Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία θέτει απαράδεκτες αξιώσεις

Υπονομεύεται από την Άγκυρα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Διπλή υπονόμευση από την Άγκυρα στη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που αποφασίστηκε και με τη σύμφωνη γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης. Τη συμφωνία προσπάθησαν στη συνέχεια να ανατρέψουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι θέτουν μέσω της τουρκικής κυβέρνησης απαράδεκτες αξιώσεις στο Αιγαίο.

Με συνεχείς κωλυσιεργίες και παράλογες απαιτήσεις, η Τουρκία συνεχίζει να θέτει εμπόδια, με αποτέλεσμα έχει να καθυστερήσει ένα μήνα η έναρξη της επιχείρησης στο Αιγαίο. Επίσης δεν αποδέχεται την παρουσία της Frontex, επειδή είναι μέλος και η Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών.

Επιπλέον, η Άγκυρα δεν δέχεται να εισέλθει πλοίο της Frontex στα εθνικά χωρικά της ύδατα. Από την πλευρά της, η Ελλάδα προχωράει στη δημιουργία πέντε νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων κοντά στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό και για το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Mega, τα τέσσερα relocation capms θα δημιουργηθούν στο Κιλκίς και ένα ακόμη στα Γιαννιτσά και θα μπορούν να φιλοξενούν συνολικά 20.000 άτομα.

Η απόφαση για την κατασκευή τους, ελήφθη από την κυβέρνηση ως μέτρο για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση που έλαβαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι προβλέπει την πλήρη εφαρμογή της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την “αποστολή” του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Μέσα σε έναν μήνα, τα πλοία του ΝΑΤΟ θα είναι παρατεταγμένα σε όλο το Αιγαίο, με έμφαση στα νησιά που πλήττονται περισσότερο δηλαδή τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, το Καστελόριζο.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει πως όταν τα ραντάρ του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν βάρκες με πρόσφυγες που αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές, θα ειδοποιείται η τουρκική ακτοφυλακή να τους γυρίσει πίσω. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να τους αναχαιτίσει και περάσουν στα εθνικά χωρικά ύδατα τότε το Λιμενικό θα ειδοποιεί την Frontex, προκειμένου σκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης να τους οδηγήσουν στην Τουρκία.

Ωστόσο, παραμένει μία σημαντική ασάφεια, καθώς η Άγκυρα δεν συνεργάζεται με την Frontex, αφού μέλος του είναι και η Κύπρος και δεν δέχεται να εισέλθει πλοίο της Frontex στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνισε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Frontex, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Άγκυρα.

“Να μπορεί η Frontex να επιχειρεί και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων με συμφωνία βεβαίως της Τουρκίας. Αυτή η βοήθεια θα είναι πολύ σημαντική αλλά ήδη έχει ειπωθεί από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις συζητήσεις που έχουν γίνει ότι θα μεταφέρονται εκείνοι οι οποίοι διασώζονται με πλοία της Frontex στην τουρκική ακτή”, τόνισε ο κ. Καμμένος.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης στο Αιγαίο σύμφωνα με το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε χθες τις τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα υποβοηθήσει την ΕΕ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μετά από μακρά συνεδρίαση του NAC (north Atlantic Council – συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων).

Σε συνέχεια της απόφασης των υπουργών άμυνας προ δύο εβδομάδων, πάνω στην πρόταση Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, η νηοπομπή SNMG2, έφτασε στο Αιγαίο σε μόλις 48 ώρες και έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρησες αναγνώρισης, ελέγχου και παρακολούθησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, τα πλοία του ΝΑΤΟ θα παρέχουν πληροφορίες στις ακτοφυλακές και τις άλλες διεθνείς αρχές σε Ελλάδα και Τουρκία, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα δίκτυα διακινητών. Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται επιπλέον να συνεργαστεί και με την Frontex.

Οι διοικητές θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν που ακριβώς θα επιχειρούν, σε συνεργασία με τις ελληνικές και τουρκικές αρχές. Οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της άλλης χώρας.

Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιστρέφει πλοία στις ακτές. Θα ενημερώνει την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή, όπως και τη Frontex για να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά. Στην πράξη θα αναλάβει το ρόλο της διευκόλυνσης της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ΝΑΤΟ διευκρινίζει ότι στη βάση του διεθνούς δικαίου ισχύει και για τα πλοία του η υποχρέωση να βοηθήσουν πλοιάρια που κινδυνεύουν και ξεκαθαρίζει ότι αν τα πρόσωπα που διασώζονται προέρχονται από την Τουρκία, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Τσαβούσογλου: Το ΝΑΤΟ θα συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσφύγων

Το ΝΑΤΟ θα έχει σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη, με την αποστολή πλοίων του στο Αιγαίο Πέλαγος για να βοηθήσουν την Τουρκία και την Ελλάδα στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου διατυπώθηκαν αφότου το ΝΑΤΟ όρισε πώς τα πλοία του θα συνεργαστούν με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων Frontex για τη διάσωση των προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι η κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), όπως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, επιδιώκει τη διαίρεση της Συρίας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής.

“Ο στόχος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας, και των YPG είναι σαφής, ακριβώς όπως το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) θέλουν τη διαίρεση της Συρίας για να σχηματίσουν τη δική τους διοίκηση”, τόνισε ο Τσαβούσογλου.
Το PYD είναι η πολιτική πτέρυγα της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.
“Όπως η διεθνής ομάδας στήριξης, ο στόχος μας είναι να μην διαιρεθεί το συριακό έδαφος, αλλά να προστατευθεί η εδαφική του ακεραιότητα”, υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, ενώ πρόσθεσε ότι σαουδαραβικά αεροσκάφη αναμένονται “σήμερα ή αύριο” στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

MEGA, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, REUTERS, Άγκυρα, Turkey, ΑΘήνα, Greece, Βρυξέλλες, Belgium
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οταν ομως η ISIS κερδιζε τις μαχες και εξαπλωνοταν σε Συρια και

    Ιρακ,τοτε ηταν "κακος" ο Ασαντ,τουρκομογγολε!!

    Τωρα, δεν πρεπει να θιχτει η εδαφικη ακεραιοτητα της Συριας!!

    Οσο για την "καταπολεμηση" της παρανομης διακινησης "μεταναστων", εδω

    γελανε και τα σωσιβια , που εξαιτιας της κατασκευης τους πνιγονται

    γυναικοπαιδα σε καθε ναυαγιο!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]