Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το κύρος της Μόσχας στη Συρία


O Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson επέκρινε σφοδρά τη Ρωσία, λέγοντας ότι η χώρα του Putin απέτυχε να αποτρέψει τη χημική επίθεση της Συρίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 90 άμαχοι.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ρωσία, η οποία είναι η κύρια σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, απέτυχε να υλοποιήσει τη συμφωνία του 2013 που προέβλεπε την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία.

«Η πραγματική αποτυχία στην περίπτωση αυτή είναι η αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως προκύπτουν από τις συμφωνίες καταστροφής των χημικών όπλων του 2013» δήλωσε ο Tillerson στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ απάντησαν στην χημική επίθεση της Συρίας εκτοξεύοντας 59 πυραύλους «Τόμαχοκ» εναντίον της συριακής αεροπορικής βάσης Χομς, δημιουργώντας έτσι διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Trump και Putin.

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο προηγμένων βιομηχανικά χωρών G7 προσέρχονται σήμερα για την ετήσια σύνοδο στη Λούκα, με τα κράτη της Ευρώπης και την Ιαπωνία να επιδιώκουν να λάβουν σαφή μηνύματα από τις ΗΠΑ για μια σειρά από ζητήματα, κυρίως αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία.
Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, την Τρίτη, ο Tillerson θα μεταβεί στη Μόσχα όπου και θα έχει συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους.

Εντωμεταξύ, ερωτηματικά προκαλούν δηλώσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων μετά το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ κατά του αεροδρομίου της Συρίας και αναφορικά με το αν η απομάκρυνση του Bashar al-Assad από την εξουσία είναι κεντρικός στόχος πλέον στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Μετά την πυραυλική επίθεση της Παρασκευής, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι αν κριθεί αναγκαίο θα προετοιμαστούν για περαιτέρω ενέργειες, υπονοώντας την επανάληψη της χρήσης στρατιωτικών μέσων.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν “πολλαπλές προτεραιότητες” στη Συρία, ενώ η επικράτηση συνθηκών σταθερότητας στη χώρα είναι αδύνατη με τον Assad στην προεδρία. “Δεν υπάρχει τρόπος να δούμε ειρήνη στην περιοχή αυτή, με τον Assad να παραμένει επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Χάλεϊ στην εκπομπή “Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αλλαγής. Η πολιτική λύση πρέπει να έρθει για το καλό του λαού της Συρίας,” πρόσθεσε η ίδια.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Rex Tillerson που τόνισε ότι η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ είχε ως αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή επανάληψης χρήσης χημικών όπλων από τον Assad.

“Δεν έχει αλλάξει η στρατιωτική μας στάση” έναντι των εξελίξεων στη Συρία, δήλωσε ο Tillerson στην εκπομπή “This Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η άμεση προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Συρία είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Μετά την ήττα των τζιχαντιστών οι ΗΠΑ μπορούν να στρέψουν αλλού την προσοχή τους βοηθώντας στην υιοθέτηση μιας “πολιτικής διαδικασίας”που μπορεί να φέρει την πολιτική σταθερότητα στη Συρία, συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για να τονίσει: “είναι μέσω αυτής της πολιτικής διαδικασίας για την οποία πιστεύουμε ότι ο λαός της Συρίας θα καταστεί δυνατό ν' αποφασίσει την τύχη του Bashar al-Assad.”



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]