Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ "τσαλακώνουν" την Τουρκία με παρέμβασή τους


Ο σουλτάνος Ερντογάν άρχισε να ενοχλεί 
την στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Νέο πλήγμα δέχθηκε η Τουρκία, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ, που αποφάσισαν -έστω και δια τηλεφώνου- να τονίσουν στο δίδυμο Νταβούτογλου - Ερντογάν πως η οποιαδήποτε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ είναι ανεπιθύμητη και μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως πηγή ανωμαλίας στην περιοχή.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Γιατί, όμως, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αυτό το "άδειασμα" απέναντι στην Τουρκία που την αντιμετωπίζουν ως "ειδική περίπτωση";
Η απάντηση είναι πολύ απλή και προέρχεται από την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία. Αποτελεσματικότητα που κατεγράφη με ενδιαφέρον και από την Ιρακινή κυβέρνηση, στελέχη της οποίας σκέφθηκαν να προσκαλέσουν την Ρωσία σε εκτέλεση επιχειρήσεων εντός του Ιρακινού εδάφους. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφή για τις ΗΠΑ, οι οποίες προσέτρεξαν στην κυβέρνηση της Βαγδάτης και επέμειναν πως η ρωσική συμβολή δεν είναι απαραίτητη, αφού οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ιράκ.
Και μετά, ήρθε η Τουρκία και η εισβολή τουρκικού στρατού στη Μοσούλη, για να ταράξει την συμφωνία που επέτυχε η Ουάσιγκτον, μέσω της οποίας οι ΗΠΑ συνέχισαν να βρίσκονται "μέσα στο παιχνίδι" κρατώντας την Μόσχα μακριά από το Ιράκ. Και αυτή η "αδυναμία" (επιλογής συμμάχων) των ΗΠΑ, που με μία ατέρμονη εξωτερική πολιτική έχει κατορθώσει να καταστρέψει τις αμερικανικέςε "θέσεις" και τις συμμαχίες, με το χαϊδεμένο της "παιδί", την Τουρκία, να της δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τα προβλεπόμενα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Joe Biden αναγκάστηκε να σηκώσει το τηλέφωνο και να υπενθυμίσει ευγενικά στην Άγκυρα πως παρανομεί (εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων).

Έτσι, σε άτακτη αναδίπλωση υποχρεώθηκε η Άγκυρα και μετά από ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ έσπευσε να συμμορφωθεί, αποσύροντας τις δυνάμεις που είχε στείλει στις 4 Δεκεμβρίου έξω από την Μοσούλη προκαλώντας σφοδρότατες αντιδράσεις από τη Βαγδάτη, τη Μόσχα και το Ιράν.

Σε μια ακόμη αρνητική για την Τουρκία εξέλιξη και ενώ μόλις προχθές ο Ερντογάν κόμπαζε ότι δεν θα αποχωρήσει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από το Ιράκ, χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Joe Biden, αφού τηλεφώνησε στον Ahmet Davutoğlu, «καλωσόρισε τις αναφορές για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ ως ένα σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης των εντάσεων» Και για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση για την αμερικανική «εντολή», ο κ. Biden επανέλαβε ότι «κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ θα πρέπει να έχει την απολυτή συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχει αρχίσει η απόσυρση Τούρκων στρατιωτών από το στρατόπεδο Μπασικά, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς, αφού η Μόσχα με τους S-300 και S-400 έχει καταστήσει τη Συρία απαγορευμένη ζώνη για την Τουρκία, τώρα πλέον καθίσταται απαγορευμένη ζώνη και το Ιράκ, με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να υποστηρίζουν την ιρακινή κυβέρνηση, για διαφορετικούς λογούς η κάθε μια.

Η επιλογή της Τουρκίας να προωθήσει δυνάμεις της στη Μοσούλη ξεσήκωσε κύμα αντιτουρκικών διαδηλώσεων στο Ιράκ και κινητοποίησε την σιιτική πλειοψηφία με τον Σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Μ.Αλ Σαντρ.

Η Τουρκία, πάντως, μιλά για αναδιάταξη των δυνάμεων και ότι οι μονάδες που αποχωρούν θα παραμείνουν στο Βόρειο Ιράκ, αλλά, με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η παραμονή με οποιοδήποτε τρόπο τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ θα συνεχίσει να πυροδοτεί ένταση. Η Τουρκία έχει φροντίσει να εξασφαλίσει την ανοχή του Κούρδου ηγέτη του Ιράκ, Νετσερβάν Μπαρζανί, αλλά ενώ όλοι αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η δύναμη των Πεσμεργκά (το ένοπλο σώμα της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής του Βόρειου Ιράκ) στον αγώνα εναντίον του ISIS, κανείς δεν θα επιθυμούσε αυτήν τη στιγμή την αποσταθεροποίηση του Ιράκ. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο συμπίπτουν η Ουάσιγκτον, η Ρωσία και το Ιράν.

Για την Τουρκία η επομένη μεγάλη δοκιμασία θα είναι εάν η Βαγδάτη ή ακόμη και η Μόσχα απαιτήσουν τη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ, πλήττοντας, όχι φυσικά το ISIS, αλλά το PKK. Μία τέτοια εξέλιξη θα κάνει την Τουρκία να αισθανθεί ακόμη περισσότερο εγκλωβισμένη και θα εξαναγκάσει την Άγκυρα να αναζητήσει απελπισμένα πρόσκαιρες λύσεις μίας "επιτυχίας".

Να θυμίσουμε πως το Ιράκ είχε δώσει 48ωρη προθεσμία στην Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της, που υποτίθεται εκπαιδεύουν τους Πεσμεργκά και είχε προσφύγει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της Ρωσίας. Η προθεσμία αυτή έχει ήδη εκπνεύσει και οι ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την σοβαρή πιθανότητα να βρεθούν εκτός Ιράκ με ταυτόχρονη εγκαθίδρυση της Μόσχας στη Βαγδάτη, αποφάσισαν να υπενθυμίσουν στην χώρα τρομοκράτη της περιοχής, πως η Ουάσιγκτον δεν επιτρέπει να θίγονται τα αμερικανικά συμφέροντα από κανέναν. Την ίδια στιγμή κύκλοι στην Ουάσιγκτον και μερίδα του αμερικανικού τύπου δηλώνουν ευθαρσώς πως η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το ΝΑΤΟ, αφού συνεργάζεται με τη Δύση μόνο εάν εξυπηρετούνται τα τουρκικά συμφέροντα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η Άγκυρα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα τα οποία επιτρέπουν την δημιουργία ζωτικού χώρου υπέρ των ρωσικών συμφερόντων...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]