Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο απειλητικός Τσαβούσογλου διαλύει το αφήγημα της κυβέρνησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου 

Οι προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση διέλυσαν με τον πιο... ωμό τρόπο το αφήγημα Τσίπρα - Κοτζιά περί… επιτυχούς, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επίσκεψης Ερντογάν, δημιουργώντας σοβαρό προβληματισμό. Για όσους παρακολουθούν στενά την πορεία των Ε/Τ σχέσεων χωρίς αυταπάτες και ευφραντικές φαντασιώσεις, αυτές οι δηλώσεις δεν αποτέλεσαν έκπληξη!

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετικές επικρίσεις βουλευτών του κεμαλικού CHP για δήθεν ενδοτικότητα της κυβέρνησης στο θέμα των νησιών «που κατέχει παρανόμως η Ελλάδα» (κατά την τουρκική αναθεωρητική θέση), παραδέχθηκε ότι ήδη υπάρχει διάλογος με την Ελλάδα για το θέμα αυτό (!) και εμφατικά δήλωσε ότι «το θέμα θα διευθετηθεί είτε με διπλωματία είτε στο διεθνές δικαστήριο είτε… στρατιωτικά»!

Αμφισβήτηση νησιών

H Τουρκία αμφισβητεί επίσημα την ελληνική κυριαρχία σε 152 μικρονήσους και μικρονησίδες, από τις οποίες οι 17 είναι σχετικά μεγάλες και κατοικήσιμες, όπως η Καλόλιμνος, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, αλλά και οι Οινούσσες. Στις σελίδες 243-267 του βιβλίου του έγκριτου τουρκολόγου Χρήστου Μηνάγια, με τίτλο «Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας», (εκδόσεις «Κάδμος»), μας δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τα 152 ελληνικά νησιά και μικρονήσια τα οποία θεωρούνται επισήμως από την Αγκυρα EGAYDAAK (Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş Ada Adacık ve Kayalıklar), δηλαδή νησιά-νησίδες των οποίων η κυριότητα σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με συμφωνίες! Αναλόγως των περιστάσεων, το ζήτημα αυτό επαναφέρεται περιοδικά, είτε από τους νεο-οθωμανούς του κυβερνώντος ΑΚP είτε από το κεμαλικό και κοσμικό CHP.

Το μεγάλο όμως ζήτημα που προκύπτει είναι τελικά αν ο κ. Τσαβούσογλου λέει αλήθεια και όντως έχουμε ανοίξει διάλογο με την Τουρκία, κάτι που ανατρέπει τη διαχρονική πολιτική μας από το 1996, να μη συζητάμε το θέμα αυτό, καθ' όσον η ελληνική κυριαρχία επί όλων αυτών των νήσων και μικρονησίδων καθορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο, η κυβέρνηση δεν είχε διαψεύσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Αναθεωρητικές απαιτήσεις

Η Ελλάδα δεν δέχεται ότι υπάρχουν διμερή ελληνοτουρκικά προβλήματα, αλλά μονομερείς τουρκικές αναθεωρητικές απαιτήσεις και το μόνο θέμα που μπορούμε να συζητήσουμε και μάλιστα σε διαιτησία νομικής μορφής αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία ως αναθεωρητική δύναμη επιδιώκει να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα στην ατζέντα και μάλιστα αυτό που κακώς στην Ελλάδα λέμε «γκρίζες ζώνες», γιατί έτσι εμμέσως παραδεχόμαστε τις τουρκικές αμφισβητήσεις. Η γείτων σύρει την Ελλάδα σε διάλογο και αφήνει ανοικτό και το θέμα της διαιτησίας. Αναπόφευκτα μας έρχεται στο μυαλό η παραδοχή του κ. Κοτζιά σε συνέντευξή του στον κ. Παπαχελά στον «Σκάι» (22/2/2017) ότι διερευνώνται οι «νομικές βάσεις των Ε/Τ προβλημάτων». Μας προετοίμαζε για κάτι άραγε;

Στρατιωτική λύση

Όμως ο κ. Τσαβούσογλου δεν σταμάτησε εκεί. Απείλησε μέσα στην τουρκική Βουλή ότι υπάρχει και η… στρατιωτική λύση ως τελευταία επιλογή, ένας σαφής «ενδείκτης» προειδοποίησης! Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν περισσότερος «ωμός» και από τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος μετά τον… περίπλου των Ιμίων την 28η Ιανουαρίου δήλωσε ότι «ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του τουρκικού στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα… αυξάνονται».

Ας χτυπήσει το καμπανάκι αφύπνισης γιατί αυτές οι δηλώσεις συμπληρώνουν το γνωστό casus belli, το οποίο ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έμμεσα υποστήριξε μία μόνο ημέρα πριν επισκεφθεί την Αθήνα για να… «βελτιώσει» τις Ε/Τ σχέσεις όπως ήταν το κυβερνητικό αφήγημα, που ήταν αρκετές μόνο δύο εβδομάδες για να «ξηλωθεί» από τον κ. Τσαβούσογλου.

Δεν αρκεί η επίκληση των υφιστάμενων συνθηκών και του διεθνούς δικαίου για να μπει φραγμός στις τουρκικές μεθοδεύσεις και στην τουρκική επιθετικότητα. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση και να το επιβάλουμε με αξιόπιστη αποτροπή και όχι με υπερπαραγωγή φωτογραφιών και «ηρωικής ατάκας»!

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]