέματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μετά το πέρας του τετ α τετ, θα αναχωρήσει για το προγραμματισμένο ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τη Ν.Δ., πάντως, τονίζουν ότι ισχύει η πρώτη αντίδραση πως «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση».

Ο Β. Λεβέντης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κι αναμένεται να δηλώσει στον Πρωθυπουργό ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θεωρεί «προαπαιτούμενο» για το όνομα την αλλαγή Συντάγματος της γείτονας χώρας, γιατί, όπως λέει σε συνομιλητές του, «η ΠΓΔΜ δεν είναι αξιόπιστη χώρα και ανά πάσα ώρα μπορεί μία άλλη κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι το Σύνταγμα εις βάρος της Ελλάδας». Ταυτοχρόνως κρίνει σκόπιμο να υπαρξει σύγκληση του «συμβουλίου αρχηγών», κάτι που στη φάση αυτή η κυβέρνηση απορρίπτει.

Με τον πρωθυπουργό θα συναντηθούν και η Φ. Γεννηματά εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Θεοδωράκης για το ΠΟΤΑΜΙ, αν και τα δυο κόμματα δεν έχουν σαφείς θέσεις για την επιδιωκόμενη συμφωνία στο σύνολό της. Θα ακολουθήσει συνάντηση με το Γρμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπα.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με εκτενή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα επικαλείται νομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΠΓΔΜ με την Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995, σύμφωνα με τις οποίες ρυθμίζονται, σε σημαντικό βαθμό, οι αλυτρωτικές επιδιώξεις της έναντι της Ελλάδας.

«Αν επιτευχθεί στο μέλλον οριστική συμφωνία που αναφέρεται και σε αλλά ζητήματα που ρυθμίζονται από το εθνικό σύνταγμα της ΠΓΔΜ (π.χ. αναφορές στη γλώσσα ή την ιθαγένεια), οι προβλέψεις αυτής της διεθνούς συμφωνίας θα κατισχύουν, κατά την ίδια λογική, των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος. Τα σημειώνω αυτά για να γνωρίζουμε τι έχει επιτευχθεί το 1995 και ποιες διεθνείς υποχρεώσεις βαραίνουν την ΠΓΔΜ, αλλά και για να μην κρούονται εκκωφαντικά ανοιγμένες θύρες» τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε χθες απόγευμα, για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Μίνι Υπουργικό

Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί μίνι-υπουργικό συμβούλιο όπου συζητήθηκαν οι επαφές του Πρωθυπουργού στο Νταβός και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 5 μ.μ. χωρίς δηλώσεις, συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]