Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μια μεγάλη απειλή για το σύστημα


Γιατί τα περίπου 105 δισ. ευρώ «κόκκινα δάνεια» που υπάρχουν σήμερα στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, μπορούν να ανατινάξουν ολόκληρο το σύστημα

Λίγοι έχουν μετρήσει σωστά τον πολύ μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η ελληνική οικονομία και μαζί η ελληνική κοινωνία από την βόμβα των «κόκκινων δανείων».

Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον έχουν προειδοποιήσει, εδώ και καιρό, ότι αν δεν λυθεί το ταχύτερο δυνατό το συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε είναι πολύ πιθανό ό,τι προσπάθεια έγινε τα τελευταία χρόνια για να επιστρέψει η χώρα σε μια μερική έστω κανονικότητα, να τιναχθεί στον αέρα. Κι αυτό γιατί τα περίπου 105 δις ευρώ «κόκκινα δάνεια» που υπάρχουν σήμερα στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, μπορούν να ανατινάξουν ολόκληρο το σύστημα. Κυριολεκτικά.

Προσέξτε: Για τα 105 δις ευρώ, η κάλυψη που υπάρχει είναι περίπου της τάξης των 50 δις ευρώ. Αν τα δάνεια αυτά ξεκινήσουν να πουληθούν αύριο στην καλύτερη των περιπτώσεων υπολογίζεται ότι δεν θα πιάσουν πάνω από 20 με 25 δις ευρώ. Και το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με τα υπόλοιπα 25 δις ευρώ; Θα οδεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε νέα κεφαλαιοποίηση; Θα την αντέξει; Κι αν δεν το κάνει, τι εναλλακτική λύση έχει; Πιθανότατα, να καλυφθεί μέσω πόρων που θα δοθούν από τους δανειστές της χώρας. Όμως...

Οι τελευταίοι, για να βάλουν το χέρι στην τσέπη, θα ζητήσουν μέτρα και μάλιστα άμεσα. Με πρώτο απ΄ όλα, την πώληση όσων περισσότερων από αυτά τα «κόκκινα δάνεια». Γιατί ακόμα κι αυτοί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο των 50 δις. ευρώ ακάλυπτων «κόκκινων δανείων».

Αλλά πρώτα απ' όλα θα ζητήσουν να γίνει προσπάθεια ρευστοποίησης τους. Το συντομότερο δυνατό. Κι αυτό ακριβώς κάνουν. Γι' αυτό και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και θα πιέσουν ακόμα περισσότερο στις μέρες που έρχονται. Το θέμα είναι καταλάβει και η Αθήνα το επείγον του πράγματος. Πριν να είναι πολύ αργά. Το θετικό της ιστορίας είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου το έχει αντιληφθεί. Θα επιμείνει όμως και στην επιτάχυνση των πλειστηριασμών που είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος.

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]