Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίσκεψη Τ. Ερντογάν: Επιθυμίες και λάθη!


Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε να σχεδιάζεται με όλες εκείνες τι αναγκαίες φιλοφρονήσεις που οι χώρες ανταλλάσσουν αναμεσά τους, όταν πρόκειται για σχεδιασμό επισήμων επισκέψεων. Επιπλέον, τόσο η Αθήνα αλλά και η Άγκυρα, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά από αυτές, θεώρησαν χρήσιμη την επίσκεψη.

Αυτή η «πραγματικότητα» γέννησε αισιοδοξία στην Αθήνα που πίστεψε, έστω και προς στιγμή ότι μπορεί να δώσει πίστη στην Άγκυρα μιας και η τελευταία θεωρείται ότι βρίσκεται «στη γωνία» εξαιτίας των λαθών της στην εξωτερική πολιτική της.

Αυτό ήταν το πρώτο λάθος.

Το δεύτερο λάθος της πολιτικής ηγεσίας στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ήταν το γεγονός πως για μια ακόμη φορά ο Νίκος Κοτζιάς, έθεσε τις πολιτικές του και κομματικές προτεραιότητες υπεράνω των εθνικών συμφερόντων. Αρνήθηκε να ακούσει όσα διπλωμάτες εξέφρασαν τον τελευταίο μήνα σαν προειδοποίηση. Ό,τι δεν υπήρχαν σημάδια που να έδιναν, την εντύπωση έστω, πως η Άγκυρα σχεδίαζε μια μεταστροφή στην πολιτική των απειλών και εκβιασμών.

Το τρίτο λάθος, υπήρξε η προσπάθεια του Μαξίμου, μέσω δημοσιογράφων-παπαγάλων, υπό την καθοδήγηση του γνωστού κέντρου παρα-πληροφόρησης να περάσουν την άποψη στον Ελληνικό λαό πως «η επίσκεψη Ερντογάν είναι για το καλό των διμερών σχέσεων και γιατί μας έχει ανάγκη». Αυτό το έργο» παιζόταν επί τριήμερο ως ότου μάλιστα και ξένοι ανταποκριτές έπεσαν θύματά του, μεταφέροντας το στους αναγνώστες των χωρών τους.

Όλα όμως αποδείχθηκαν «φρούδες ελπίδες» και «ευχολόγια» χωρίς αντίκρισμα. Ο Τούρκος Πρόεδρος, σεβόμενος τα συμφέροντα της χώρας του, που φυσικά δεν είναι αναγκαίο να συμπίπτουν με τα δικά μας, προχώρησε σε μια σειρά ανακοίνωσης προθέσεων σχετικά με τις Ελληνό- Τουρκικές σχέσεις που όχι μόνο δεν έπαιρναν πίσω τις ως τώρα απαιτήσεις τους από την Ελλάδα αλλά υπογράμμισαν επακριβώς το τι ζητούν και «απαιτούν» προς το παρόν.

Ο Έλληνας Πρόεδρος αναγκάστηκε μετά από αυτά να επαναλάβει ένα μάθημα Διεθνών Σχέσεων, παρά το γεγονός πως δεν συμπίπτει με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα. Να βάλει ορισμένα πράγματα στη θέση τους για να ακολουθήσει μετά από εκείνον και ο Έλληνας πρωθυπουργός, που μπροστά στις τουρκικές απαιτήσεις και τον ορυμαγδό που προκάλεσαν στον πολιτικό κόσμο της χώρας, ξέχασε τις φανφάρες που ετοίμαζε να χρησιμοποιήσει για να κατακεραυνώσει τους πολιτικούς αντιπάλους του. Γιατί, ο Ερντογάν δεν του άφησε περιθώρια.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση. Ως εκεί, όλοι μπορούν να το καταλάβουν. Αυτό όμως που πρέπει να κατανοήσουν όσοι εύκολα και ανεύθυνα μιλούν εδώ και μερικές δεκαετίες για μια «γείτονα και φίλη χώρα» είναι πως στη δύσκολη αυτή φάση η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται αποφασιστικά και με κάθε κόστος.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει επίσης κατανοητό πως στην διπλωματία αυτό που μετρά και έχει αξία, είναι η έμπρακτη επίδειξη της καλής θέλησης με τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και όχι απλά η έκφρασή της όταν και όπου … βολεύει.

"Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]