Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίκειται νέα Παγκόσμια Οικονομική κρίση!

Γράφει ο Γιώτης Καράπας
Πολιτικός Επιστήμων - Διεθνολόγος

Και για όσους (ελάχιστους βέβαια) εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, υποστηρίζουν ότι θα μπορέσουμε ως χώρα να βγούμε από την οικονομική κρίση, με όποια μέτρα από Τρόϊκά και θεσμούς της Ευρώπης, σας επισημαίνω αυτά...

- Επίκειται νέα Παγκόσμια Οικονομική κρίση η οποία αναγνώστηκε μέσα από οικονομικούς δείκτες ήδη από πέρσι.
Πηγή της νέα κρίσης είναι η μεγάλη άνιση κεφαλαιακή ροή από χώρες επιθετικής παραγωγής και εξαγωγής (π.χ. Γερμανία και Κίνα) προς χώρες μεγάλων εμπορικών ελλειμάτων οι οποίες στηρίζονται σε μεγάλο ιδιωτικό και δημόσιο δανεισμό.

- Επίσης το "αντιδραστήριο" εκκίνησης αυτής της νέας κρίσης θα ήταν (προβλέφθηκε και αυτό) η Κίνα η οποία δεν θα μπορούσε λόγω μεγάλων δυνητικών φραγμών του κεφαλαίου της (π.χ. αιτήματα για μεγαλύτεροςυ μισθούς, υπερβολική βιομηχανική μόλυνση, κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, κρίση υπερ-προσφοράς, μείωση διαθέσιμων φυσικών πόρων, αύξηση του κοινωνικού κράτους και του κρατικού προϋπολογισμού - δαπανών λόγω του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας της Κίνας κτλ,) να διατηρήσει περισσότερο τον μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης.
Αρα η Κίνα αναμένονταν (όπως και έγινε φέτος) να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης της.

- Αυτό οδήγησε αλυσιδωτά σε διακοπή κεφαλαιακών ροών από την Κίνα προς χώρες με δανειακές ανάγκες, και μείωση των εξαγωγών της Γερμανίας (που πουλούσε βιομηχανικά προίόντα κυρίως προς την Κίνα) άρα έφερε την κρίση στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Μέσα στην Ε.Ε. τώρα, οι ιδιώτες δεν έχουν δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων τους σε άλλες χώρες άρα δεν έχουν κέρδη. Επομένως δεν μπορούν να εκπληρώσουςν και τις δανειακές τους υποχεώσεις προς τις Ευρωπαϊκές τράπεζες από τις οποίες δανείζονταν αδρά μετά από την προηγούμενη κρίση του 2008 για να διατηρηθούν βιώσιμες. Η ανάπτυξη που ήλπιζαν δεν ήρθε αφού η Κίνα δεν απορροφά πλέον τα προϊόντα από την Ευρώπη λόγω της δικής της κρίσης που ξεκίνησε μόλις τώρα.

- Άρα οι τράπεζες βρέθηκαν εκτεθειμένες σε μεγάλο ιδιωτικό χρέος (1 τρισ. στην Ε.Ε.). Οι τράπεζες οι οποίες υπενθυμίζω προηγουμένως είχαν διασωθεί από τα αντίστοιχα κράτη της Ευρώπης λόγω του κραχ του 2008.
Τα κράτη όμως δεν μπορούν να διασώσουν για δεύτερη φορά τις τράπεζες γιατί έχουν πλέον και τα ίδια (λόγω της πρώτης διάσωσης) υπερφορτωθεί με μεγάλο δημόσιο πλέον χρέος.
Άρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουμε τεράστιο δημόσιο χρέος των κρατών αλλά και των ιδιωτών και οι τράπεζες δεν μπορούν να διαθέσουν άλλα δάνεια.

- Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης (αυτό το καρκίνωμα στην παγκόσμια οικονομία) αναλύοντας την παραπάνω κατάσταση αρχίζουν να μην δίνουν πιστοληπτική αξιοπιστία σε ευρωπαϊκές τράπεζες και κράτη. Αυτό έχει ως συνέπεια την μαζική αποχώρηση επενδυτών και απόσυρση μεγάλων κεφαλαίων από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και την αδυναμία των Ερωπαϊκών τραπεζών και κρατών να δανειστούν από ξένες τράπεζες λόγω χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας, υψηλών spread και χαμηλής "πίστης" των επενδυτών ως προς τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

- Δηλαδή στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή είμαστε ήδη σε μία κατάσταση έλλειψης ρευστού και αυτό θα οδηγήσει σε κρίση φερεγγυότητας και αδυναμία εύρεσης περισσότερου ρευστού για κάλυψη των αναγκών μέσω εξωτερικού δανεισμού.
Η Ε.Κ.Τ. έχει ήδη αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και σαν έσχατη λύση μειώνει τα επιτόκια δανεισμού αλλά παράλληλα το ευρώ υποχωρεί σε συνναλλαγματική ισοτημία έναντι του δολαρίου.
Βρισκόμαστε δηλαδή ήδη σε διαδικασία υποτίμησης του Ευρώ.

- Αυτό θα φέρει και περαιτέρω αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών χρεών στην Ε.Ε.
Την τελευταία εβδομάδα άρχισε το πρώτο στάδιο της κρίσης - κατάρρευσης με απώλειες των μεγαλύτερων τραπεζών της τάξης του 40% στις μετοχές της στα χρηματιστήρια. Τα δε χρηματιστήρια στην Ευρώπη καταρέουν καθημερινά.

- Η διαδικασία της νέας γιγαντιαίας κρίσης έχει ήδη ξεκινήσει στην Ε.Ε. Ποιά είναι η διαφορά αυτής από την άλλη του 2008;

- Η διαφορά είναι ότι τα κράτη τότε έδωσαν "τα ρέστα τους" και διέσωσαν τις τράπεζες με άφθονο κρατικό χρήμα (δηλαδή με χρήμα των ευρωπαίων φορολογούμενων πολιτών) συν τεράστιο δανεισμό από ξένες τράπεζες.
Αυτή δυνατότητα της διάσωσης σήμερα απλά δεν υφίσταται.
Άρα η νέα κρίση στην Ε.Ε. μόλις ξεκίνησε και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει.

- Τα αποτελέσματα θα είναι κατακλυσμιαία οχι μόνο για την Ελλάδα η οποία θα καταρρεύσει πλήρως, αλλά και για την Ε.Ε. και όλο τον κόσμο. Η τελευταία χώρα που θα καταρεύσει τελικά στο τέλος αυτής της νέας οριστικής συστιμικής δομικής κρίσης θα είναι οι Η.Π.Α. που θα σημάνει και το τέλος της παγκόσμιας οικονομίας όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και μαζί το τέλος του καπιταλισμού και Νεοφιλελευθερισμού.

- Αυτή η νέα κρίση δεν θα είναι απλά μία οικονομική κρίση αλλά και πολιτική και κοινωνική.

- Θα αποτελεί σημείο εξάρθρωσης των κοινωνιών και μοιραία θα οδηγήσει σε νέες μορφές διακυβέρνησης σε τοπικό εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Εδώ να θυμηθούμε κάποια επίκαιρα λόγια από το αρχαίο μυστηριακό Ινδικό κείμενο "Μπακαβάντ Γκιτά" που μας δείχνει γλαφυρά όχι μόνο την σημερινή σοβαρή κατάσταση, αλλά και την ανικανότητα των κυβερνήσεων - ηγετών και λαών να αντιδράσουν άμεσα και υπεύθυνα..
"Και μιλώντας ο Θεός Βίσνου είπε... και ο Κόσμος που θα έρθει δεν θα είναι πια ο ίδιος. Κάποιοι ακούγοντας τα λόγια του Θεού γέλασαν άλλοι κάποιοι δάκρυσαν αλλά οι περισσότεροι απλά παρέμειναν σιωπηλοί. Ο Βίσνου βλέποντας την αντίδραση των ανθρώπων που δεν τον πήραν στα σοβαρά προσπάθησε να πείσει τουλάχιστον τον Πρίγκηπα να κάνει επιτέλους το καθήκον του. Για να τον εντυπωσιάσει λοιπόν ο θεός Βίσνου πήρε την τρομερή και απόκοσμη θεϊκή του μορφή και του λέει...!!! Τώρα έχω γίνει ο Θάνατος ο Καταστροφέας των Κόσμων!!!"...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]