Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αριθμός - ρεκόρ 48.000 προσφύγων σε διάστημα πέντε ημερών

Πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν σε παραλία της Λέσβου την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, με φουσκωτή βάρκα από τα τουρκικά παράλια

Ο αριθμός αφίξεων των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στις 48.000 σε διάστημα μόλις πέντε ημερών έως τις 21 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου στις 681.000, ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός για την Μετανάστευση (ΔΟΜ).

«Παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, περίπου 48.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με περίπου 9.600 άτομα την ημέρα να διασχίζουν τη θάλασσα κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες», ανέφερε ο ΔΟΜ, κάνοντας λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων που έχει καταγραφεί σε διάστημα μιας εβδομάδας αυτό το χρόνο.

Η Μυτιλήνη συνεχίζει να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, όπου κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες έφτασαν στο νησί 27.276 πρόσφυγες.

Το ίδιο διάστημα στην Χίο έφτασαν 9.750 πρόσφυγες, ενώ σημειώνεται πως ενώ το νησί υποδεχόταν περίπου 300 πρόσφυγες την ημέρα κατά την αιχμή του καλοκαιριού, ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα το νησί βρέθηκε αντιμέτωπο με 2.000 αφίξεις την ημέρα.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο αριθμός των θανάτων προσφύγων στη θάλασσα αυξήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παράλληλα χθες ο περιφερειακός συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αμίν Αουάντ, δήλωσε πως οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις και οι εντεινόμενες μάχες γύρω από το Χαλέπι στη Συρία προκάλεσαν μια “δυναμική εκτοπισμού”, με περίπου 30.000 εκτοπισμένους, αλλά δεν επέφεραν τόσο την προσφυγική έξοδο από την χώρα.

Τόνισε πως ο αριθμός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Συρίας παρουσίασε πτώση από 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους στα 6,3 εκατομμύρια, μια μείωση που μπορεί να αποδοθεί στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, καθώς και στο γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν καταμετρηθεί.

Επικρίνεται η Τσεχία για την κράτηση και την απόσπαση χρημάτων από πρόσφυγες

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ρά’αντ αλ-Χουσέιν κατηγόρησε τις αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας ότι διαπράττουν συστηματικά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτοντας υπό κράτηση πρόσφυγες για διάστημα έως και 90 ημερών και κάνοντάς τους σωματική έρευνα ώστε να βρουν χρήματα για να πληρώσουν οι ίδιοι για την κράτησή τους.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας πολιτικής από την κυβέρνηση της Τσεχίας που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αποτρέψει μετανάστες και πρόσφυγες από το να εισέρχονται ή να παραμένουν στη χώρα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ύπατος αρμοστής.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης ανησυχία επειδή η πολιτική αυτή των συλλήψεων προσφύγων συνοδεύεται όλο και περισσότερο από ξενοφοβικές δημόσιες δηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και “ισλαμοφοβικές” δηλώσεις του προέδρου Μίλο Ζέμαν και μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών “Κατά της μετανάστευσης” που ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους.

Ο Ζέμαν απέρριψε τις επικρίσεις και ο εκπρόσωπός του είπε: “Ο πρόεδρος έχει προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για την απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Εμμένει στη θέση του και δεν θα την αλλάξει υπό πίεση από το εξωτερικό”.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, UNHCR, λέει πως η πλειονότητα εκείνων που κάνουν το ταξίδι προς βορράν, από την Τουρκία μέσω Ελλάδας, συχνά με την ελπίδα να φθάσουν στη Γερμανία, είναι πρόσφυγες και όχι οικονομικοί μετανάστες και δικαιούνται προστασίας και ασύλου.

Οι περισσότεροι είναι από τη Συρία και ο Ζέμαν έχει ισχυριστεί ότι θα επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο, θα λιθοβολούν μέχρι θανάτου τις γυναίκες που διαπράττουν μοιχεία και θα κόβουν τα χέρια όσων κλέβουν.

