Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πού θα μεταφερθούν τα πυρηνικά των ΗΠΑ από την Τουρκία;

Ανάλυση του Dmitry Nersesov για την ιστοσελίδα Pravda Report
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Τα δημοσιεύματα σχετικά με την απόσυρση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Τουρκία εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι, εφ’ όσον αληθεύει, πρόκειται για ένα άκρως σοβαρό θέμα, καθώς αλλάζει την ισορροπία των δυνάμεων, όχι μόνο στην περιοχή – Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα και Καύκασο – αλλά και στην περιοχή όπου θα μεταφερθούν τα όπλα αυτά.

Πυρηνικοί μετανάστες

Ας υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί έχουν όντως αποφασίσει για μια αναδιάταξη των πυρηνικών όπλων τους και την απομάκρυνσή τους από την Τουρκία. Το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει είναι πού θα τα μεταφέρουν. Έχει λεχθεί ότι ο παραλήπτης θα είναι η Ρουμανία, αλλά οι αρχές της χώρας διέψευσαν την πληροφορία.

Το πρώτο ερώτημα είναι, εάν όντως δεν μεταφερθούν στη Ρουμανία, ποια χώρα είναι έτοιμη, τόσο από τεχνική όσο και από πολιτική άποψη, να δεχθεί στο έδαφός της αμερικανικά πυρηνικά όπλα;

Ουσιαστικά, όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν σημαντικά τεχνικά προβλήματα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε, πρόκειται για τακτικά και όχι στρατηγικά όπλα: βόμβες για αεροπορικές επιθέσεις, κεφαλές για πυραύλους μικρού βεληνεκούς, βλήματα πυροβολικού. Φυσικά, όλα αυτά απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης, ασφάλειας και ούτω καθεξής, αλλά δεν απαιτούνται υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για τον σκοπό αυτό.

Σε γενικές γραμμές, όπλα των ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε στην Ευρώπη: από την Πορτογαλία έως τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιες κυβερνήσεις και φορείς ευρωπαϊκών χωρών θα συμφωνούσαν με μια τέτοια απόφαση. Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι η ανάπτυξη τέτοιων όπλων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην περιοχή των ρωσικών συνόρων, θα προκαλεσει την άμεση αντίδραση της Μόσχας. Είναι δε πολύ πιθανό, η Ρωσία να θέσει τα προαναφερθέντα όπλα στον κατάλογο των στόχων των ρωσικών πυραύλων.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τηρούν την αρχή “όσο χειρότερες οι σχέσεις, τόσο το καλύτερο”, όταν πρόκειται για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Και όμως, ακόμη και οι πιο απερίσκεπτοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα ήθελαν να μετατραπούν οι χώρες τους σε στόχους ρωσικών πυραύλων.

Επομένως, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ο τελικός τόπος εγκατάστασης των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Τουρκία θα πρέπει να μείνει μυστικό για τις ευρωπαϊκές χώρες σε πρώτη φάση. Οι λαοί δεν χρειάζεται να γνωρίζουν πόσο "τυχεροί" θα γίνουν, αν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ αναπτυχθούν στη χώρα τους. Περιττό να πούμε ότι η Ουάσιγκτον δεν είθισται να ζητά την γνώμη ή την άδεια των συμμάχων της σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αποσύρουν αυτά τα όπλα από την Τουρκία και πότε πάρθηκε η απόφαση. Αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν σχολαστική προετοιμασία. Ακόμη και η μετακίνησή τους από το έναν χώρο στο άλλο δεν συμβαίνει αυθόρμητα.

Σενάριο για την Τουρκία, απειλή για το Ισραήλ

Πιθανότατα, τα σχέδια της μετεγκατάστασης των πυρηνικών όπλων εκπονήθηκαν εδώ και αρκετό διάστημα και δεν προέκυψαν ως αντίδραση στα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θα μπορούσε μόνο να αποτελέσει κίνητρο για τα σχέδια αυτά. Εάν όντως ισχύει αυτό, η απόσυρση των πυρηνικών όπλων από την περιοχή αποτελεί μέρος ενός εντελώς διαφορετικού παιχνιδιού.

Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι μετά την απόσυρση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, δεν θα έχουν απομείνει “νόμιμα” πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει συνάψει “πυρηνική συμφωνία”, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στη χώρα αυτή για τα επόμενα 15 χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι η απόσυρση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Τουρκία να αποτελεί μέρος της πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Το Ισραήλ ενδέχεται να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι ντε φάκτο η μόνη πυρηνική δύναμη στην περιοχή, αλλά δεν αναγνωρίζει επίσημα την ύπαρξη του πυρηνικού δυναμικού της. Ταυτόχρονα, όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής απαιτούν η περιοχή να ανακηρυχθεί αποπυρηνικοποιημένη ζώνη. Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ μπορεί να στερηθεί της δυνατότητας να εξασφαλίσει την ασφάλειά του.

Με άλλα λόγια, η απόσυρση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Τουρκία μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στον περιφερειακό σύμμαχο της,  το Ισραήλ. Μέχρι πρόσφατα, οι Ισραηλινοί μπορούσαν να βασιστούν στην αμερικανική “πυρηνική ομπρέλα” στη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας. Τώρα που τα πυρηνικά φεύγουν, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος των δικών του πυρηνικών όπλων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με την συμφωνία με το Ιράν.

Το γεγονός ότι οι ενέργειες των Αμερικανών συμπίπτουν με την περιπλοκή της κατάστασης των εσωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας είναι επίσης ενδεικτικό. Ειδικότερα, η Ουάσιγκτον ενδέχεται να έχει ήδη προετοιμάσει ένα σενάριο μακροχρόνιας και διεξοδικής αποσταθεροποίησης για την Τουρκία. Άλλωστε, ο Ερντογάν δεν ήταν σε θέση να επιλύσει ούτε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Η δριμύτητα και το εύρος της καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δείχνει μια πολύ σοβαρή διάσπαση στην τουρκική κοινωνία. Ωστόσο, η Δύση – Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες – δείχνουν σαφώς την απροθυμία τους να βοηθήσουν τον Ερντογάν.

Οι προοπτικές για την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, η αυξανόμενη ανησυχία από την πλευρά του Ισραήλ με φόντο την τρομοκρατία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία πιθανώς να αποτελέσουν μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τη Ρωσία.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]