Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήνυμα Μέρκελ μέσω Σόιμπλε... στον Αλέξη με άρωμα εκλογών


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αλήθεια υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πραγματικά ότι τα όσα είπε ο Wolfgang Schaeuble για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν μία τυχαία κίνηση ή ένα ευφυολόγημα της στιγμής; Πιθανόν σε αυτό το συμπέρασμα να κατέληγαν οι περισσότερου, εάν το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν ήταν ο κ. Schaeuble, ο οποίος έχει δύο σημαντικές ιδιότητες. Από την μία είναι ο υπουργός της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και από την άλλη είναι Γερμανός, δηλαδή άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ και κυρίως δεν αφήνει τον εαυτό του να εκφραστεί χωρίς λόγο.

Εάν συνυπολογιστεί μάλιστα και η χρονική συγκυρία, το ότι απέχουμε δηλαδή 24 ώρες πριν από το eurogroup τότε είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση δεν «σηκώνει αστεία». «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών και σκληρός διαπραγματευτής, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν του δείχνει αρκετή εμπιστοσύνη» φέρεται να είπε ο Wolfgang Schaeuble.

Εκδοχές μπορεί να υπάρχουν πολλές για το τι έσπρωξε τον γερμανό «τσάρο», σε αυτή τη δήλωση, όμως για τους καλά γνωρίζοντες μία εξήγηση είναι η πειστικότερη.

Ο κ. Schaeuble έστειλε μήνυμα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό να ρίξει τους τόνους λίγες ώρες πριν από την σύνοδο των υπουργών οικονομικών. Ένα μήνυμα όμως όχι δικό του αλλά της γερμανίδας καγκελαρίου, μιας και Merkel- Schaeuble βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται και γράφονται. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μάλιστα εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την δυσφορία της καγκελαρίας για την τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, διαχωρίζοντας την γραμμή του κ. Τσίπρα από εκείνην του Ελληνα υπουργού Οικονομικών.

Η τοποθέτηση του κ. Schaeuble δεν πέρασε απαρατήρητη και από το γαλάζιο επιτελείο, το οποίο προσπάθησε από την πρώτη γραμμή να διαβάσει πίσω από τις γραμμές. «Τα λόγια του γερμανού τσάρου της οικονομίας δεν αποκλείεται να εκφράζουν με ξεκάθαρο τρόπο το τέλος του μήνα του μέλιτος στις σχέσεις κυβέρνησης και ευρωπαϊκών ηγεσιών» έλεγε στο liberal.gr στέλεχος που παρακολουθεί την πορεία της διαπραγμάτευσης. «Πρόκειται για μία τοποθέτηση που μπορεί να δείχνει πολλά και για το κοντινό μέλλον» συμπλήρωνε με νόημα η ίδια πηγή, συνδέοντας τα όσα είπε ο κ. Schaeuble ακόμα και με το σενάριο πρόωρων εκλογών. Ένα σενάριο, το οποίο δε δείχνουν να αποκλείουν στην ΝΔ ειδικά μετά και την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο. «Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός είπε τόσο καθαρά το τι διεκδικεί η χώρα στο eurogroup» σημείωσε κομματική πηγή, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας ανεβάζει πολύ τον πήχη, παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης. Η ερμηνεία που δίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση για την κίνηση αυτή, έχει δύο πιθανότητες.

Πρώτη.. Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει τα πάντα με τους δανειστές. Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό ζήτημα και όλα έχουν κλείσει πριν ακόμα αρχίσει το eurogroup. Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός είναι να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα και να εμφανίσει ως επιτυχία το αποτέλεσμα της συνεδρίασης.

Δεύτερη..Ο κ. Τσίπρας έβαλε ψηλά τον πήχη , γνωρίζοντας ότι θα τον περάσει από κάτω. Στην επικείμενη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν λαμβάνει κάτι από όσα έχει πει δημόσια και ανοίγει κύκλο σύγκρουσης με τους δανειστές, στήνοντας το αφήγημα της ηρωικής εξόδου που νομοτελειακά οδηγεί στο τέλος του δρόμου σε κάλπες. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι εύκολα ή δύσκολα η Ελλάδα θα λάβει τη δόση, τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει την πολυτέλεια να δημιουργήσει μέσα σε μερικούς μήνες και όχι άμεσα, συνθήκες πόλωσης με τους εταίρους. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επερχόμενο eurogroup θα αποτελέσει ημέρα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και εκταμίευσης της δόσης. Παράλληλα θα διατυπωθούν και αναπτυξιακές δράσεις στο κείμενο που θα ακολουθήσει. «Πέραν αυτού ουδέν» λένε γαλάζια στελέχη που μάλιστα αντιμετώπισαν με μεγάλη έκπληξη τον χαρακτηρισμό «αστάθμητο παράγοντα» που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας για τις γερμανικές εκλογές. «Πόσο μπορεί να αποτελεί αστάθμητο παράγοντα, κάτι που είναι προγραμματισμένο εδώ και τέσσερα χρόνια;» αναρωτιόνταν στελέχη της ΝΔ.

Στην Πειραιώς πάντως σημειώνουν ότι ίσως για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας παραδέχεται το γεγονός ότι χωρίς διευθέτηση του χρέους η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές. «Το γνωρίζαμε αλλά επιτέλους το παραδέχεται και ο κ. Τσίπρας » ήταν το σχόλιο συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]