Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Telegraph: Μια ακόμα γενιά χάνεται

Μπορεί στις Βρυξέλλες να λένε ότι η περιπέτεια τελείωσε, το Παρίσι να περηφανεύεται για τη συνδρομή του στην επίτευξη συμφωνίας και το Βερολίνο να δέχεται με τα χίλια ζόρια το συμβιβασμό, ωστόσο η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Τα μακροοικονομικά που είναι δεδομένα και απαράβατα, αλλά και τα άλλα που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς κι όμως είναι εξαιρετικά δύσκολα για να διευθετηθούν.

Σε δημοσίευμά της η βρετανική Telegraph θίγει το ζήτημα των νέων Ελλήνων που ζουν κάτω από καθεστώς έντονης φόρτισης – δεν κατάφεραν ακόμα να ενταχθούν στο εργασιακό σύστημα, είναι αποκλεισμένοι από τη δουλειά και ταυτόχρονα βλέπουν τη ζωή τους να παίρνει λάθος στροφή.

Το άρθρο κάνει λόγο πως το 70% των νεαρών ανδρών ψήφισε «Όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Είναι τυχαίο; Δεν νομίζω. Αυτά τα νεαρά παιδιά είναι που πλήττονται περισσότερο, καθώς βλέπουν πως δεν έχουν καμία προοπτική να βρουν δουλειά στο άμεσο μέλλον και να φτιάξουν τη δική τους, ανεξάρτητη, ζωή. Το πρόβλημα, σαφώς, και επεκτείνεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες (σε εκείνους που βρίσκονται στα 30 ή στις αρχές των 40), όπου ζουν με τον κίνδυνο της απώλειας της εργασίας, καθώς αν απολυθούν σε αυτή την ηλικία είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν στην αγορά εργασίας με ανταγωνιστικούς όρους.

Η οικονομική και κοινωνική επίπτωση του φαινομένου γίνεται πρόδηλη αν προστεθεί και ένα ακόμη στοιχείο: τα καρδιακά νοσήματα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 74,5% για τους άνδρες που είναι κάτω από τα 45. Στις γυναίκες αυτή η αύξηση είναι ακόμη πιο μεγάλη (86,5%), ενώ επικίνδυνα αυξημένα είναι και τα κρούσματα του HIV μέσα στο 2014 (802 ασθενείς, το 86,8% αυτών ήταν άνδρες). Επίσης, το 12,3% του πληθυσμού της Ελλάδας εμφανίζει συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης. Ως εκ τούτου, μπορεί να εξηγεί η αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%. Οι πιο «ευπαθείς» ομάδες είναι αυτές των ανδρών νεαρής ηλικίας (κάτω από τα 34 χρόνια). Δύο στους τρεις άνδρες αυτής της ηλικιακής ομάδας συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς του, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Κάποιοι από αυτούς είχαν καταφέρει προ κρίσης να μπουν στην αγορά εργασίας, να βιώσουν τον... πρώτο αέρα ανεξαρτησίας και τώρα βρίσκονται πάλι στην αρχή. Η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα κοινωνικό στίγμα. Οι άνδρες που αναγκάζονται να απαρνηθούν την αυτοβουλία τους και να επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι, στην πραγματικότητα επιστρέφουν στην παιδική τους ηλικία – εξαρτώνται και πάλι από τους γονείς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα διαζύγια και να μειώνονται οι γεννήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η πυρηνική οικογένεια είναι το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας στην Ελλάδα – υπό άλλες συνθήκες η κρίση θα είχε προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές.

Επιπλέον, μια ακόμη παράπλευρη απώλεια της κρίσης και της ανεργίας στους νέους είναι η απόφαση κάποιων να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες (περίπου 200.000 νέοι έχουν φύγει μέχρι τώρα από τη χώρα).

Σε αντίθεση με τη μετανάστευση του '50 και του '60, αυτοί που φεύγουν τώρα δεν προτίθεται να εργαστούν στο εξωτερικό ως ανειδίκευτοι εργάτες – τουναντίον. Κουβαλώντας πολύ καλές σπουδές και μια σχετική εμπειρία, ενδιαφέρονται για δουλειές που προσφέρουν προοπτικές για το μέλλον. Δεν πρέπει να προκαλεί, απορία, λοιπόν, ότι αυτοί οι νέοι άνδρες (αλλά και γυναίκες) απέρριψαν το σχέδιο των δανειστών στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, μπορεί κάλλιστα να είναι ο προάγγελος αυτών που θα συμβούν (ή ενδέχεται) να συμβούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα για τους νέους. Όσο κυβερνανε 300 καρύδια από κάθε καρυδιάς... Είμαι ένας από τους 200.000 που φυγαν και επιτέλους μπορώ να πω ότι έχω καριέρα και οικονομική άνεση, κάτι που δεν κατάφερα πριν για τα 10 χρόνια δουλειάς στην Ελλάδα... Δεν νομίζω να επιστρέψω ποτέ γιατί τόσα χρόνια μακριά ακόμα το ίδιο βιολί παίζει, δεν υπάρχει βελτίωση στον ορίζοντα για αρκετές γενιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]