Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πόλεμος εξαπλώνεται και εμπλέκονται νέες δυνάμεις

Πόλεμος στη Συρία και ετοιμασίες για επιχειρήσεις της ΕΕ στην Λιβύη. Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στον σημερινό γαλλικό Τύπο, επιβεβαιώνει όσα τα Wikileaks αποκάλυψαν περί “τοποθέτησης” κυβέρνησης στην Λιβύη που θα διευκολύνει στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και στο έδαφος της χώρας.

Επιχειρήσεις που αν τελικά προκύψουν θα γίνουν υπό την επίβλεψη του Έλληνα προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ Μιχάλη Κωσταράκου.

Τι είπε η Μογκερίνι

«Η αποτελεσματική εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να επιτελεσθεί δίχως να περάσει από μία νόμιμη και υπεύθυνη για την ίδια της την ασφάλεια λιβυκή κυβέρνηση», τονίζει η Μογκερίνι στη Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις χθες πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη Σαμπράθα, 70 χλμ δυτικά της Τρίπολης, που προκάλεσαν περίπου 50 νεκρούς.

«Στη Λιβύη, είναι οι Λίβυοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν την απειλή μόνοι τους, κατά συνέπεια ο λιβυκός λαός είναι αποκαμωμένος και θα πρέπει να θέσουμε τέλος στο χάος αυτό», προσθέτει η ίδια.

«Από πολλών μηνών υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για τη σύσταση μίας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας. Οι επόμενες ημέρες θα αποδειχθούν κρίσιμες, με την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την επικύρωση της μελλοντικής κυβέρνησης. Εάν θέλουμε να τους βοηθήσουμε, αυτό θα γίνει μόνον εάν τους δείξουμε εμπιστοσύνη, διότι εκείνοι γνωρίζουν τη χώρα τους καλλίτερα από εμάς. Η επιλογή να ζητήσουν μία πιθανή συνδρομή για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος εναπόκειται σε εκείνους», τονίζει η Μογκερίνι.

Κατά τη Μογκερίνι, «η Ευρώπη είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια για τη σύσταση των θεσμών, ιδίως των δυνάμεων αστυνομίας και ασφάλειας, την ενίσχυση των δημοτικών αρχών στη Λιβύη, που αποτελούν το εκτενέστερο δίκτυο εκλεγμένων αντιπροσώπων στη Λιβύη, εάν φυσικά το θελήσει η μελλοντική κυβέρνηση».

Δυσοίωνες προβλέψεις “φτιάχνουν κλίμα”

Το κλίμα για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη πάντως έχει αρχίσει να δημιουργείται. Κυρίως με δημοσιεύματα. Όπως αυτό της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag.
Γράφει ότι “η Ευρώπη ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα μαζική εισροή προσφύγων τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, καθώς περίπου 150.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη Λιβύη προς ευρωπαϊκές χώρες”.

Το περίεργο για να μην πούμε παράλογο είναι ότι το δημοσίευμα επικαλούμενο εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες αυτοί θα κινηθούν προς την Ελλάδα και κατόπιν προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ μέσω της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων! Παράλογο γιατί η απόσταση Λιβύης -Ιταλίας είναι πολύ πιο “βολική” για τους δουλεμπόρους. Δεν είναι κατανοητή η γερμανική εκτίμηση ότι και αυτοί οι μετανάστες θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα! Εκτός αν τους κατευθύνουν προς τα εδώ.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει τη Δευτέρα να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πλήρη καταγραφή και τον έλεγχο των προσφύγων που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν, αναφέρει ακόμη η συντηρητική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πάνω από 83.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016.

Συγκρούσεις στη Βεγγάζη

Σύμφωνα με όσα μεταδιδει το ΑΠΕ σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 32 να τραυματιστούν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το πρακτορείο ειδήσεων LANA, το οποίο πρόσκειται στην κυβέρνηση την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, μετέδωσε πως όλοι οι νεκροί ήταν στρατιώτες πιστοί στην κυβέρνηση, που ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με ισλαμιστές.

Πέντε χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει σε ασταθή κατάσταση και ισλαμιστικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας και ασφάλειας για να επεκτείνουν τα ερείσματα και την επιρροή τους.
Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη και μια δεύτερη, που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα κι έχει μετακινηθεί στα ανατολικά, αναμετρώνται για την εξουσία, υποστηριζόμενες από διάφορες ένοπλες ομάδες.

Οι «τέσσερις μάρτυρες των αραβικών λιβυκών ένοπλων δυνάμεων της περιοχής της Βεγγάζης» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας «στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία "το αίμα του μάρτυρα" και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης αλ Μαρτζ», 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, μετέδωσε το LANA. Δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο στόχος της επιχείρησης. Αργότερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως σε δύο νοσοκομεία της Βεγγάζης μεταφέρθηκαν δέκα πτώματα στρατιωτών πεσόντων στην επιχείρηση.

Κατά το LANA, που επικαλέστηκε ιατρικές πηγές, άλλοι 34 τραυματίες εισήχθησαν σε διάφορα νοσοκομεία.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Βεγγάζη έχει μετατραπεί σε θέατρο αιματηρών μαχών ανάμεσα, από τη μια μεριά, ένοπλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και της Άνσαρ Ασαρία, που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, και από την άλλη δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Την περασμένη εβδομάδα ένα μαχητικό αεροσκάφος των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης καταρρίφθηκε στη Βεγγάζη ενώ έκανε επιδρομή εναντίον θέσεων μιας οργάνωσης που πολεμά εναντίον της κυβέρνησης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Την Παρασκευή μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιδρομή εναντίον εγκαταστάσεων που φέρονται να χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση εξτρεμιστών στη Σαμπράτα, στη δυτική Λιβύη. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Σερβίας, που είχαν απαχθεί τον Νοέμβριο.

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]