Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη

Τι συμφωνήθηκε στο «πολεμικό συμβούλιο» της κυβέρνησης

Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε σε εκδήλωση στο Λονδίνο το βράδυ της Παρασκευής ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μίλησε για όπλα που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, τα οποία όμως ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν, όπως υποστήριξε.

Ανέφερε ότι ένα σημαντικό όπλο ήταν η δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατείχε η ΕΚΤ, το οποίο υπαγόταν στο ελληνικό δίκαιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε συμφωνηθεί εντός του «πολεμικού συμβουλίου» της κυβέρνησης ότι η κίνηση αυτή θα γινόταν αμέσως μόλις ο «πόλεμος φθοράς» που διεξαγόταν από τους πιστωτές οδηγούσε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών. «Ωστόσο, όταν ήρθε εκείνη η στιγμή ο πιο στενός πυρήνας του υπουργικού συμβουλίου είπε όχι», υποστήριξε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Όσο για την επιδίωξη της κυβέρνησης όσο εκείνος κατείχε το κορυφαίο οικονομικό πόστο σε αυτή, είπε ότι ήταν «να αντισταθούμε εντός της ευρωζώνης έως ότου το κόστος για την άλλη πλευρά να γινόταν μεγαλύτερο από το όφελος που είχε από τον δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό μας».

Επέκρινε δριμύτατα τη συμφωνία που πρόσφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι όροι της είχαν σκοπό να «ταπεινώσουν» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε τη στάση των Ευρωπαίων επ’ αυτού ως «βάρβαρη πολιτική στο στιλ του 19ου αιώνα».

Ο κ. Βαρουφάκης συμμετείχε σε εκδήλωση της εφημερίδας Guardian, σε μια κατάμεστη από περίπου 2000 ακροατές αίθουσα του κεντρικού Λονδίνου, απαντώντας επί σκηνής σε ερωτήσεις του οικονομικού συντάκτη του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον, ο οποίος έχει παρακολουθήσει από πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια την ελληνική κρίση και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης μεταξύ των κ.κ. Βαρουφάκη και Μέισον αφιερώθηκε σε αυτό που ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε «δημοκρατικό έλλειμμα στην ευρωζώνη». Επέκρινε μεταξύ άλλων τη δομή των συνεδριάσεων του Eurogroup (όπου οι Υπουργοί Οικονομικών «ακούνε τις θέσεις των εκπροσώπων της τρόικα, έχουν περιορισμένο χρόνο να καταθέσουν τις απόψεις τους και τελικά διαβουλεύονται μόνο επί του κοινού ανακοινωθέντος»), ζήτησε την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων αυτών και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΕΚΤ, καθώς και την αναβάθμιση θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με έμφαση στην προώθηση πράσινων τεχνολογιών.

Είπε επίσης ότι ενώ συμφωνεί πως τελικά η ευρωζώνη πρέπει να εξελιχθεί σε μια δημοκρατική ομοσπονδία, το σχέδιο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την απόφαση έγκρισης ή απόρριψης εθνικών προϋπολογισμών από έναν Υπουργό Οικονομικών της νομισματικής ένωσης αποσκοπεί στην ουσία στον έλεγχο του προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, είπε ότι το μήνυμα που κομίζει είναι ότι όσοι επικρίνουν την Ευρώπη πρέπει «να μείνουν σε αυτή, να παλέψουν για αυτή και να την εκδημοκρατίσουν».

Εκτίμησε ότι η σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών είναι πολύ πιο σημαντική για τη Βρετανία από όσο εκτιμούν οι περισσότεροι σε αυτή τη χώρα, σχολιάζοντας ότι ο μέσος θαμώνας της παμπ που τάσσεται ενδεχομένως υπέρ του Brexit θα απογοητευόταν πολύ βλέποντας τις επιπτώσεις μιας βρετανικής εξόδου από την ΕΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Γκαβός, Βρετανία, Λονδίνο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]