Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δημήτρης Ιατρόπουλος: Ένα ποίημα από τους πρόσφυγες

Αδέρφια μας γεια σας!

Ξέρουμε, η 21η του Μάρτη στον δικό σας πολιτισμό, είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης κι όλοι γράψατε «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες».
Όμως, έχουμε κι εμείς ένα ποίημα για σας.

Δεν είσαστε μοναχοί σας στη συντεχνία των ποιητών ερχόμαστε κι εμείς από τις χώρες μας μέσα από μια μεγάλη εθνική παράδοση ο καθένας μας.

Αδέρφια μας λοιπόν, αναρωτηθήκατε ποτέ:

Γιατί από όλα τα μωρά που πνίγονται στο Αιγαίο σας, υπάρχουν πάρα πολλά που δεν τα περιμένουν οι γονείς τους στην καινούργια παραλία;

Γιατί και ποιοι μας έριξαν σ’ έναν αναίτιο πόλεμο και μας έσπρωξαν να πέσουμε στα κύματα για να μας ξεβράσουνε, ψυχές καταδικασμένες σε δύστυχα κορμιά στις γαλάζιες ακτές σας;

Γιατί, ασχολούνται σ’ όλο τον κόσμο μαζί μας, όχι απ την ώρα που αποφασίζουμε να ξενιτευτούμε, όχι απ την ώρα που βλέπουμε το θάνατο να χτυπάει την πόρτα μας στην πατρίδα μας, αλλά από την ώρα που βγαίνουμε τρομοκρατημένοι σ’ έναν καινούργιο κόσμο και τα εξαγριωμένα ή πανικόβλητα μάτια μας, προσφέρουν εύκολο θέαμα στους καναπεδάτους και φιλήσυχους πολίτες της δικιάς σας πατρίδας;

Γιατί, πολλοί απ τους συμπατριώτες σας, μας κοροϊδεύουν, μας εκμεταλλεύονται, μας πουλάνε τα πάντα σε δεκαπλάσια τιμή, σαν τους μαυραγορίτες του περασμένου πόλεμου στην δικιά σας πατρίδα;

Γιατί, ούτε μία και ούτε ένας απ τους χιλιάδες αριστερότροπους υποστηριχτές μας στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, στις εφημερίδες και στα περιοδικά, δεν φιλοξένησαν ποτέ τους έστω για ένα βράδυ στο σπίτι τους μιαν ετοιμόγεννη προσφυγοπούλα μας, έναν τραυματία πατέρα μας, την χαροκαμένη γιαγιά μας, τα πεντάρφανα κορίτσια μας;

Γιατί, μας χρησιμοποιείτε για να κάνετε τη φιγούρα σας, παριστάνοντας τους αντιρατσιστές, για να κερδίσετε κάποιους ψήφους παραπάνω στα κόμματα, στα σωματεία και στους συλλόγους σας, επειδή γίναμε μια ολέθρια μόδα;

Δεν το βλέπετε ότι οι ζωές μας καταντήσανε χάντρες πολύχρωμες, σ’ ένα τεράστιο παγκόσμιο κομπολόι που το παίζουνε τα πέντε-δέκα ψυχοπαθή γερόντια, οι άρχοντες του πλανήτη, στα βρώμικα χέρια τους και χασκογελάνε μεταξύ τους κάθε φορά που φτάνουν απ’ τους υπαλλήλους τους ηγέτες, οι φωτογραφίες μας, με τα κομμένα και καμένα χέρια και πόδια, τα πληγιασμένα σωθικά, τα γδαρμένα πρόσωπα, τα νεκρά παιδιά μας, τα τουμπανιασμένα απ τη φονική τρικυμία;

Γιατί δεν κάνετε κάτι για όλη την ανθρωπότητα, ενωμένοι;
Νομίζετε ότι μ ένα συσσίτιο, μια καλοκαιρινή σκηνή μέσα στη βαρυχειμωνιά, και κάποιους αληθινούς ήρωες-εθελοντές που κατ’ εξαίρεση έβγαλε η κοινωνία σας, έχετε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις σας απέναντι, όχι σ’ εμάς, αλλά στον ίδιο τον εαυτό σας και στα παιδιά σας;

