Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ουάσινγκτον ως απατημένη σύζυγος

Ο Ερντογάν κτυπά τους συμμάχους των ΗΠΑ

Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Είναι πραγματικά τραγικό και επίπονο για ανθρώπους στο χώρο των διεθνών σχέσεων που αγαπούν και έχουν ανατραφεί ακαδημαϊκά και φιλοσοφικά στις Ηωμένες Πολιτείες να παρακολουθούν τη θέση στην οποία έχει οδηγηθεί η επιρροή και το γόητρο της μοναδικής υπερδύναμης στον κόσμο, από την στρατηγική ανυπαρξία της οκταετούς διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Χθές το Αμερικανικό Πεντάγωνο, παραδοσιακά ο πλέον σοβαρός θεσμός στον τομέα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, δια μέσου του εκπροσώπου του, Πήτερ Κούκ, αναγκάστηκε να κάνει μια οργισμένη δήλωση αναφορικά με την εξέλιξη της εισβολής και των επιχειρήσεων της Τουρκίας στο εσωτερικό της Συρίας, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη και αιτία βαθιάς ανησυχίας.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα προχώρησε στην εισβολή, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Ομπάμα (έγινε την ημέρα της επίσκεψης Μπάϊντεν στην Άγκυρα – δηλώσεις Κέρι στη συνάντηση με Λαβρόφ στη Γενεύη όπου κρέμασε τους Κούρδους) και τη στήριξη της αμερικανικής αεροπορίας τουλάχιστον την πρώτη ημέρα, πολύ σύντομα στο Πεντάγωνο αντιλήφθηκαν την εξαπάτηση των Τούρκων και ότι μοναδικός στόχος της επιχείρησης είναι η εξολόθρευση των Κούρδων μαχητών του YPG, στενών συμμάχων των Αμερικανών και υπεύθυνων κατά μεγάλο βαθμό για ην εκκαθάριση των τζιχαντιστών του ISIS σε μεγάλο μέρος της Συρίας.

Για όσους δεν γνωρίζουν οι κούρδοι μαχητές του YPG, έχουν καταφέρει θανάσιμα πλήγματα στο ISIS και τους Τουρκμάνους συμμάχους του, οι οποίοι υποστηρίζονται σθεναρά από την Άγκυρα.

Οι πληροφορίες από τη Συρία αναφέρουν ότι η επιχείρηση των Τούρκων δεν έχει καν αγγίξει τους τζιχαντιστές του ISIS και της Al Nusra, με τους οποίους η Άγκυρα είναι αγκαλιά για ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση παράνομου πετρελαίου, και διευκόλυνση περάσματος μαχητών του ISIS από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μέσω Τουρκίας, πρός τη Συρία και το Ιράκ.

Οι Τούρκοι, εκτός από το σφυροκόπημα των Κούρδων μαχητών του YPG, στη Συρία, σφυροκοπούν και τους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ, και όχι μόνο του PKK, κάτι που επίσης έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον.

Είναι σαφές ότι το χάϊδεμα και η ατολμία που χαρακτηρίζει τον Μπαράκ Ομπάμα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής τον έχει οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο σε όλα τα μέτωπα. Ειδικά στη Συρία και στο χώρο της Μέσης Ανατολής η τακτική του Αμερικανού Προέδρου και της ομάδας του στον τομέα της εξωτερικής πολτικής και ασφάλειας (η υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, ήταν Υπουργός Εξωτερικών και κομβικό μέλος αυτής της ομάδας και της διαμόρφωσης αυτής της πολιτικής την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης Ομπαμα), έχει απομονώσει τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί τις εξελίξεις αδυνατώντας να αντιδράσει στα υστερόβουλα σχέδια του Σουλτάνου, Ταγίπ Ερντογάν.

Για χρόνια τα σημάδια ότι ο Σουλτάνος της Τουρκίας μόνο ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ δεν λειτουργούσε, ήταν απόλυτα σαφή. Όπως σαφές ήταν και το σχέδιο του να οδηγήσει την Τουρκία προς ένα απολυταρχικό και συγκαλυμένα ισλαμικό καθεστώς, με καταστρατήγηση οποιασδήποτε έννοιας δημοκρατικής ελευθερίας. Παρά τις σαφείς ενδείξεις, ο Μπαράκ Ομπάμα και η κυβέρνησή του όχι μόνο δεν αντέδρασαν για να αποτρέψουν αυτή τη δυσμενή για τη Δύση και την ευρύτερη περιοχή εξέλιξη, αλλά στην ουσία λόγω της αδράνειας που επέδειξαν στήριξαν αυτό το αποτέλεσμα.

Η επιχείρηση της Τουρκίας και ο πραγματικός της στόχος που είναι η εξολόθρευση των Κούρδων στη Συρία, βάζει ουσιαστικά οριστική ταφόπλακα στην πολιτική αλλαγής καθεστώτος που επιδιώκει η Ουάσιγκτον στη Δαμασκό, αφού καταληκτικά θα ενισχύσει ακόμη πιο πολύ τον Άσαντ.

Ο μόνος που πραγματικά θα γελάει με ικανοποίηση από το νέο φιάσκο Ομπάμα, είναι ο ουσιαστικός στρατηγικός παίκτης σε αυτό το δύσκολο πάζλ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που χωρίς να κάνει τίποτα σε αυτό το μπάχαλο που λαμβάνει χώρα με την εισβολή των Τούρκων, θα καθαρίσει την παρτίδα στη Συρία. Το έχει ήδη κάνει με την επιτυχημένη επέμβασή του στο πλευρό του Άσαντ. Απλά οι εξελίξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα με την εισβολή των Τούρκων, θα του δώσουν τη δυνατότητα να βάλει την καθοριστική πινελιά.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η Ουάσιγκτον του Μπαράκ Ομπάμα, ως μια απατημένη σύζυγος, εκδηλώνει την οργή της, κατόπιν εορτής.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]