“Θα χάσουμε την ομορφιά των γυναικών γιατί θα είναι καλυμμένες από την κορφή μέχρι τα νύχια με μπούρκες, μ’ ένα υφασμάτινο δίκτυ στο πρόσωπο”, δήλωσε ο Ζέμαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Οι απόψεις του Ζέμαν απηχούν εκείνες του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει δεσμευθεί να προασπίσει τις χριστιανικές αξίες μαχόμενος να ανακόψει τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας δεν έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια ρητορική με εκείνη του 71χρονου προέδρου, αλλά είναι η μόνη που φυλακίζει πρόσφυγες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα – συνήθως για 40 ημέρες και μερικές φορές για 90, είπε ο Ζέιντ.

“Το διεθνές δίκαιο είναι αρκετά σαφές πως η κράτηση μεταναστών πρέπει να είναι αυστηρά ένα μέτρο τελευταίας καταφυγής”, τόνισε. Η κράτηση παιδιών “στη βάση και μόνο τού ότι είναι μετανάστες τα ίδια ή οι γονείς τους συνιστά παραβίαση, δεν είναι ποτέ προς το συμφέρον τους και δεν δικαιολογείται”, πρόσθεσε.

Δικαστήρια έχουν αφήσει ελεύθερους ανθρώπους που προσέφυγαν εναντίον της κράτησής τους, όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και δεν είναι σε θέση να τα ασκήσουν, εν μέρει γιατί τα κινητά τηλέφωνά τους κατάσχονται όταν συλλαμβάνονται, είπε ο Ζέιντ.

Όταν αφήνονται ελεύθεροι είναι συχνά χωρίς πόρους καθώς έχουν υποστεί σωματική έρευνα για χρήματα προκειμένου να πληρώσουν το ημερήσιο κόστος, ύψους 250 τσεχικών κορωνών, μιας κράτησης, συχνά υπό κακές συνθήκες.

Πηγή ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, Sputnik, AΠΕ-ΜΠΕ, Γενεύη, Switzerland


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Σύμφωνα με τον ορισμό της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των προσφύγων, «πρόσφυγας θεωρείται αυτός που δεν είχε άλλη επιλογή παρά να φύγει από την πατρίδα του, διότι έχει δικαιολογημένο φόβο δίωξης εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της συμμετοχής του σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή των πολιτικών του πεποιθήσεων και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του».

  Σύμφωνα, λοιπόν, με τον παραπάνω ορισμό, οι Σύριοι που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες πολέμου, εφόσον κατέφυγαν εκεί από μια εμπόλεμη χώρα.

  Ωστόσο, όταν οι ίδιοι άνθρωποι φεύγουν από την Τουρκία, δηλαδή από μια μη εμπόλεμη χώρα, στην οποία είναι απολύτως ασφαλείς και δεν υπάρχει κανένας φόβος διώξεών τους εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας κ.τ.λ. κι έρχονται στην Ελλάδα –είτε για να μείνουν είτε για να μεταβούν από κει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- δεν είναι πρόσφυγες αλλά «οικονομικοί μετανάστες», γιατί ο σκοπός τους είναι η αναζήτηση καλύτερης τύχης.

  Εφόσον δε έρχονται με παράνομο τρόπο (λάθρα), είναι λαθρομετανάστες!
  Το ελληνικό κράτος (αν υφίσταται ή αν είναι ελληνικό) νομιμοποιείται να εμποδίζει με κάθε τρόπο την απόβαση των λαθρομεταναστών-λαθροεποίκων.
  Ακόμα και με βύθιση των τουρκικών αποβατικών που χρησιμοποιούνται.
  Αν βυθιστούν ένα δύο, για να δείτε πως θα το ξανασκεφτούν και πόσο θα τους αρέσει η παραμονή σε μια ομόδοξη και φιλική χώρα όπως η Τουρκία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]