Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ την ημέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό, ανήγγειλε η Τουρκία


Με την πραγματοποίηση αεροναυτικής άσκησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και εντός του Οικοπέδου 11 και μάλιστα την ίδια ημέρα στις 28 Ιουνίου που θα ξεκινά η Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, απαντά η Τουρκία στην συνέχιση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλοντας συγχρόνως να θέσει τις συνομιλίες σε κατάσταση ομηρίας.

Η Τουρκία εξέδωσε το βραδύ της παρασκευής την NAVTEX 649/17 για την διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή που επικαλύπτει και μέρος του Οικοπέδου 11 αλλά συγχρόνως ταυτίζεται με την εξωτερική γραμμή της υφαλοκρηπίδας της που μονομερώς και αυθαίρετα έχει ορίσει με τρόπο που μετατρέπεται σε τουρκική όλη η κυπριακή ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου και όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.

Η Τουρκία έτσι αμφισβητεί πλήρως και την Κυριαρχία και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θέλει να επιβάλλει τον περιορισμό άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας την στιγμή που στην Ελβετία θα διεξάγονται οι συνομιλίες , όπου η Τουρκία ακριβώς επιμένει ότι διαπραγματεύεται όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση του νοτίου τμήματος του νησιού»

Η Τουρκία με την άσκηση επαναβεβαιώνει εμπράκτως το casus belli που ανήγγειλε μάλιστα με επιστολή της στον ΟΗΕ , απειλώντας ότι εάν δεν διακοπούν οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ θα λάβει «όλα τα αναγκαία μετρά για να προστατεύσει τα συμφέροντα της» και εξέδωσε την NAVTEX λίγες ώρες αφότου η Λευκωσία είχε αναγγείλει την έναρξη εργασιών για την προετοιμασία της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 της ΑΟΖ.

Με τις κινήσεις αυτές της Τουρκίας και με δεδομένο ότι το περίφημο έγγραφο Αϊντε έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Αθήνα και στην Λευκωσία, καθώς αγνόησε επιδεικτικά τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις και αφήνει ανοικτό το ζήτημα διατήρησης των Εγγυήσεων και της παρουσίας τούρκων στρατιωτών στο νησί, το κλίμα επιβαρύνεται ιδιαίτερα για τις ούτως η άλλως εξαιρετικά δύσκολες συνομιλίες.

Ν.Μ.
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]