Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αντιπολίτευση υποταγμένη στην ατζέντα της κυβέρνησης

Του Γιάννη Σιδέρη

Νέο πεδίο φαντασιακής διαμάχης προέκυψε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η οικονομία συρρικνώνεται και αποστεγνώνει το βαλάντιο των νοικοκυριών. Η μείωση των αγορών κατά 8,8% στα σούπερ μάρκετ (όπου ο κόσμος προμηθεύεται τρόφιμα και βασικά αγαθά), είναι ενδεικτική της δυσπραγίας που αυξάνεται δραματικά, πριν καν περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις και αποδοθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Τσίπρας ως μέθοδο απόδρασης, φόρεσε πάλι το αντιστασιακό φωτοστέφανο, κηρύσσοντας ανένδοτο για τις γερμανικές αποζημιώσεις (περσινά ξινά σταφύλια που λέει ο λαός). Προς τούτο το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται κινήσεις, όπως προσφυγή στα εθνικά ή τα διεθνή δικαστήρια, ακόμη και σε αυτό της Χάγης, εφόσον αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις (;) με τη Γερμανία! Οπότε μπροστά μας έχουμε την εξέλιξη νέου σήριαλ.

Η Ν.Δ. για να μην υστερήσει σε πατριωτικές κορώνες, δια του κ. Κουμουτσάκου επιτίθεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντάς την ότι και σε αυτό το εθνικό αυτό θέμα ακολουθεί «λαϊκιστικές πρακτικές» και ανασύρει διεκδικήσεις κάθε φορά που αντιμετωπίζει προβλήματα και αδιέξοδα. Αναφέρεται δε, στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής (από το οποίο διαχώρισαν τη θέση τους ΝΔ και ΚΚΕ), γιατί θεωρεί ότι αποτυπώνει τον επιφανειακό, επικοινωνιακό χειρισμό από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ζητά δε, «το προβληματικό αυτό πόρισμα» να συζητηθεί το ταχύτερο στη Βουλή.

Πορεία στο άγνωστο

Έτσι θα πορεύεται η χώρα, χαριεντιζόμενη με τις επικοινωνιακές πομφόλυγες της κυβέρνησης, τις οποίες αγωνίζεται να «σπάσει» η αξιωματική αντιπολίτευση! Έτσι θα πορεύεται, με λαϊκές συνελεύσεις για το σύνταγμα, με επικοινωνιακή εκμετάλλευση των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού, με διαγωνισμούς και παρασκήνιο για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (κρατάει… την ανάσα της η επικράτεια), με μικροπολιτικές μεθοδεύσεις για την χορήγηση και πέμπτης τηλεοπτικής άδειας.

Δρόμος μετ’ εμποδίων καθώς τα φορολογικά βάρη ως το τέλος του έτους θα κάμψουν «τα υποζύγια», η υστέρηση εσόδων είναι καταγεγραμμένη, ο ειδικός φόρος στα καύσιμα θα βάλει φωτιά στις τιμές, τα εργασιακά θα βρεθούν στην προκρούστεια κλίνη των δανειστών (παρά τις αντιστασιακές κορώνες Κατρούγκαλου), τη στιγμή που η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τη δύσκολη πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ απομένει να διευκρινιστούν οι όροι υπό τους οποίους το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Ένα άλλο, ιδιαίτερα ασταθές, τοπίο θα αναδειχθεί περίπου τον Οκτώβρη, όπου θα κριθεί το θέμα της τουρκικής βίζας. Αν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η χώρα θα ζήσει μήνες, χρόνια ίσως, τρομερών δυσκολιών, μη διαχειρίσιμων, με το επίπεδο που έχει η κρατική μηχανή, καθώς αναμένεται να ενσκήψει τσουνάμι προσφύγων και μεταναστών.

Η μοναδική αχτίδα φωτός, πολύ ασθενική ωστόσο, θα είναι μία παρέμβαση του Ομπάμα στο θέμα της απομείωσης του χρέους. Αλλά και αυτή θα είναι μια υπόσχεση μελλοντικής διευθέτησης, καθώς πριν της γερμανικές εκλογές δεν προβλέπεται κάτι ουσιαστικό και πραγματόσιμο.

Μέσα σε αυτή τη διακεκαυμένη ατμόσφαιρα επιτελείς του Μαξίμου διαρρέουν ότι ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα βγάλει την Ελλάδα στις αγορές (αφού της έκοψε το δρόμο το 2015) και από το μνημόνιο (δεν βγήκαμε το Πάσχα που έλεγε ο συγκυβερνήτης Πάνος;).

Η βολική αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί την κυβέρνηση και προσαρμόζεται στην δική της ατζέντα. Ξιφουλκεί για τις γερμανικές αποζημιώσεις αντί να επικεντρώσει στην μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης, την οικονομία. Η ελάσσων φέρεται με αβρότητα, τίθεται κατά της διενέργειας εκλογών (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και τώρα προστέθηκε και ο Θεοχάρης), επειδή, λέει, θα είναι καταστροφή για τη χώρα. Λες και ήταν οι εκλογικές αναμετρήσεις η αιτία υποχώρησης της χώρας επί τα χείρω, και όχι αυτή καθ’ εαυτή η εφαρμοσθείσα πολιτική, μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων.

(Υπάρχει παραλλήλως ένα γενικότερο πρόβλημα: Κόμματα, κυβέρνηση, ΜΜΕ, διανοούμενοι και λοιπές δυνάμεις, μοιάζουν υπνωτισμένοι και φυλακισμένοι στην πορεία παρακμής της χώρας, χωρίς να είναι σε θέση να θέσουν καν την πραγματική εθνική ατζέντα της. Ότι και εθνικά -γεωπολιτικά και πολιτικά– κοινωνικά, η Ελλάδα παραπαίει και αντί να ατενίζει το μέλλον, καθηλωμένη ατενίζει το ένοχο παρελθόν της, και περιστρέφεται γύρω από αυτό).

Ο κ. Τσίπρας κυριαρχεί ακριβώς επειδή η αντιπολίτευση δεν αντιπολιτεύεται σκληρά. Δεν τον καταγγέλλει. Δεν παρουσιάζει τις ολέθριες αστοχίες στην Οικονομία. Είτε δεν έχει ατζέντα (ενδεικτικά: Ενέργεια, Φόροι, Συντάξεις, Αγροτικό, Υγεία, Ασφαλιστικό, Τουρκία, Αλβανία, κλειστά σύνορα), είτε διέπεται από την βολική λογική «ας αφήσουμε να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάστανα από τη φωτιά».

Αλλά σε αυτή την περίπτωση αφενός θα βρεθεί έρμαιο της προπαγανδιστικής δεινότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτός έσωσε τη χώρα, αφετέρου θα τα βρει ενώπιόν της όταν επέλθει το πλήρωμα του χρόνου και αναδειχθεί κυβέρνηση.

Η χώρα δεν κυβερνιέται σωστά, όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επικοινωνιακή παραζάλη, (δηλαδή στην προπαγάνδα), αλλά γιατί δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση και την ανάπτυξη.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]