Εμείς σας γράφουμε αυτό το ποίημα, χωρίς ομοιοκαταληξίες, αλλά θυμηθείτε μας: Άμα δεν ξυπνήσετε, όλοι όμοια κατάληξη θα έχουμε, κι εμείς κι εσείς…

Αδέρφια μας, δεν είσαστε απ’ ότι φαίνεται όλοι αδέρφια μας, μην κρυβόσαστε πίσω απ το δάχτυλό σας, αύριο-μεθαύριο θα μας έχετε ξεχάσει.
Ο μόνος που θα μας θυμηθεί θα είναι ο θάνατος.
Όχι όμως ο δικός μας μονάχα.
Γιατί ο θάνατος δεν έχει ούτε πατρίδα, ούτε θρησκεία.
Δεν ανήκει σε κόμμα, σωματείο ή παρέα, καμιά.
Ο θάνατος είναι ίδιος για όλους μας...
Και δεν μας ρωτάει όταν έρχεται.
Απλώς περνάει εύκολα την πόρτα που του ανοίγουμε εμείς...
Με την υποκρισία, τον ωχαδερφισμό, την αμορφωσιά, το φόβο, τον τρόμο και την ανικανότητα, που μας φυτέψανε οι κυρίαρχοι του πλανήτη.
Και σε μας…
Και σε σας…



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. Από τραντέλληνες σε λαθρέλληνες. Πληρώνουμε τη δειλία μας και την ανικανότητά μας. Πληρώνουμε την αργυρώνητη μετάλλαξή μας. Και σήμερα, σαν άλλοτε, βιώνουμε ένα δράμα ανθρώπων που αύριο στη θέση τους μπορεί να είμαστε εμείς. Και μένουμε σκληροί, αλλά όχι ορθοί. Σε χαιρετώ Δημήτρη γι αυτά που γράφεις, γι αυτά που νιώθεις, γι αυτά που τολμάς να λες κι ας ξέρεις πως η αλήθεια που πονάει θα στρεβλωθεί σε στρεβλές καρδιές και θα γίνει όπλο να σε πολεμήσουν επειδή τολμάς εκεί που άλλοι σιωπούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσους μπόρεσες να φιλοξενήσεις είπαμε στο σπίτι σου εσύ και πόσους ο ποιητής;;;;
      Μέχρι 10, λέω εγώ τώρα!!
      Κακώς. Γιατί όχι 50 η και 100 ακόμη, γιατί όχι 200!!!
      Δεν σου αρκούσαν τα εισοδήματά σου, ίσως. Κακώς, έπρεπε να χρεωθεις.
      Αυτά
      Άνευ παρεξηγήσεως
      Μετά Τιμής

      Διαγραφή
    2. Δεν είπα να τους φιλοξενήσεις εσύ,φίλε μου,με το γλίσχρο σου πιθανώς εισόδημα. Ξαναδιάβασε για ποιους μιλώ,σε παρακαλώ:

      "Γιατί, ούτε μία και ούτε ένας απ τους χιλιάδες αριστερότροπους υποστηριχτές μας στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, στις εφημερίδες και στα περιοδικά, δεν φιλοξένησαν ποτέ τους έστω για ένα βράδυ στο σπίτι τους μιαν ετοιμόγεννη προσφυγοπούλα μας, έναν τραυματία πατέρα μας, την χαροκαμένη γιαγιά μας, τα πεντάρφανα κορίτσια μας;"

      Όσο για μένα,με την πετσοκομμένη μου σύνταξη,κάνω ό,τι μπορώ,δεν θα σου πω άλλα..

      Δική μου είναι η τιμή,για την παρέμβασή σου Συνέλληνα.

