Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση δηλώνει πως "όλα είναι διαχειρίσιμα", αλλά ποιός την πιστεύει;

Τα Σκόπια μιλούν για σενάρια σύγκρουσης 
και οι Τούρκοι ακάθεκτοι ξεφορτώνουν στο Αιγαίο 
 
  • Παρά το τελεσίγραφο της ΕΕ, εξακολουθεί να στέλνει εκατοντάδες λαθρομετανάστες η Τουρκία. Δραματική η κατάσταση στα νησιά
  • Πάνω από 1000 άτομα έφτασαν μέσα σε λίγες ώρες μόνο στη Λέσβο. - Περισσότεροι από 3.000 στον Πειραιά
  • "Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη", επιμένουν Κοτζιάς και Μουζάλας
Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής 

Όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα της άφιξης λαθρομεταναστών και προσφύγων θα επιταθεί, καθώς σήμερα στα νησιά φτάνουν κατά εκατοντάδες οι λαθρομετανάστες από τα τουρκικά παράλια, αφού ο καιρός βελτιώθηκε και οι βάρκες προσεγγίζουν κατά δεκάδες.

Ήδη σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex από το ξημέρωμα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι μετέφεραν στον εμπορευματικό λιμένα της Μυτιλήνης περί τα 900 άτομα. Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας προκειμένου να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν.

Περίπου 5.100 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τις Αστυνομικές αρχές, οι ροές μέχρι χθες ήταν μειωμένες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που είχαν επικρατήσει στην περιοχή. Σήμερα όμως οι αποβάσεις συνεχίστηκαν.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.062. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις στους 84.

Σήμερα, Τετάρτη, αναχώρησαν το πρωί με το πλοίο «Νήσος Μύκονος» για την Καβάλα περίπου 900 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ το απόγευμα με το πλοίο «Blue Star 1» της γραμμής για Πειραιά από τη Μυτιλήνη θα αναχωρήσουν 328 άτομα. Στο ίδιο πλοίο από τη Χίο θα επιβιβασθούν 150 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολο τους τα εισιτήρια τους έχουν ήδη εκδοθεί.

Στη Χίο μέχρι όλο το περασμένο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης αφού οι ροές ήταν πραγματικά μηδενικές. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 971 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 125 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στο νησί βρίσκονται 853 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

«Βουλιάζει» και ο Πειραιάς

Περίπου 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο Λιμάνι του Πειραιά μετά τον κατάπλου, το μεσημέρι της Τρίτης, δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 1.046 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει τις πρωινές ώρες της Τετάρτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο. Eπίσης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue star 2" παρέλαβε από την Κω 62 μετανάστες και πρόσφυγες. 

Ιατρείο στο λιμάνι του Πειραιά για πρόσφυγες - μετανάστες

Τη λειτουργία ιατρείου στο χώρο του ΟΛΠ προκειμένου να υπάρξει ιατρική φροντίδα στους μετανάστες και πρόσφυγες, ξεκινά από σήμερα Τετάρτη ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Η λειτουργία του ιατρείου θα είναι σε σταθερή βάση και ωράριο από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και έχει ήδη στελεχωθεί με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Στόχος μας είναι να καταγράψουμε σε πρώτη φάση τους πρόσφυγες-μετανάστες με χρόνια προβλήματα υγείας, ώστε να τους παράσχουμε άμεσα, τόσο την ιατρική περίθαλψη, όσο και την φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη, καθώς και η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών» τονίζει ο ιατρικός σύλλογος Πειραιά, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την λειτουργία του ιατρείου στο χώρο του ΟΛΠ.

Τα Σκόπια απειλούν με σενάρια σύγκρουσης

Η ΠΓΔΜ ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας στην ουδέτερη ζώνη, μετατρέποντάς την σε φρούριο, και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ βρίσκει την ευκαιρία να κινδυνολογήσει, κάνοντας λόγο για σενάρια σύγκρουσης μεταξύ γειτόνων. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι «μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εφόσον οι προσφυγικές ροές συνεχιστούν αμείωτες.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει παράνομους μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στην ΠΓΔΜ κλπ», τόνισε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν επιπρόσθετα ενισχυθεί η πίεση από τα νότια της "Βαλκανικής οδού", τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο Σκοπιανός αξιωματούχος, που σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του υπεραμύνθηκε της απόφασης της χώρας του να απωθεί βίαια τους πρόσφυγες που επιχειρούν να εισέλθουν σε αυτήν.

Κοτζιάς: "Τα Σκόπια ενθουσιάστηκαν με τον ρόλο που ανέλαβαν"...

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε χθεσινή του συνέντευξη, λίγη ώρα μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Πόποσκι, ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «ενθουσιάστηκε» με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. «Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον». 
Κατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ, οι προσφυγικές ροές στη χώρα είναι «διαχειρίσιμες». «Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες», τόνισε χαρακτηριστικά στην χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός αλλά νηφαλιότητα. 

Ωστόσο, η εικόνα που μεταδίδουν κάθε μέρα τα ελληνικά και διεθνή μέσα τόσο από τα νησιά του Αιγαίου, όσο και από τον Πειραιά και την Ειδομένη δεν μοιάζει να είναι και τόσο «διαχειρίσιμη», παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Κοτζιά.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. «Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες».

    ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ κ.Κοτζια;

    Εδω δεν μπορειτε να προστατευσετε τον γηγενη πληθυσμο απο την

    εξαθλιωση και την εγκληματικοτητα και εσεις πατε να γεμισετε ολη την

    Ελλαδα με "προσφυγες",που δηθεν θα επαναπροωθουνταν στην Τουρκια!!

    Εδω δημοψηφισμα δεν χωραει,ετσι;

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ, ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑ.
      ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.
      ΘΑ ΜΠΟΛΙΑΣΤΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΘΑ ΣΜΙΞΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΣΤΗ ΓΗ.

      Διαγραφή
    2. ..αρα ουτε και στη δικη σου "δημοκρατια" θα εκανες δημοψηφισμα!


      ΓΜ

      Διαγραφή
  2. Ναι ..να δυναμώσει η πολυπολιτισμική δημοκρατία μας,μια παρέα με τον Χασαν και την Εμινέ.Τελικά ο Καμμένος απέδειξε το πατριωτικό του ταμπεραμέντο.Για αυτό πήγαινε και στο Άγιο Όρος να πάρει την ευχή!Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας,τι άλλο θα ακούσουν τα αυτιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσο τους κοιταμε και πολυ περισσοτερο οσο τους πληρωνουμε ( εφορια , τραπεζες ) τοσο αυτοι θα προχωρουν στην Εθνοκτονια μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]