Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παγκόσμιος τρόμος οι τζιχαντιστές!

Επαναπατρίζουν τους πολίτες τους από την Αίγυπτο, Γαλλία, Βέλγιο Βρετανία και Γερμανία

Αν το χτύπημα στο ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος προέρχεται πράγματι από τους τζιχαντιστές, το Ισλαμικό Κράτος -που έως τώρα δρούσε στα όρια του Χαλιφάτου, σφαγιάζοντας ενόπλους- μετατρέπεται σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.

Ενόσω συνεχίζονται οι έρευνες των ειδικών, τα σενάρια για τα αίτια συντριβής παραμένουν θολά. Αμερικανοί και Βρετανοί δηλώνουν ότι το πιθανότερο είναι ότι την προκάλεσε βόμβα.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν αποκλείει «τρομοκρατική ενέργεια». Η Ρωσία και η Αίγυπτος κάνουν έκκληση για σύνεση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντάς του πόσο σημαντικό είναι οι εκτιμήσεις για τα αίτια της συντριβής να βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από την επίσημη έρευνα. Την ίδια ώρα, χιλιάδες τουρίστες βρίσκονται αποκλεισμένοι στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, καθώς οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους στην περιοχή.

Εκστρατεία επιστροφής

Η Βρετανία θα ξεκινήσει σήμερα δεκαήμερη εκστρατεία επιστροφής των πολιτών της, στέλνοντας αεροπλάνα που θα τους παραλάβουν από την Αίγυπτο.

Φανερά ενοχλημένο το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, ανακοίνωσε: «Η βρετανική απόφαση ελήφθη μονομερώς, χωρίς να υπάρξουν διαβουλεύσεις, παρά τις υψηλού επιπέδου επαφές που υπήρξαν μεταξύ Βρετανίας-Αιγύπτου». Ο κ.Κάμερον, που συναντήθηκε χθες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Λονδίνο, απάντησε ότι προέχει η ασφάλεια των ταξιδιωτών.

Ακυρώσεις

Ο δε ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ κάλεσε όσους έχουν κάνει κρατήσεις για χριστουγεννιάτικες διακοπές να τις ακυρώσουν, ώσπου να ξεκαθαριστεί αν και πώς μπήκε η βόμβα.

Η Γαλλία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία αποτρέποντας τους Γάλλους πολίτες να επισκέπτονται το Σαρμ Ελ Σέιχ αλλά και η Γερμανία κάλεσε όσους ταξιδεύουν στην Αίγυπτο να αποφεύγουν το Σινά.

Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναστέλλει «για προληπτικούς λόγους» τις πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ, αλλά θα οργανώσει σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών επαναπατρισμό των πελατών της, ενώ η βελγική αεροπορική Jetair δρομολογεί τρεις πτήσεις ημερησίως έως την Κυριακή για να μεταφέρει τους πελάτες της στο Βέλγιο, χωρίς ωστόσο αποσκευές.

Ρωσία: Επαφές και με Σύρους Αντάρτες

Τουρκία και Γαλλία ανακοίνωσαν χθες τα σχέδιά τους για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία προανήγγειλε διά στόματος του ΥΠΕΞ της Φεριντούν Σινιρλίογλου στρατιωτική επίθεση εντός των επόμενων ημερών, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο πεδίο επιχειρήσεων ή χώρα θα διεξαχθεί.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επίσης ότι αποστέλλει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» συνοδευόμενο από υποβρύχιο επίθεσης, φρεγάτες και πλοίο ανεφοδιασμού, για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις εναντίον του Ι.Κ. σε Ιράκ και Συρία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, Σύροι τζιχαντιστές της Ζουντ αλ-Ακσα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης ενίσχυαν τις θέσεις τους στη δυτική Συρία με την κατάληψη της Μόρεκ, της μοναδικής πόλης υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ασαντ στη διαδρομή Χαλέπι - Χάμα, καταφέρνοντας σημαντικό πλήγμα και στην υπό τη ρωσική στήριξη στρατιωτική εκστρατεία.

Προσέγγιση

Στο παρασκήνιο, οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες επιχειρούν, όπως όλα δείχνουν, μια προσέγγιση με τη Ρωσία. Παρά τις διαψεύσεις από εκπροσώπους τεσσάρων οργανώσεων που ανήκουν στον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», το Sputnik μετέδωσε χθες την πληροφορία ότι αντιπροσωπία τους θα συναντηθεί την άλλη εβδομάδα με Ρώσους αξιωματούχους των υπουργείου Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ κάποιοι από τον ΕΣΣ έχουν ήδη επισκεφθεί τη Μόσχα.

Η πηγή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι στόχος των διαβουλεύσεων είναι η αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης (εφόσον ισχύει η πληροφορία αποδεικνύεται ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στον σχετικό διάλογο) και η δημιουργία ενός κοινού επιχειρησιακού κέντρου για την αντιμετώπιση του Ι.Κ. και της Αλ Νόσρα.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]