Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτικό αδιέξοδο στην Τουρκία και μετά τις εκλογές της Κυριακής;

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα που ίσχυε και στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, στο αν δηλαδή θα καταφέρει το του Ερντογάν να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Εάν ωστόσο οι εκλογές του Ιουνίου ληφθούν υπόψη ως δημοσκόπηση και ταυτόχρονα δοθεί βάση στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από τις 7 Ιουνίου μέχρι σήμερα, το πιθανότερο είναι να προκύψει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό του Ιουνίου. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία.

Συνεπώς το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν επαναληφθεί το αποτέλεσμα του Ιουνίου. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές του Ιουνίου δεν επέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης για να οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, όπως και έγινε.

Η πόλωση που εντείνεται δείχνει ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά ως προς τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Ήδη μάλιστα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κάνουν λόγο για πραγματοποίηση τρίτων εκλογών μέσα σε λίγους μήνες, αν δεν αποκτήσει το κόμμα τους την αυτοδυναμία.

Αυτό που μεγεθύνει την πόλωση είναι η στάση του κυβερνώντος κόμματος σε θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και ελευθεροτυπίας. Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ο διορισμός κυβερνητικών επιτρόπων σε μέσα ενημέρωσης του χώρου της αντιπολίτευσης και οι δηλώσεις αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των αντιπολιτευόμενων μέσων θα συνεχιστεί, όλα αυτά προκαλούν την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο οι πολύ έντονες διαφορές μεταξύ των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη σύμπραξή τους για μια κυβέρνηση συνασπισμού, ακόμη κι αν αυτά τα τρία κόμματα μετά τις εκλογές έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τη στάση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος το οποίο δεν δέχεται κανενός είδους συνεργασία με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών.

Συνεπώς τα ρεαλιστικά σενάρια αφορούν τη συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ή με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ή με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος. Εάν όμως ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ιδεολογικό προφίλ των δύο τελευταίων ταυτίζεται με την υπόστασή τους ως κομμάτων, τότε και αυτά τα σενάρια θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν.
Με λίγα λόγια, σε κάθε περίπτωση, εκτός από την περίπτωση που έχει αυτοδυναμία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το αδιέξοδο φαίνεται να είναι δεδομένο.

Α. Αμπατζής, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]