Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί και το "όπλο" του νερού κατά των Κούρδων


Προ ημερών η Τουρκία διέκοψε τις παροχές νερού στη Συρία, με αποτέλεσμα ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο φράγμα Τισχρίν να κλείσει

Η προσπάθεια της Τουρκίας να αποφευχθεί με κάθε θυσία η ίδρυση κουρδικού κράτους έχει, εκτός των άλλων δυσμενών συνεπειών, και τον έλεγχο των νερών των ποταμών Τίγρητος και Ευφράτου, των οποίων οι πηγές βρίσκονται σε κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας (με μικρούς παραποτάμους και υψηλότερα, στην τουρκική Αρμενία).

Από τους δύο αυτούς μεγάλους ποταμούς υδρεύεται και αρδεύεται η Μεσοποταμία, την οποία τεμάχισαν οι Αγγλογάλλοι ιδρύοντας τεχνητά κράτη. Η μέγιστη προσφορά των ποταμών στην περιοχή, διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι οι πολιτισμοί που άνθισαν κοντά στα νερά του Τίγρητος είχαν σαν κύριες αρχαίες πόλεις την Κτησιφώντα, τη Σελεύκεια, την Νινευή. Κοντά στον Τίγρη, οι Σουμέριοι, οι Χαλδαίοι, Ασσύριοι και άλλοι λαοί δημιούργησαν και άκμασαν. Σήμερα στις όχθες του Τίγρητος είναι χτισμένες οι σημαντικές πόλεις Βαγδάτη, Βασόρα, Μοσούλη.

Είναι επομένως μεγάλη η οικονομική και κοινωνική αξία τους, αλλά κυρίως η γεωστρατηγική.
Στην εποχή μας, υπάρχουν δύο προβλήματα που αναζητούν λύση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΑSA, έχει φτάσει σε επίπεδα συναγερμού η απώλεια του γλυκού νερού στη Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες όπου το γλυκό νερό φαίνεται να αρχίζει να μειώνεται δραματικά. Οι ερευνητές τονίζουν, πως τα αποθέματα νερού κατά μήκος της κοιλάδας των ποταμών Τίγρητος και Ευφράτη σε Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν, έχουν μειωθεί κατά 144 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης της ΝΑSA «Water Resources Research», αναφέρεται πως η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Μέση Ανατολή, η αυξημένη ζήτηση σε υπόγεια νερά και οι επιπτώσεις της ξηρασίας του 2007, έχουν προκαλέσει απώλεια νερού σχεδόν ίση με το μέγεθος της Νεκράς Θάλασσας (!).

Προ ημερών, το κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Χαουάρ, μετέδωσε ότι η Τουρκία διέκοψε τις παροχές νερού στη Συρία, με αποτέλεσμα ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο φράγμα Τισχρίν να κλείσει, ενώ επίσης μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των υδάτων στην σχετική δεξαμενή του. Το φράγμα προμηθεύει νερό και ρεύμα σε στρατηγικές περιοχές της βόρειας Συρίας, όπως η πόλη της Ιεράπολης και σε άλλα μέρη της κυρίως κουρδικής επαρχίας Κομπάνι.

Το γεγονός βέβαια ότι η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις ενέργειας, νερού και ποταμών, κόβοντας το νερό του Ευφράτη, δεν δείχνει να ανησυχεί τον Ερντογάν. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία έχει στερήσει στους Σύρους το νερό ως μέσο για την προώθηση των πολιτικών στόχων της στην περιοχή. Το ίδιο είχε πράξει και τον Μάιο του 2014, μειώνοντας τα νερό στη λίμνη Άσαντ περισσότερο από 20 πόδια και δημιουργώντας προοπτικές για γενοκτονία μέσω της αφυδάτωσης.

Επανέφεραν όμως την κανονική παροχή, όχι επειδή σεβάστηκαν τις συμφωνίες, ή ενέδωσαν στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά επειδή αντέδρασε το ISIS. Σε ένα βίντεο - ντοκιμαντέρ οι σουνίτες ισλαμιστές απείλησαν ότι θα… καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη ως αντίποινα επειδή η Τουρκία σταμάτησε την ροή υδάτων από το φράγμα Ατατούρκ στον Ευφράτη ποταμό.

Ήταν όμως οι ίδιοι τζιχαντιστές, που τον επόμενο χρόνο, Ιούνιο 2015, έκλεισαν τις πύλες του φράγματος του Ευφράτη στα δυτικά της χώρας, μειώνοντας την παροχή νερού και δίνοντάς τους μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να επιτεθούν στις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι ισλαμιστές εξέτρεψαν τη ροή των νερών προς όφελός τους στο πεδίο μάχης γύρω από την πόλη του Ραμάντι. Η τακτική όμως αυτή απείλησε και τις νότιες επαρχίες με ξηρασία και το νερό είχε μειωθεί σε ανησυχητικά επίπεδα.
Με τον τρόπο που ενεργεί ο Ερντογάν, δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν μειώσει ακόμη περισσότερο την παροχή νερού, που αποδεικνύεται τελικά ως ένα πολύ ισχυρό όπλο, παρά τη ύπαρξη υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]