Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Stiglitz: Η Ιταλία θα μπορούσε να διαλύσει την ευρωζώνη

Η Ευρώπη οδεύει προς ένα "κατακλυσμικό γεγονός" που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρώ και το τέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου όπως το γνωρίζουμε, σύμφωνα με το νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz.

Σε συνέντευξή του στο Business Insider ο Stiglitz τονίζει ότι ένα "καταστροφικό" πολιτικό γεγονός παρόμοιο με την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της ευρωζώνης.

"Παρατηρείται μία αυξανόμενη εχθρότητα προς το ευρώ, η οποία δυστυχώς εξαπλώνεται σε μία ευρύτερη εχθρότητα προς το ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο και τις φιλελεύθερες αξίες", τονίζει ο οικονομολόγος.

"Αυτό θα είναι το τέλος. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα υπάρξει μια σαφής εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί", όπως προσθέτει. "Έτσι η ανησυχία μου είναι ότι ένα τέτοιου είδους πολιτικό γεγονός – κάτι σαν το Brexit- θα είναι ο καταλύτης για την αλλαγή".

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα - τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά - στην Ιταλία θα μπορούσαν να προκαλέσει ένα τέτοιο γεγονός, ο Stiglitz συμφώνησε επισημαίνοντας: "Αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν τώρα να πείσουν τον Matteo Renzi να πάρει πίσω τη δέσμευσή του ότι θα παραιτηθεί εάν το δημοψήφισμα αποτύχει. Όπως έχουν τα πράγματα, το δημοψήφισμα δεν είναι απλά ένα δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά και για τον Renzi".

Αν και ο Renzi είναι ανένδοτος και θεωρεί ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα πετύχουν το στόχο τους για τη μεταρρύθμιση της Γερουσίας της Ιταλίας, ο Stiglitz θεωρεί ότι η καλύτερη επιλογή για τη μελλοντική σταθερότητα της Ευρώπης θα είναι να ακυρωθεί το δημοψήφισμα. "Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε ένα ακόμη κατακλυσμικό γεγονός".

Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, όπως τονίζει ο Stiglitz, είναι απόρροια της περιττής ακαμψίας των κανόνων της ευρωζώνης. "Απεικονίζουν ένα από τα θέματα του βιβλίου μου, δηλαδή ότι το να υπάρχει ένα ενιαίο νόμισμα που λειτουργεί καλά δεδομένης της ποικιλομορφίας της Ευρώπης, είναι πραγματικά δύσκολο. Και θα πρέπει υπάρχουν κανόνες και πολιτικοί που είναι ευαίσθητοι σε αυτήν την ποικιλομορφία".

Όπως επισημαίνει, "η Ιταλία αντιπροσωπεύει μια περίπτωση κατά την οποία για διάφορους ιστορικούς λόγους, μεταξύ των ομολογιούχων υπάρχουν πολύ συνηθισμένοι άνθρωποι και όχι μόνο παραδοσιακοί επενδυτές. Έτσι, αν αναλάβουν αυτοί το κόστος, στην ουσία θα χτυπηθούν οι καταθέτες όπως συνέβη και στην Κύπρο. Ο κανόνας του bail-in ίσως και να μην είναι η σωστή λύση για την Ιταλία".

"Αυτή είναι μια περίπτωση όπου η ευρωπαϊκή ακαμψία μπορεί τελικά να έχει πολύ υψηλό κόστος τόσο για τη δημοκρατία όσο και για την Ιταλία, και στο τέλος, αν γίνει το δημοψήφισμα, και για το μέλλον της ευρωζώνης".

Renzi: Στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε μόνο ζημιές

"Στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε μόνον ζημιές", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, συνομιλώντας με δημοσιογράφους σε συνάντηση στο θέρετρο Βερσίλια της κεντρικής Ιταλίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι για το μέλλον της Ιταλίας και της Ευρώπης έχει βασική σημασία να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις και στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. Ο Ρέντσι παράλληλα ελπίζει το ΑΕΠ της χώρας του να σημειώσει φέτος άνοδο η οποία να αγγίξει τουλάχιστον το 1%. Ενόψει της διάσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο νησί του Βεντοτένε, με την συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας καγκελάριου 'Αγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης τόνισε πως "ο ρόλος της χώρας του είναι να οικοδομεί γέφυρες, έστω και αν τελευταία είναι της μόδας εκείνοι οι οποίοι υψώνουν τείχη".

Ο Ματέο Ρέντσι αποσαφήνισε επίσης ότι η λογική αυτή της διαλλακτικότητας ισχύει και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ρωσία. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού "Δημοκρατικού Κόμματος" δήλωσε στους δημοσιογράφους: "ξέρω ότι αυτό με έκανε να χάσω ψήφους, αλλά όταν βλέπω ένα παιδί που κινδυνεύει να πνιγεί, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι το παιδί αυτό πρέπει να σωθεί". Θέλησε να στείλει και το μήνυμα ότι "ουδείς μπορεί να συνεχίσει να αδιαφορεί" και κατέστησε σαφές ότι "οι αρχές του είναι εκείνες που του δίδαξαν στο σχολείο με την ανάγνωση και την μελέτη της Ιλιάδας και της Αντιγόνης".

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί το φθινόπωρο στην Ιταλία για την έγκριση των θεσμικών αλλαγών που σχεδίασε και προώθησε η κυβέρνηση, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι "όποιο και να είναι το αποτέλεσμά του, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά όταν έχουν προγραμματισθεί, δηλαδή το 2018".

Πηγή Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]