Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γαλλία και Γερμανία παρουσιάζουν τους σχεδιασμούς τους για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα την πρότασή τους—το πιο φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή άμυνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες—και να καταβάλουν προσπάθεια να πείσουν τους επιφυλακτικούς ανατολικοευρωπαίους και να αποφύγουν μια σύγκρουση με τη Βρετανία για το μέλλον όσον αφορά την άμυνα αφού τα δύο μέρη πάρουν διαζύγιο.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Μάικλ Φάλον της Βρετανίας, θα επεξεργαστούν τις γαλλογερμανικές προτάσεις ώστε από το ευρύ φάσμα ιδεών να προκύψει μια συνεκτική στρατηγική, ικανή να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία, που διατηρεί πλήρη δικαιώματα ψήφου ωσότου αποχωρήσει από την ΕΕ, εμμένει στο ότι τα σχέδια του Βερολίνου και του Παρισιού δεν πρέπει να αποδυναμώσουν το NATO. Με τη θέση της συμπλέουν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

Προτάσεις όπως η από κοινού χρήση εθνικών πόρων, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκές αποστολές και η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατηγείου αναδεικνύονται στον πιο απτό τρόπο που οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να προωθήσουν μια ισχυρότερη ολοκλήρωση στο πεδίο της άμυνας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Οι ιδέες αυτές χρονολογούνται από τα τέλη του 1990. Το γαλλογερμανικό σχέδιο αποσκοπεί να ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΕ για την ανάληψη δράσης χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων στα σύνορά της, από κράτη υπό διάλυση ως την επιθετικότερη πολιτική της Ρωσίας.

Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν ένα κλάσμα αυτών των ΗΠΑ και ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Εσθονία και η Ελλάδα, δαπανούν μεγάλα ποσά για την άμυνα.

«Η πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένη για μια ισχυρή Ευρώπη», υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρώπη «επιθυμεί επίσης να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον, ειδικά στο πεδίο της άμυνας», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πριν από το συμβούλιο των υπουργών.

Η Βρετανία εναντιωνόταν σε αυτούς τους σχεδιασμούς επί χρόνια, καθώς και μόνο η ιδέα ενός ευρωστρατού που θα διοικείται από τις Βρυξέλλες την θορυβεί. Αλλά η Γαλλία, που μαζί με τη Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, βλέπει τώρα μια ευκαιρία να ασκήσει ηγεσία, καθώς το Λονδίνο δεν μπορεί πλέον να θέτει προσκόμματα.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών για στρατιωτικές αποστολές, η από κοινού ανάπτυξη πόρων όπως ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), η επέκταση των ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό και η ανάπτυξη ισχυρότερων μέσων προστασίας έναντι χάκερ οι οποίοι δρουν για λογαριασμό κρατών.

Στην Μπρατισλάβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επίσης την πρόταση να εκδίδονται κοινά ομόλογα για την άμυνα, ώστε να αντλούνται κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη.

Ωστόσο οι σχεδιασμοί αυτοί ενδέχεται να μην προχωρήσουν, παρά τη νέα τους ορμή.

Το Λονδίνο διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στο πεδίο της άμυνας όσο παραμένει εντός ΕΕ, καθώς θεωρεί ότι οι φιλοδοξίες των 27 ενδέχεται να αφαιρέσουν πόρους από το NATO. Η Βρετανία υπολογίζει στη στήριξη της Πολωνίας, που επίσης ανησυχεί για το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία κι η Γαλλία, είναι ταυτόχρονα μέλη της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και συνεισφέρουν στρατεύματα τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις νατοϊκές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.

Το διπλωματικό ζητούμενο στην Μπρατισλάβα θα είναι να πειστεί το Λονδίνο πως η ισχυρότερη άμυνα της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του NATO, κατά τον Ούρμας Πάετ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, σήμερα ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ΕΚ.

Η ΕΕ χρειάζεται εξάλλου τη Βρετανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι σε θέση να ηγηθούν μεγάλων στρατιωτικών αποστολών, ως εταίρο.

«Το NATO χρειάζεται επαρκή υποστήριξη και η Βρετανία βλέπει ορισμένες διαστάσεις των φιλοδοξιών της ΕΕ που θεωρεί χρήσιμες, για παράδειγμα όσον αφορά την τρομοκρατία και την κυβερνοασφάλεια», είπε ο Πάετ. «Χρειάζεται απλώς να αποφύγουμε την αλληλοεπικάλυψη».

Stoltenberg: Δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή άμυνα και το ΝΑΤΟ

Ακόμη και έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει αντίθετο προς «κάθε ιδέα ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης» διότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει «ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Αμυνας Michael Fallon κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δεν υπάρχει αντίφαση» ανάμεσα στην ευρωπαϊκή άμυνα και το ΝΑΤΟ, εξήγησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. «Στην πραγματικότητα η μία ενισχύει την άλλη», δήλωσε ο Jens Stoltenberg στην Μπρατισλάβα στο πλευρό της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini, η οποία αντέκρουσε στη συνέχεια ότι στόχος της ΕΕ είναι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού», τονίζοντας ότι αυτό άλλωστε δεν προβλέπεται από τις συνθήκες.

«Πρόκειται για την χρησιμοποίηση εργαλείων που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας για να έχουμε μία αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή άμυνα, συμπληρωματική με το ΝΑΤΟ».

«Δεν υπάρχει εκεί τίποτε ιδεολογικό, μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε η Federica Mogherini.

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Ευρώπης και δεσμευμένοι υπέρ της ανάπτυξης περισσοτέρων στρατιωτών στην Εσθονία , στην Πολωνία», δήλωσε ο Φάλον κατά την άφιξή του στην Μπρατισλάβα για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των 28 που είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας.
AdTech Ad

«Συμφωνούμε ως προς το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να απαντήσει στις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού ή της δημιουργίας ενός στρατηγείου για έναν ευρωπαϊκό στρατό, το οποίο τελικά θα υπονόμευε τις αρμοδιότητες του ΝΑΤΟ», είπε. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνάς μας και της άμυνας της Ευρώπης», τόνισε.

Οι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν σήμερα και στη συνέχεια στα μέσα του Νοεμβρίου πιθανά μέτρα ενίσχυσης της άμυνας της Ευρώπης των 28, με στόχο την επικύρωση των συμπερασμάτων τους από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.

Οταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον βρετανό υπουργό Αμυνας αν το Brexit θα στερήσει από το Λονδίνο το δικαίωμα του βέτο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας, εκείνος απάντησε: «Δεν υπάρχει εδώ πλειοψηφία υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, υπάρχουν και κάποιες άλλες χώρες που όπως και εμείς θεωρούν ότι αυτό θα είχε επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία των κρατών».

Απέναντι στην τρομοκρατία και στις μεταναστευτικές ροές, «η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα», όμως «το να μιμηθεί ή να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ είναι ο κακός τρόπος για να γίνει», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]