      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
      --------------------

      Διαγραφή
    3. Αγαπητε Ιατροπουλε μηπως εχετε καθολου προσωπικο υλικο απο τις παλιες εμφανισεις σας ως καλεσμενος σε διαφορες εκπομπες η τηλεπαραθυρα ειδησεων? Μου εχει μεινει ανεξιτηλη μια συνομιλια σας με εναν ασεβη Παπα/Ιερεα που τον ειχατε αποστωμοσει λεγοντας του συγκεκριμενα "Ντροπη σου παλιοπαιδο" ετσι ωστε δεν αφηνε περιθωρια αντιλογου αυτη σας η δυναμικη φραση.Αν υπαρχει καπου αυτο το highlight αποσπασμα θα ηταν πολυ ευτυχες γεγονος.Ευχαριστω.

      Διαγραφή

    4. Αν και συνήθως συνομιλώ με Συνέλληνες,στην αγαπημένη μου ετούτη ιστοσελίδα και σπανίως με "νεοέλληνες",επειδή διακρίνω στην ειρωνική σου παρέμβαση κάποια απωθημένη σου πίκρα από κάποιο συγκεκριμένο γεγονός,θα σου απαντήσω Ανώνυμε.

      Και πρώτα-πρώτα,όταν απευθύνεσαι στον πληθυντικό σε κάποιον,πριν από το όνομά του βάζεις το Κύριε,αλλιώς του μιλάς στον ενικό,όπως θέλεις εσύ,είτε κολακεύοντας είτε βρίζοντας,αλλά χωρίς το Κύριε,φυσικά..
      Οπότε ο ειρωνικός πληθυντικός σου πάει περίπατο απ' το ξεκίνημα..

      Πάμε παρακάτω.Όταν γράφεις ελληνικά,να βάζεις και ελληνικό ερωτηματικό,όχι εγγλέζικο.Το αν υπάρχουν ανθέλληνες υπουργοί κατά καιρούς και εκπαιδευτικοί που λυσσασμένα παλεύουν να καταργήσουν την ιερή μας γλώσσα,αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ κι οποιοσδήποτε άλλος ανειδοποίητος για το τι τρέχει αληθινά στον τόπο μας,πρέπει να ρίχνετε νερό στ αυλάκι τους.

      Παρακάτω,αγαπητέ "νεοέλληνα"ανώνυμε: Ανεξίτηλο παιδί μου, είναι πάντοτε ένα βαρύ στίγμα,μια αποτρόπαια πράξη,μια οριακή καταστροφή.Όχι μια συνομιλία,όσο κι αν εσένα έχει καταγραφεί μέσα σου πολύ "βαριά' απ ότι δείχνεις..Μια συνομιλία,μπορεί να είναι αξέχαστη,αλησμόνητη,ίσως μια ανάμνηση αρνητική,αλλά όχι ανεξίτηλη.

      Και τι θα πει Παπάς/Ιερέας; Δεν το κατάλαβα αυτό.Υπάρχουν παπάδες που δεν είναι ιερείς,και ιερείς που δεν είναι παπάδες, τουλάχιστον στην
      ορθόδοξη εκκλησία μας;Στους προτεστάντες μπορεί,στους πεντηκοστιανούς οπωσδήποτε,σε μας όχι..Τι εννοείς,ποιος ξέρει τώρα..

      Το highlight απόσπασμα,είναι πολύ λαιφσταϊλίστικη έκφραση και "ευτυχές γεγονός" ονομάζουμε συνήθως τη γέννηση ενός παιδιού,άντε το πολύ και ένα γάμο,όχι αυτό που ζητάς εσύ από μένα..

      Αυτά,ως προς την εκφραστική σου ταυτότητα.Συμπέρασμα:Μάθε καλύτερα ελληνικά. Δίδαγμα:Για να ειρωνευτείς κάποιον πρέπει να διαθέτεις γνωσιακή βάση κι όχι κουτσομπολίστικη συμπεριφορά..

