Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το χάδι της εφορίας μετά τις εκλογές

Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Οι αλλαγές που θα γίνουν φέρνουν ανατροπές με γνώμονα όχι την συμμόρφωση του κράτους αλλά αποκλειστικά την είσπραξη χρημάτων που είναι και το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές και τα όργανά τους στην Ελλάδα.

Ας μην ξεχνάμε πως τα 12,5 δις που ζητάνε από τον ΦΠΑ μέχρι τέλους Φεβρουαρίου δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται (διαβάστε εδώ) οπότε αυτά που θα δούμε την επομένη των εκλογών είναι πραγματικό χάδι μπροστά σε αυτά που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη και σίγουρα θα τα μάθουμε μετά τις εκλογές.
Είναι τέτοιος ο ζήλος των αναμορφωτών που θα ξεκινήσουν από το πόθεν έσχες του στρατηγού Μακρυγιάννη.
Επίσης όλες οι γριές που θα χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα θα έχουν μια βραδιά στο Νάμος δωρεάν να χορέψουν με τον Ντιν και τον Νταν.

Προς το παρόν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν μια σειρά από ρυθμίσεις που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στους φόρους ενώ αλλαγές και εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν και στον τομέα της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξιάδης είπε ότι το κράτος χάνει 7-9 δις ευρώ ετησίως από τον ΦΠΑ κι αν καταφέρει να εισπράξει μέρος αυτού του ποσού θα ανοίξει από το 2016 ο διάλογος για μείωση των συντελεστών.

Οι ρυθμίσεις που αναμένεται να συζητηθούν το επόμενο διάστημα είναι:
Κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος: Αν όλες οι συναλλαγές περνούν από κάρτα, επομένως από την τράπεζα και την εφορία, μπορούν να ελεγχθούν και καλύτερα. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί μπόνους σε όσους καταναλωτές καταργήσουν το ρευστό. Μια σκέψη είναι να αυξηθεί το αφορολόγηση, επομένως να υπάρξει μείωση του φόρου εισοδήματος. Μια δεύτερη σκέψη είναι η μείωση των επιτοκίων των τραπεζών για τις πιστωτικές κάρτες ώστε να τις χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι.

Εξετάζονται κίνητρα και για τους επαγγελματίες οι οποίοι θα παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος. Π.χ. η επιδότηση για την αγορά μηχανημάτων POS, ενώ τα έσοδα που προκύπτουν από τις αγορές με πιστωτικές κάρτες εξετάζεται να έχουν μικρότερη φορολόγηση.

Σχέδιο για διενέργεια κληρώσεων με σημαντικά δώρα για όσους κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα μπορούσαν να κληρώνονται ακόμη και ακίνητα.

Big Brother στις καταθέσεις. Από κόσκινο θα μπουν οι κινήσεις λογαριασμών της τελευταίας 10ετίας. Οι ελεγκτές του υπ. Οικονομικών θα μπορούν μέσα σε 24 ώρες να έχουν πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις όποιου θεωρούν ότι έχει κρύψει εισοδήματα. Θα μπορούν να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις π.χ. με την κατοχή ακινήτων, μεριδίων σε εταιρείες, μετοχών, ομολόγων κ.λπ. ώστε να δουν αν δικαιολογούνται τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη. Αν δηλαδή είχε τις καταθέσεις σε βάθος 10ετίας για να προβεί στις αγορές αυτές ή διακινήθηκε «μαύρο χρήμα».

Οι τράπεζες υποχρεούνται να δώσουν στοιχεία για όλες τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και πάσης φύσεως χρηματοοικονομικά προϊόντα του εξωτερικού άνω των 500.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά ζητούνται για την περίοδο από 1/6/2014 μέχρι και 30/6/2015, δηλαδή σε βάθος ενός έτους πριν από την επιβολή των capital controls.

Αλλαγές στο ποινολόγιο εφορίας. Θέσπιση νέων νομικών διατάξεων για τη φοροδιαφυγή και την απάτη προκειμένου να τροποποιηθεί ο ειδικός ποινικός νόμος 2523/1997 και κάθε άλλη συναφής νομοθεσία.

Κατάργηση όλων των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επιβάλλονται βάσει του ν. 2523/1997 και έκδοση εγκυκλίου εφαρμογής.

Ηπιότερες ποινές για τις απλές φορολογικές παραβάσεις. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ. Σήμερα για τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο:

• 250 ευρώ για κάθε παράβαση με ανώτατο όριο το ποσό ύψους 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και

• 500 ευρώ, για κάθε παράβαση με ανώτατο όριο το ποσό ύψους 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Πηγή "Στον Τοίχο"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Ειναι κατοχικο το συςτημα και αυτα δεν αφορούν τους ελεύθερους Ελληνες .
  Οι ραγιάδες , οι δειλοί και οι βολεμένοι , ας αφήσουν τα παιδια τους πεινασμένα να πληρώσουν τους σαπισμενους 301 να συνεχίσουν μια ο ενας μια ο άλλος και ενίοτε μαζι να διαλύουν το Εθνος μας .
  Τα λόγια ειναι φτώχεια πλέον , ΠΡΑΞΕΙΣ .
  Αντίσταση παση θυσία .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]