Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια απειλούν και με πόλεμο!

Προκαλούν στα κλειστά σύνορα η Αυστρία και οι σύμμαχοί της

Ξεπερνούν τα όρια οι προκλήσεις των Σκοπιανών και των νέων «συμμάχων» τους (με πρώτη την Αυστρία) για το Προσφυγικό. Η ηγεσία της ΠΓΔΜ προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κρίση απειλεί ακόμα και με πόλεμο(!) την Ελλάδα στέλνοντας το μήνυμα στην Ευρώπη ότι, αν δεν περάσουν οι απαιτήσεις της (σε όλα τα επίπεδα ακόμα και ως προς το όνομα), θα βάλει μπουρλότο στα Βαλκάνια!

Χθες στη δεύτερη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί της αστυνομίας τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) καθώς και της Αυστρίας στο Βελιγράδι αποφάσισαν να κλείσουν ακόμη περισσότερο τα σύνορα στέλνοντας ειδικές δυνάμεις και ετοιμάζοντας τον στρατό.

Ενίσχυση

Η συνάντηση ήταν συνέχεια εκείνης που έγινε στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, όταν είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στη Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ). Οπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που διασφαλίζουν τη συνοριογραμμή με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, με την αποστολή μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας - και εάν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν και στρατιωτικές δυνάμεις. Από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι μιλά ακόμα και για σενάρια πολέμου μεταξύ γειτόνων (!) εάν συνεχιστούν οι προσφυγικές ροές!

Τορπίλη Μέρκελ: Kαλεί τους πρόσφυγες να βρουν καταλύματα στην Ελλάδα!

Προκλητικά σκληρές απαντήσεις έδωσε χθες η Ανγκελα Μέρκελ σε ερωτήσεις του περιοδικού «Der Spiegel» σχετικά με το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Η καγκελάριος, ενώ το νωρίτερα χθες εμφανιζόταν ιδιαίτερα δεκτική στο θέμα του Προσφυγικού, το απόγευμα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Κροατίας στο Βερολίνο φαίνεται ότι άλλαξε στάση, διαπιστώνοντας πως το πρόβλημα στα... «ελληνομακεδονικά (!!!)», όπως τα χαρακτήρισε, σύνορα έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά το κλείσιμο των διόδων της βαλκανικής οδού.

Πρόκληση

Ζήτησε μάλιστα από τους πρόσφυγες να αναζητήσουν καταλύματα στην Ελλάδα (!), αφού, όπως τόνισε σε δηλώσεις της μετά τις συνομιλίες με τον Τίχομιρ Ορέσκοβιτς στην Καγκελαρία, «υπάρχουν δυνατότητες παραμονής και διαμονής στη χώρα».Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Ε.Ε. με την Τουρκία για το Προσφυγικό στις 7 Μαρτίου, η Μέρκελ, πάντα σύμφωνα με το «Der Spiegel», υποστηρίζει ότι τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και όχι να λαμβάνουν αποφάσεις μονομερώς, ενώ κατά το Bloomberg απέστειλε προειδοποίηση στις χώρες της Ε.Ε. να μην επιτρέψουν να υπάρξει «χάος» σε μία χώρα που ήδη «έχει πολλά προβλήματα».

Ωστόσο, πιέζει για τη λύση της κρίσης επιτόπου, με τους πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι «στα σύνορα μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας», προειδοποιώντας για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων από τη μετατόπιση και επιμήκυνση των προσφυγικών οδών, αποκλείοντας έμμεσα το ενδεχόμενο να δεχτεί νέους μετανάστες άμεσα. Γίνεται, τέλος, εξαιρετικά δηκτική απέναντι στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο η Μακεδονία (!!!), αλλά και η Ελλάδα, ως χώρα- έδαφος της Συνθήκης Σένγκεν, οφείλει να προστατεύει τα σύνορά της.

Τσίπρας: Yποχρεωτική κατανομή μεταναστών

Να γίνει «υποχρεωτική» η κατανομή των μεταναστών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με αποκλειστικό κριτήριο τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας» ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ZDF. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν οι «εθελοντικές λύσεις», αλλά και οι «μονομερείς ενέργειες» είπε.
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για τη στάση των Ευρωπαίων επαναλαμβάνοντας το αυτονόητο: Δέσμευση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως προς την κατανομή των προσφύγων.
Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ως προς την υποχρεωτική τήρηση όσων συμφωνηθούν από όλους, προειδοποιώντας ότι, αν δεν βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον της Ευρώπης.
«Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε να μην προχωρήσει καμία χώρα κατά μήκος της "Βαλκανικής Οδού" σε μονομερείς, μη συντονισμένες δράσεις που δεν είναι συμφωνημένες», είπε ο πρωθυπουργός, «όμως κάποιες χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες ή ότι έχουμε συμφωνίες, αλλά δεν τις εφαρμόζουμε».

Διαμάχη για το βέτο πριν τη σύσκεψη αρχηγών

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το κλίμα αρχίζει και οξύνεται και πάλι με επίκεντρο το θέμα της άσκησης ή μη βέτο για το Προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συζήτηση στο Προεδρικό Mέγαρο την Παρασκευή δεν θα είναι «άσπρο μαύρο» και τόνισε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει τη γραμμή της κυβέρνησης εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιαστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί «ελπίζω σε κοινό ανακοινωθέν» είπε ο πρωθυπουργός.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος εμμέσως στο βέτο με το οποίο απειλεί ο πρωθυπουργός εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής είπε ότι «βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περισσότερο την αξιοπιστία της». Η κυβέρνηση, σημείωσε, «πρέπει να σοβαρευτεί». Ο ίδιος -όπως τόνισε- θα προσπαθήσει να συμβάλει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει συμφωνία σε ένα επαρκές σχέδιο δράσης. «Εύχομαι η συναίνεση που ζητά ο Τσίπρας να μην είναι προσχηματική». Κατά της χρήσης βέτο τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«WSJ»: 700.000.000 η ανθρωπιστική βοήθεια έως το 2018

Σε 700.000.000 ευρώ υπολογίζει η «Wall Street Journal» το ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας που εκτιμά ότι θα διαθέσει την επόμενη τριετία η Ε.Ε. κυρίως στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης, έναντι 500.000.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Ελληνα πρωθυπουργό. Για τον υπολογισμό του ποσού, η εφημερίδα λαμβάνει υπόψη τις μέχρι σήμερα κατανομές πόρων σε περιοχές συγκρούσεων -Μέση Ανατολή, Αφρική-, όμως σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους (που επίσης επικαλείται) το κόστος αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, μόνο για τη χώρα μας, θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Σήμερα αναμένεται να υποβληθεί επισήμως από την Κομισιόν το σχέδιο δράσεων με την αντίστοιχη κατανομή πόρων εντός της Ε.Ε.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]