      Πάμε στην ταμπακιέρα τώρα. Έχω επιτεθεί πολλές φορές σε επίορκους δεσποτάδες,σε παπάδες πολύ σπάνια..Φυσικά και δεν κρατάω αρχείο από τις 'εμφανίσεις" μου,δεν είμαι ούτε ηθοποιός,ούτε ψώνιο,η δημοσιότητα που με ακολουθεί εκ γενετής και φαίνεται σ' ενοχλεί και σένα όπως και άλλους σαν κι εσένα,δεν αποτελεί για μένα αρχειακό υλικό.Άλλα πράγματα συλλέγω και διαφυλάττω ως κόρην οφθαλμού εγώ,που και να στα πω δεν θα τα καταλάβεις,οπότε,άστο αυτό περί "προσωπικού υλικού"..

      Κάποια μέρα όμως,σ' ένα κανάλι,εμφανίστηκε ένας σεινάμενος-κουνάμενος,κραγμενος και ακκιζόμενος νεαρούλης,που ξεφτίλιζε το ράσο που φόρεσαν κάποτε ένας Παπαφλέσσας κι ένας Αθανάσιος Διάκος,αλλά και το κίνημα των ομοφυλοφίλων συνανθρώπων μας,που αρκετοί απ αυτούς,σοβαροί και υπεύθυνοι δημιουργοί και καλλιτέχνες έχουν προσφέρει πολλά στη νεότερη Ελλάδα μας.

      Τόλμησε να μου πει,(αν θυμάμαι τον έλεγαν Διονύσιο) να τον αποκαλώ...πατέρα μου! Ε, εκτός απ τα γέλια που με πιάσανε,για να μην πέσει στα μαλακά και στο καλαμπούρι η ύβρις που ξεστόμισε σε μένα ο ξεσαλωμένος αυτός νεαρούλης,του είπα να μαζευτεί..
      Αυτό είναι όλο,αν καλώς θυμούμαι.

      Τώρα,αν είναι φίλος σου, ή είσαι εσύ ο ίδιος,ή απλώς το θυμάσαι και θέλεις να μου επιτεθείς για κάποιον δικό σου λόγο που δεν τον γνωρίζω,αλλά τον σέβομαι,όπως οφείλουμε να σεβόμαστε κάθε τρυαματισμένη ψυχή,προσωπικά δεν μπορώ να κάνω τίποτε περισσότερη απ αυτήν την μακροσκελέστατη απάντησή μου.
      Την οποία φυσικά αναπτύσσω εδώ για τους αναγνώστες της ιστοσελίδας. Απλώς σε χρησιμοποίησα γιατί μου έδωσες την αφορμή,για να θυμίσω σ' όσους μας διάβασαν τώρα εδώ,πόσο σημαντική είναι η γλώσσα μας και πόσο ασήμαντοι κάποιοι που την μιλούν και τολμούν και να την γράφουν,έτσι όπως την γράφουν..

