Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ράμα έβαλε εισιτήριο για την είσοδο σε ορθόδοξες εκκλησίες!


Συνεχίζει... ακάθεκτος την πολεμική του απέναντι στην ελληνική μειονότητα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, χτυπώντας, μετά το περιουσιακό, το ευαίσθητο για την ύπαρξή της θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Άλλωστε, οι επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων μειονοτικών άρχισαν με την κατεδάφιση του προσκυνήματος του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες στις αρχές του 2016 και συνεχίζονται με τον προσδιορισμό ιστορικών ιερών ναών ως... αρχαιολογικών χώρων, για τους οποίους απαιτείται εισιτήριο εισόδου προκειμένου να τους επισκεφθούν οι πιστοί.

Την περίοδο που οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κοτζιάς και Μπουσάτι επιχειρούσαν «προσέγγιση» στην Κρήτη, στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού δημοσιοποιήθηκε ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αυλώνας που ενημέρωνε τους ενδιαφερομένους ότι θεσπίζονται «εισιτήρια επίσκεψης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων» (!) στην περιοχή δικαιοδοσίας της. Πρόκειται για νέα ευθεία προκλητική επίθεση του καθεστώτος Ράμα στην αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, καθώς η πρωτοβουλία συνιστά πράξη δήμευσης -και χρήσης από τρίτους- ξένης ιδιοκτησίας, αφού οι βυζαντινοί ιεροί ναοί ανήκουν στην Εκκλησία.

Με την ενέργεια αυτή το υπουργείο Πολιτισμού παρακρατεί όσους ορθόδοξους ναούς μπορεί, με πρόσχημα την οικονομική αξιοποίησή τους.

Έτσι, η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στον Μεσοπόταμο και η Ι.Μ. των Αγίων Σαράντα στα υψώματα πάνω από την πόλη χρειάζονται πλέον εισιτήριο επίσκεψης. Κατά την πονηρή αλβανική μέθοδο, οι ιεροί τόποι για τους Ελληνες εντάχθηκαν σε γενικότερες λίστες αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να καλυφθεί η άνομη ενέργεια. Επίσης, ο Ναός της Παναγίας Βλαχέρνας στο Μπεράτι είναι επισκέψιμος με εισιτήριο και το πρόσχημα εδώ είναι ότι λειτουργεί ως εικονογραφικό μουσείο.

Αλλά το πραγματικό σχέδιο είναι άλλο... Ο Ράμα γνωρίζει ότι, για να «καταστρέψει» την ελληνική μειονότητα, πρέπει να την αποκόψει από τη γη της και τη θρησκεία της, καθώς ούτε ένα ισλαμικό τέμενος ή καθολικός ναός (έστω παρελθούσης εποχής) δεν έχει ενταχθεί σε λίστες για εισπρακτική εκμετάλλευση από κρατικό φορέα. Το σχέδιο σε πρώτη φάση είναι να μετατρέψει τους ιερούς τόπους των χριστιανών σε «νεκρά μνημεία», αντί να έρθει σε συνεννόηση με την ηγεσία της Εκκλησίας, προκειμένου οι ναοί να αποκτήσουν εκ νέου τη λατρευτική ταυτότητά τους.

Νωρίτερα το καθεστώς φρόντισε να απογυμνώσει τους ναούς από ιερά σκεύη και σπάνιας τέχνης εικόνες, τα οποία μετέφερε σε μουσεία για να τα εκθέσει...

Η τελευταία φάση του «σόου» άρχισε στην αλβανική Βουλή όταν ο βουλευτής Αρκέτ Χουσενάι σε στημένη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού αξίωνε να μάθει πληροφορίες για την τουριστική αξιοποίηση των ιερών προσκυνημάτων.

Ν. Σταυρουλάκης
"Δημοκρατία"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]