Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μακεδονία» αποκαλεί τα Σκόπια ο Ξυδάκης!

Οι δηλώσεις- σοκ στην «Πράβδα» της Μπρατισλάβας 
του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων

Δηλώσεις-σοκ για το όνομα των Σκοπίων φέρεται ότι έχει κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης σε ευρωπαϊκή εφημερίδα. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», ο Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα (8-10 Φεβρουαρίου) τις χώρες με τις οποίες έχει πρόβλημα η Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα -Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία-, αποκάλεσε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» σκέτο, όταν θέλησε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορά μας.

Δήλωση που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την κοινή απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για σύνθετη ονομασία έναντι όλων με γεωγραφικό προσδιορισμό όσο και με τη διακηρυγμένη άποψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το «ονοματολογικό». Ο κ. Ξυδάκης κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις χώρες του Βίζεγκραντ, στην οποία υπεράσπισε -με σθεναρότητα ομολογουμένως- τις εθνικές θέσεις για το Προσφυγικό, έδωσε συνεντεύξεις σε αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες. Μία εξ αυτών δόθηκε κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας (Μπρατισλάβα) στην εφημερίδα «Πράβδα», η οποία και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 12ης Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει από το έγγραφο ντοκουμέντο που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία».

Δύο φορές σε αυτή τη συνέντευξη ο κύριος υπουργός εμφανίζεται να αποκαλεί τα γειτονικά Σκόπια με τη συνταγματική ονομασία τους «Μακεδονία». Οι δηλώσεις αυτές του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης συνέντευξης που έδωσε σε κυριακάτικη ελληνική εφημερίδα ο απερχόμενος πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να αλλάξει το σύνταγμα της γειτονικής χώρας στο οποίο αναφέρεται η ονομασία της, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να τροποποιηθούν μόνο οι διατάξεις του σκοπιανού συντάγματος που υποδηλώνουν αλυτρωτισμό και βλέψεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας».

Σημειωτέον επίσης ότι κατά το πέρασμά του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού ο κ. Ξυδάκης επιχείρησε να απαξιώσει τις ανακαλύψεις στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη στέλνοντας μυστικά στο μνημείο στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού για αυτοψία, ενώ σε συνομιλίες που είχε στο Περιστύλιο της Βουλής χαρακτήριζε -σύμφωνα με δημοσιεύματα της 9ης Οκτωβρίου 2015- «κουταμάρες» τα αρχαιολογικά ευρήματα που επικύρωναν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η τάση στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν άλλωστε να περάσει η άποψη ότι η Αμφίπολη είναι μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου. Τα ερωτήματα κατόπιν τούτου είναι αμείλικτα: Γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υιοθετεί τον όρο «Μακεδονία», την ώρα που είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, και ανατρέπει τη στρατηγική του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και τους αλβανόφωνους των Σκοπίων προωθεί μια λύση που θα προβλέπει ονομασία σεβαστή προς τις ελληνικές ευαισθησίες σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού;

Γιατί φέρεται να υιοθετεί αυτήν την ονομασία, όταν είναι γνωστό ότι στο παρασκήνιο οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί προωθούν μια λύση διπλής ονομασίας, η οποία δεν θα ισχύει έναντι όλων; Αποδόθηκε μήπως λάθος η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πράβδα» και, αν ναι, γιατί δεν έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας- διόρθωσης προς αυτήν από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά που κυκλοφόρησε;

Μανώλης Κοττάκης
Πηγή "Δημοκρατία"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. και μεις λεμε την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ οτι ειναι το μονο ΕΛΛΗΝΙΚΟ κομμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και ο Κούλης παρών.
      Όταν σφίξουν οι κώλοι, θα πουλήσει
      κι αυτός πατριωτιλίκι-light, όπως
      το προτιμούν οι δεξιοί της φάπας
      και του φαίνεσθαι.
      Ξέρει από τον παππ.... μπαμπά του.

      Διαγραφή
  2. Μανώλη Κοττάκη, πες μας εσύ γιατί ο Ξυδάκης δεν έστειλε διάψευση. Άλλωστε, με τις κολλεγιές που έχει κάνει ο...δικός σου, είναι πιθανότερο να ξέρετε εσείς από μέσα τα της κυβέρνησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστός κι αμετανόητος στις εθνοπροδοτικές του πεποιθήσεις Μπολσεβίκος.
    Καμμία έκπληξη...Το αντίθετο θα ήταν είδηση..
    Αυτά τα τρωκτικά θα αποχωρήσουν αφού θα έχουν αποδομήσει τη χώρα και το έθνος μας μη αναστρέψιμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]