      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

      Διαγραφή
  2. Προφανως σας πετυχα σε καποια ασχημη συγκυρια και κακοδιαθετο,με αποτελεσμα να με απογοητευσει εν μερει( υπαρχουν και κανα 2 εγκυρες και σωστες επισημανσεις. )η λαθος εκτιμηση που κανατε στην ερωτηση μου και πατωντας πανω σ αυτην επιτεθηκατε με ατυχης χαρακτηρισμους και εικασιες για το ποιον μου.Το ακριβως αντιθετο συμβαινει και ως θεατης ειχα εξαρει αυτη την αποστωμοτικη απαντηση προς τον Παπα.Διχως να ειστε αγενης και υβριστης τον ειχατε βαλει στην θεση του ( Ναι,αυτο ηταν ενα τηλεοπτικο γεγονος με χιουμοριστικη και διδακτικη συνεποια).Το συνηθες δεν σημαινει και θεσφατο,αρα αμεσως καταρριπτεται το επιχειρημα σας για την ερμηνεια της φρασης.Οσο για τον Παπα δεν θυμομουν επακριβως την ιδιοτητα του.Ομως την δεχομαι την διορθωση σας.Καλα,το αγγλικο ερωτηματικο δεν το σχολιαζω καν,απλα επιβεβαιωνει τον προλογο μου στην αρχη.Στην προσπαθεια σας να ενδυναμωσετε την απαντηση σας με πολλα επιχειρηματα θεωρησατε μεμπτο το αγγλικο ερωτηματικο.( θα δεχθω το επιχειρημα ,μονο αν μου επιβεβαιωσετε οτι γραφετε σε ελληνικης προελευσης πληκτρολογιον και υπολογιστη.)Θα δεχθω επισης την διορθωση σας για τον ενικο-πληθυντικο,αν και εχει βαση στην λαθεμενη αρχικη εκτιμηση σας για το υφος του σχολιου μου.Την συνδεση με το υπουργειο παιδειας απο το αγγλικο ερωτηματικο την ανελυσα προηγουμενως.Εδρευει στην αναγκη σας για ενδυναμωση του αντιλογου σας και ειναι λογικο να πεφτει στο κενο πανηγυρικα.
    Για να σας φυγει η απορια,εγω απλα ως τηλεθεατης το ειχα δει τοτε( να δεχθω την διορθωση του ανεξιτηλο-αν και η επικρατουσα αρνητικη εννοια και παλι δεν ειναι θεσφατο( μια αναμνηση που δεν ξεθωριαζει δεν σημαινει οτι πρεπει να ειναι μονο κακη η' αρνητικη ) και με την δημιουργια του youtube το εψαχνα να το βρω.Οποτε καποια στιγμη επειδη προχθες βρηκα εδω το ιστολογιο,ειπα τελειως αυθορμητως ( γι αυτο υπαρχει συνδυασμος αγγλικων ελληνικων και καποια λαθη ) να σας γραψω.Να πω την αληθεια δεν περιμενα απαντηση σας. Απογοητευτηκα βεβαια απο την τελειως λανθασμενη σας εκτιμηση,αλλα αυτο δεν μου αναιρει την εκτιμηση μου για το προσωπο σας. Ευχαριστω για την απαντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ​Αγαπητέ Κύριε,απο-δέχομαι όσα μου γράφετε εδώ και αντιλαμβάνομαι επίσης και τις τεχνικές δυσκολίες που προφανώς παρενέβησαν ώστε να χτιστεί μια παρεξήγηση.
      Ξαναδιαβάστε όμως με ουδέτερη ματιά το κείμενό σας και επειδή είσαστε μορφωμένος άνθρωπος,αφήστε να σας περπατήσει το ύφος της παρέμβασής σας προς εμένα κι εκεί είμαι σίγουρος,θα διαπιστώσετε ότι η ατμόσφαιρα που δημιουργείται κλείνει περισσότερο προς την ειρωνεία.​
      Όμως η απάντησή σας ανατρέπει το αποτέλεσμα ως προς την πρόθεση που ποτέ απ' ότι μου λέτε,δεν υπήρξε και ως εκ τούτου αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας προτείνω
      να θεωρήσουμε, ως μιαν άτυχη στιγμή την παρανόηση που προέκυψε και στο βαθμό που αισθανθήκατε κάπου προσβεβλημένος από την απάντησή μου,σας ζητώ δημοσίως
      συγγνώμη.
      Έρρωσθε,
      ο Δημήτρης.

      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

      Διαγραφή
  3. Κυριε Ιατροπουλε με χαροποιησε ιδιαιτερα η απαντηση σας. Οντως δημιουργηθηκε μια λανθασμενη εντυπωση που ισως οφειλεται στον τελειως απλοικο τροπο που επελεξα να σας αιφνιδιασω με ενα λιγακι ασυνηθιστο θεμα και να σας ρωτησω για το αναλογο περιστατικο. Εστω και με καθυστερημενη απαντηση,σας ευχαριστω και ελπιζω να σας βλεπουμε καπως συχνοτερα στην τηλεοραση (αν και εδω που τα λεμε η ποιοτητα των περισσοτερων καναλιων ειναι αρκετα πτωχη.Παρεπιπτοντως ψαχνοντας ,βρηκα και την πολυ καλη συνεντευξη σας στην γιαφκα,με τον Χαριτατο).
    Ευχαριστω και ζητω συγνωμη για την αρχικη παρεξηγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]