Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιο βαριά συνταγή φόρων η νέα πρόταση

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πιο τσουχτερά φορολογικά μέτρα σε σχέση με την πρόταση Juncker περιλαμβάνει η πρόταση που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς χθες το βράδυ. Στον ΦΠΑ προβλέπεται κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, ενώ προβλέπεται και εφεδρεία φορολογικών μέτρων για την περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα:
- αν και διατηρούνται οι τρεις συντελεστές στον ΦΠΑ, δεν γλιτώνει τελικά από την μετάταξη στο 23% η εστίαση και τα μη βασικά τρόφιμα (που μένει να δούμε ποια θα είναι). Παραμένει στο 13% το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα ξενοδοχεία θα υπάγονται στο 13% αντί για 23% που προέβλεπε η πρώτη πρόταση των θεσμών. Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% διατηρούνται τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Οι αλλαγές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου. Οι μειωμένοι συντελεστές στα μεγάλα και τουριστικά νησιά του Αιγαίου καταργούνται από τον ερχόμενο Οκτώβριο ενώ από τον Οκτώβριο θα αυξηθεί και ο συντελεστής ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

- η κυβέρνηση αποδέχτηκε την έστω και σταδιακή έως το 2017 αύξηση της προκαταβολής φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών από το 55% στο 100% και των επιχειρήσεων από το 80% στο 100% καθώς και την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών, δηλαδή δέχτηκε τη φορολόγησή τους με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ μαζί με προκαταβολή φόρου που θα φθάσει στο 100%, όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών

- αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης και μονιμοποιείται από το 2016 αφού θα ενσωματωθεί στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

- η κυβέρνηση αποδέχθηκε την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου καθώς και τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης

- ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων αυξάνεται από το 26% στο 28% με πρόβλεψη για αύξηση στο 29% αν δεν επαληθευτούν οι δημοσιονομικοί στόχοι

Ακίνητα
Στη φορολογία των ακινήτων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και το 2016 τον ίδιο λογαριασμό για τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές. Έτσι, θα κληθούν να πληρώσουν 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Προβλέπεται, επίσης, ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι φορολογικοί συντελεστές της κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων θα αυξηθούν από το 11% στο 15% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Από αυτές τις αυξήσεις προβλέπονται πρόσθετα έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, πιο επιβαρυντική για τους κατόχους σκαφών αναψυχής είναι η νέα μορφή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Ο φόρος θα επιβληθεί με συντελεστή 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου στα σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων (10 μέτρα ήταν η πρόταση Juncker), ενώ αυξάνεται ο συντελεστής από το 10% στο 13% για τα ΙΧ (άνω των 2.500 κυβικών), τις πισίνες και τα αεροσκάφη και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2013 (φετινό εκκαθαριστικό)

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]