Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Βουλγαρικός στρατός αναπτύσσεται στα σύνορα με την Τουρκία

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα της χώρας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής προς τη Βουλγαρία, χώρα με χερσαία σύνορα μήκους 260 χιλιομέτρων με την Τουρκία.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Ο βουλγαρικός στρατός, ο οποίος μέχρι σήμερα περιορίζεται σε έναν επιμελητειακό ρόλο στα βουλγαρικά σύνορα, θα μπορεί να περιπολεί στο πλευρό της αστυνομίας, σύμφωνα με νέο νόμο που υιοθετήθηκε με πλειοψηφία 156 επί 240 ψήφων.

Η Βουλγαρία έχει αναπτύξει δύναμη 1.000 αστυνομικών στα σύνορά της με την Τουρκία, όπου υπάρχει φράκτης μήκους 30 χιλιομέτρων. Όπως στη Σλοβενία και την Αυστρία, ο στρατός θα μπορεί στο εξής να συνδράμει τους αστυνομικούς, σύμφωνα με το κείμενο που θα αποτελέσει αντικείμενο δεύτερης ανάγνωσης.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τον περασμένο χρόνο μέσω της Βουλγαρίας προς την δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η Σόφια φοβάται ότι τμήμα του κυρίως κύματος που περνά σήμερα μέσω της Ελλάδας, θα μετακινηθεί προς το έδαφός της (μέσω χερσαίων δρόμων από την Τουρκία) εξαιτίας της αύξησης των ελέγχων στο Αιγαίο.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Βουλγαρίας εν μέρει ασχολείται με τον "φόβο" της λαθρομετανάστευσης. Κι αυτό, επειδή η Βουλγαρία δεν είναι μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, και ως εκ τούτου δεν συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των διακινητών.
Όμως, εάν υπάρξει κάποια "φραγή" στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, τότε αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες επιλογής ενός νέου δρόμου προς την Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Το γιατί η Βουλγαρία αποφάσισε (οικειοθελώς ή υπήρξαν κάποια άγνωστα ευρωπαϊκά ανταλλάγματα;) να παίξει τον ρόλο του κυματοθαύστη, γνωρίζοντας πως μπορεί να μεταβληθεί απλώς σε μία χώρα transit διεύλευσης των λαθρομεταναστών - προσφύγων, ενδεχομένως να έχει να κάνει με επιδιώξεις της βουλγαρικής κυβερνητικής πολιτικής και οικονομίας προς τον πυρήνα των κρατών της Ευρώπης ή είναι μία κίνηση "καλής θέλησης" που αποσκοπεί στην βελτίωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς την Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη δημιυοργίας ενός ισχυρού τείχους και ουσιαστικά πρώιμης διακοπής πιθανής ροής μεταναστευτικών ροών μέσω Βουλγαρίας προς την κεντρική Ευρώπη (σε χώρες της οποίας θα εισέρχονται οι μετακινούμενοι πληθυσμοί με το πλεονέκτημα της "πρώτης χώρας εισόδου") δημιουργεί επιπλέον πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει πλέον υπό δυσμενέστατες συνθήκες τα αποτελέσματα των ιδεοληπτικών της αγκυλώσεων, που λειτουργούν πλέον ευθέως εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]