Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλωματικά διαβήματα της Τουρκίας στην Ολλανδία


Η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό απεσταλμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ εναντίον Τούρκων διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Σε ένα διπλωματικό διάβημα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η αστυνομική παρέμβαση ήταν δυσανάλογη και ζήτησε νομική δράση κατά της "κακής συμπεριφοράς της αστυνομίας", όπως ανέφεραν οι πηγές.

Η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκυλιά και εκτόξευσε νερό την Κυριακή για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ.

Εξάλλου, η αγγλική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet ανέφερε πως η Τουρκία έχει στείλει δύο διαβήματα στην Ολλανδία, εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου δύο Τούρκων υπουργών στη χώρα.

Στο πρώτο διάβημα διατυπώνονται παράπονα για την μεταχείριση της οποίας έτυχε η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας και η συνοδεία της, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Το δεύτερο διάβημα υποστηρίζει επίσης ότι η Άγκυρα αναμένει γραπτή απολογία από τις ολλανδικές αρχές σχετικά με ενέργειες "που δεν συμμορφώνονται με τη διπλωματική αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία ανέφερε επίσης ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος αποζημίωσης, ενώ παράλληλα απαιτεί τη διεξαγωγή έρευνας και δίωξης των υπευθύνων για τα επεισόδια στο Ρότερνταμ.

Tαξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία εξέδωσε το ολλανδικό ΥΠΕΞ

Η Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε έπειτα από ένα ταραγμένο σαββατοκύριακο που οδήγησε σε διπλωματική κρίση τις σχέσεις της Χάγης με την Άγκυρα.

"Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: "παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους".

Σχεδόν το 90% των Ολλανδών στηρίζει τους χειρισμούς απέναντι στην Τουρκία

Υπέρ των χειρισμών της ολλανδικής κυβέρνησης στη σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των ολλανδών πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Peil, ενώ η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις αμφίρροπες εκλογές της Τετάρτης.

Το 86% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις της Χάγης, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση Ρούτε απαγόρευσε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς στο Ρότερνταμ για να μιλήσει στην τοπική τουρκική παροικία, αλλά και να απελάσει την τουρκάλα υπουργό Οικογένειας αφού μπήκε οδικώς στη χώρα.

Οι δύο υπουργοί σχεδίαζαν να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις για το τουρκικό δημοψήφισμα του Απριλίου, πάνω στη συνταγματικά αναθεώρηση, που θα δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν. Η ολλανδική πλευρά έκρινε πως υπάρχει θέμα ασφαλείας, λόγω του ενδεχομένου να υπάρξει ένταση στο εσωτερικό της τοπικής τουρκικής κοινότητας.

Η στήριξη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ρούτε είναι μάλιστα διακομματική, καλύπτοντας τόσο τις δυνάμεις της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Το χαμηλότερο ποσοστό στήριξης που καταγράφηκε ήταν ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κεντροαριστερών Πράσινων και των φιλελεύθερων Δημοκρατών66, με 82%.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από εννέα στους δέκα Ολλανδούς επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς έχουν κλιμακώσει την ένταση.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Ολλανδία από όλες «τις διεθνείς οργανώσεις στην Ευρώπη και αλλού», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ο κ. Ερντογάν αποκάλεσε την Ολλανδία «μπανανία» και επανέφερε τη σύγκρισή με τους ναζί.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προειδοποιήσει πως η Άγκυρα θα απαντήσει με «τους πιο σκληρούς τρόπους», χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Θέλουμε ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων αλλά δεν θα μας πιέσει κανείς, απάντησε ο ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία θέλουν τους Φιλελεύθερους του κ. Ρούτε να έχουν αποκτήσει μικρό προβάδισμα σε βάρος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς.

Κανένα κόμμα δεν θα πλησιάσει την αυτοδυναμία, και με δεδομένο ότι οι μεγάλες παρατάξεις έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βίλντερς, είναι ορατό το σενάριο κυβέρνησης τεσσάρων ή και πέντε κομμάτων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]