Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα υπηρεσία της Europol κατά «κομάντος» του Ισλαμικού Κράτους

«Το 20% με 30% των περίπου 5.000 Ευρωπαίων πολιτών που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος έχει επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση» δηλώνει στην «Κ» ο υποδιευθυντής Επιχειρήσεων της Europol, Wil van Gemert

"Το ISIS δημιούργησε σώμα για πολύνεκρες επιθέσεις στην Ε.Ε.

Ειδικό σώμα μαχητών για πολύνεκρες επιθέσεις στην Ευρώπη δημιούργησε το «Ισλαμικό Κράτος», στο πλαίσιο νέας στρατηγικής διεθνοποίησης του τρόμου. Η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων προσομοιάζει με αυτή των Ευρωπαίων κομάντος και περιλαμβάνει οδηγίες για χρήση όπλων - εκρηκτικών και τεχνικές εκτελέσεων, όπως αποκεφαλισμοί.
Αυτά αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Wil van Gemert, υποδιευθυντής «Επιχειρήσεων» της Europol, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ΕCTC) στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, στη Χάγη. «Το 20% με 30% των περίπου 5.000 Ευρωπαίων πολιτών που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος έχουν επιστρέψει στην Ε.Ε.» λέει ο κ. van Gemert και επισημαίνει ότι «υπάρχει κίνδυνος να επιχειρήσουν επιθέσεις εντός Ε.Ε., υιοθετώντας μεθόδους που παραπέμπουν σε τακτικές ειδικών δυνάμεων».

Για το νέο Αντιτρομοκρατικό Κέντρο διευκρινίζει ότι στόχος του είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των Αντιτρομοκρατικών Υπηρεσιών της Ε.Ε.: «Σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε τα κράτη-μέλη στις έρευνές τους, να υπάρξει καλύτερη διαχείριση πληροφοριών» λέει, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η λειτουργία του ΕCTC (European Counter Terrorism Centre) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία κάθε Αστυνομίας να μοιραστεί τις πληροφορίες της με τη Europol. «Στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο θα υπάρχει “σύνδεσμος” από τις Αντιτρομοκρατικές Υπηρεσίες όλων των Κρατών-Μελών. Χρειαζόμαστε πολιτική στήριξη και πράγματι, το θέμα συζητείται σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.» λέει.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Wil van Gemert υπογραμμίζει ότι με τη συμβολή του Κέντρου οι ελληνικές Αρχές θα μπορούν αποτελεσματικότερα να εντοπίζουν τρομοκράτες που προσπαθούν να μπουν στην Ε.Ε. μαζί με οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες. «Εχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά π.χ. με τα δρομολόγια των τρομοκρατών, τα χαρακτηριστικά των πλαστών εγγράφων που χρησιμοποιούν, οι Ελληνες θα μπορούν αποτελεσματικότερα να αποτρέπουν την είσοδο τζιχαντιστών στην Ε.Ε.» τονίζει.

«Καμία απόδειξη»

Πάντως, έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η Europol, με τίτλο «Αλλαγές στη μεθοδολογία των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους» (Changes in modus operandi of Islamic State terrorist attacks) επισημαίνει πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» χρησιμοποιούν τα δρομολόγια των προσφύγων για να μπουν στην Ε.Ε. Στα γενικά συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι υποδεικνύουν μια αλλαγή στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους στην κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης της δράσης του».

Η ίδια έκθεση επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ι.Κ. έχει δημιουργήσει ειδικό σώμα μαχητών που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, όπως αυτές της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα. «Οι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων και εκρηκτικών σε τεχνικές εκτελέσεων, όπως οι αποκεφαλισμοί καθώς και μεθόδους αντιπαρακολούθησης» αναφέρει η έκθεση, ενώ το ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι εκτός της Συρίας, μικρότερα κέντρα εκπαίδευσης εντοπίζονται στην Ε.Ε. και Βαλκανικές χώρες.

«Σε ποσοστό περίπου 20% οι ξένοι μαχητές έχουν διαγνωστεί με ψυχολογικά προβλήματα πριν ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σε ποσοστό 80% έχουν “φάκελο” στην Αστυνομία άλλοτε για μικρές και άλλοτε για σοβαρότερες παραβάσεις».

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η επισήμανση της Europol ότι μαχητές ή συμπαθούντες του Ισλαμικού Κράτους στρατολογούν τζιχαντιστές στα κέντρα μεταναστών της Ε.Ε., όπου φιλοξενούνται Σύροι σουνίτες. «Μεγάλη στρατηγική ευκαιρία για την Ευρώπη στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» χαρακτήρισε το νέο Κέντρο ο Ελληνας Επίτροπος Εσωτερικών και Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ο επικεφαλής της Europol κ. Rob Wainwright τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι «φιλοδοξία μας είναι το ECTC να μετατραπεί σε πληροφοριακό κόμβο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στην Ε.Ε».

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]