Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους Κούρδους στη Συρία

Μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων ανταρτών της Συρίας έστειλε ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, λίγες ώρες αφότου αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με το γεγονός ότι ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εξελίσσεται σε τουρκο-κουρδική σύρραξη σε συριακό έδαφος.

«Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν έως ότου το ISIS, το PKK και ο σύμμαχός του στη Συρία, το PYD, εξουδετερωθούν ως απειλές για τους πολίτες μας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Το PYD είναι η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση των Κούρδων στη Συρία, και διαθέτει ισχυρό ένοπλο βραχίονα, το YPG.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει βήματα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της, στο έδαφός της και σε γειτονικές χώρες όπου φωλιάζουν τρομοκρατικές ομάδες», προσέθεσε, σε μία ξεκάθαρη αναφορά στην πρόσφατη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Οι κούρδοι της Συρίας συγκαταλέγονται στους πολυτιμότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Η Άγκυρα όμως αντιλαμβάνεται τις κουρδικές δυνάμεις ως τρομοκρατικές οργανώσεις και ανησυχεί ότι στόχος των Κούρδων είναι να ιδρύσουν δικό τους κρατίδιο κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Συνέπεια είναι ότι στη βόρεια Συρία δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ πολεμούν μεταξύ τους, κάτι που αμερικανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν τη Δευτέρα ως «απαράδεκτο».

Οι Κούρδοι ήδη ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Συρία ανατολικά του Ευφράτη, όμως πριν λίγες εβδομάδες προκάλεσαν συναγερμό στην Άγκυρα όταν επεκτάθηκαν και δυτικά του ποταμού, προκειμένου να απελευθερώσουν την πόλη Μανμπίζ από το ISIS.

Οι Κούρδοι είχαν δεσμευθεί ότι θα υποχωρήσουν στη συνέχεια, αναθέτοντας τη διοίκηση της πόλης στον αραβικό πληθυσμό της, όμως η Άγκυρα καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα οι αντάρτες παρέμειναν δυτικά του Ευφράτη και προσπαθούν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία κουρδικού «σχηματισμού» στη βόρεια Συρία.

Για το λόγο αυτό, τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα στη βόρεια Συρία ώστε να υποστηρίξουν σύρους αντάρτες στην απελευθέρωση της συνοριακής συριακής πόλης Τζαραμπλούς.

Πρώτος στόχος ήταν η εκδίωξη του ISIS από την πόλη, όμως κρυφή επιδίωξη ήταν να εμποδιστεί η κουρδική επέκταση στην περιοχή, καθώς η Τζαραμπλούς βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Μανμπίζ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]