Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Washington Post: «Μία δεκαετία πριν, η Τουρκία έμοιαζε με αναδυόμενη δημοκρατία...»


Λίγο περισσότερο από μία δεκαετία πριν, η Τουρκία έμοιαζε με αναδυόμενη δημοκρατία με μία ζωντανή κοινωνία των πολιτών και με σχετικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Όχι πια. Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει εγκαταλείψει τη δημοκρατία και οικοδομεί την λατρεία προς το ισχυρό του πρόσωπο, αναφέρεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύθηκε στο τέλος της χθεσινής ημέρας που σημαδεύτηκε από τον διωγμό της εφημερίδας Cumhuriyet.

Το τελευταίο κατρακύλισμα ήρθε τη Δευτέρα, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον διευθυντή και στελέχη μίας σημαντικής εφημερίδας της αντιπολίτευσης, της Cumhuriyet, ενός από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να είναι επικριτικά προς τον κ. Erdogan, αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Washington Post με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου, που απαριθμεί τα εντάλματα σύλληψης κατά των ανθρώπων της εφημερίδας και τα προσθέτει στους 140 τούρκους δημοσιογράφους που παραμένουν στη φυλακή, στο πρόσφατο κλείσιμο 15 επιπλέον μέσων ενημέρωσης, στην πλειοψηφία τους κουρδικών.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 151η θέση του παγκόσμιου Index για την Ελευθερία του Τύπου των 180 χωρών, κάπου ανάμεσα στο Τατζικιστάν και το Κονγκό.

Ο κ. Erdogan οικοδομεί ένα είδος αυταρχικού καθεστώτος με πυρήνα την προσωπική του ισχύ, αντικαθιστώντας επικριτικά μέσα ενημέρωσης με φερέφωνα, πνίγοντας τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και απολύοντας χιλιάδες πανεπιστημιακούς με συνοπτικές διαδικασίες. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο πογκρόμ, που ξεριζώνει την καρδιά όποιας ελπίδας έχει απομείνει για μία δημοκρατία που εξαρτάται από τις ανεξάρτητες φωνές και τον απρόσκοπτο πολιτικό ανταγωνισμό, αναφέρεται στο κύριο άρθρο που συνεχίζει με την απαρίθμηση των δεκάδων χιλιάδων απολυμένων και συλληφθέντων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα υπερβολικά σιωπηλές. Ο κ. Erdogan συγκρατεί ένα κύμα προσφύγων του συριακού πολέμου προς την Ευρώπη και η Τουρκία έχει κρίσιμο ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Τα προβλήματα αυτά είναι σοβαρά, αλλά δεν πρέπει να εμποδίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταγγείλουν τις αυθαίρετες κρατήσεις, την δίωξη της κοινωνίας των πολιτών και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα «οικουμενικές αξίες» όταν καταπατώνται στην Κίνα και τη Ρωσία. Δεν είναι λιγότερο οικουμενικές όταν καταπατώνται στην Τουρκία», καταλήγει το άρθρο της Washington Post.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]