Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αιγαίο: Κατάσταση εκτός ελέγχου


Γράφει ο Ματζάκος Ανδρέας

Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου και από ώρα 07.00 μέχρι 09.00, το τουρκικό πολεμικό σκάφος ‘’ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ’’, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ) και πραγματοποίησε βολές με πραγματικά πυρά.

Το επεισόδιο αυτό έρχεται σαν φυσική συνέχεια της υποχωρητικότητας που δείχνουν όλες οι μεταπολιτευτικές ελληνικές κυβερνήσεις απεμπολώντας σιγά-σιγά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο.

Αντιμετωπίσαμε τις παραβιάσεις των ΕΧΥ, ως απλά γεγονότα, χωρίς την απαιτούμενη αντίδραση ενός κυρίαρχου κράτους. Οι πολιτικές ηγεσίες για να μην αναλάβουν το κόστος που συνεπάγονται οι σοβαρές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο υποβάθμιζαν τέτοια γεγονότα, αλλά τα αντιμετώπιζαν και ως συνήθη πρακτική της Τουρκίας.

Και έτσι φθάσαμε στην εκτέλεση πραγματικών πυρών εντός ΕΧΥ. Τα πυρά εκτελέστηκαν προς ανατολάς, ώστε να απαλύνουν την κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και να δώσουν πάτημα στην ελληνική κυβέρνηση να δικαιολογήσει το γεγονός, στο εσωτερικό της ακροατήριο.
Γεγονός που καταδεικνύει ασφαλώς, ότι το επεισόδιο ήταν καλώς σχεδιασμένο και προετοιμασμένο από την τουρκική πλευρά.

Και όπως πολλοί νουνεχείς έγραφαν μετά τα Ίμια, εάν δεχθούμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο όπως επιθυμεί η Τουρκία σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, στη συνέχεια αυτές οι ζώνες θα γίνουν μαύρες.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι την επομένη φορά, το επεισόδιο θα είναι ακόμη πιο σοβαρό. Η Τουρκία θα αποθρασύνεται όσο εμείς υποχωρούμε. Όπως κάνει τα τελευταία 40 χρόνια.

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς, πως παραχωρούμε τόσο εύκολα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Τουρκία!
Πως γίνεται να έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και να μην το εκμεταλλευόμαστε!
Πως γίνεται να μην επιμένουμε στην εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης της Λωζάννης!!!

* Ο Ματζάκος Ανδρέας είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΣΞ, κάτοχος MSc Στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές
Πηγή περιοδική ηλεκτρονική έκδοση «Κοινωνείν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]