Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άρχισαν οι συζητήσεις για την μη βιωσιμότητα του χρέους


Κι ενώ η κρίση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών φαίνεται να ξεπερνιέται και να δρομολογείται η εκτόνωσή της μέσω μίας νέας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών, άρχισαν να εμφανίζονται συζητήσεις και δηλώσεις που είναι σχετικές με την μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη της αναδιάρθρωσής του (μέσω ενός συμβατού ή μη συμβατού τρόπου).
Ναι μεν τα επικείμενα οικονομικά μέτρα που συζητούνται στην Ελληνική Βουλή και αναμένεται να συμπληρωθούν και να γίνουν αποδεκτά από την σκληροπυρηνική γερμανική Ευρώπη, αλλά η «είδηση» του ανοίγματος της συζήτησης για το κούρεμα του χρέους, είναι σαφέστατα η καλύτερη είδηση των ημερών, εάν, βέβαια, δεν ξεχαστεί μετά την υπογραφή από τις δύο πλευρές του νέου μνημονίου.

Ο Λιου “βλέπει” συμφωνία και απαιτεί αναδιάρθρωση

O Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της, φαίνεται να είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η χώρα να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επίσης να γίνει μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, που δεν είναι βιώσιμο.
Ο κ. Λιού είπε ότι δεν αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα βιώσει “τεράστια αναταραχή” εάν οι διαπραγματεύσεις πάνε άσχημα με την Ελλάδα. Ο Αμερικανός υπουργός μιλούσε σε εκδήλωση του περιοδικού Politico.
“Αν κοιτάξετε την πρόταση που είναι στο τραπέζι από χθες το βράδυ, σίγουρα φαίνεται ότι σήμερα το πρωί βρίσκονται όλο και πιο κοντά” σε συμφωνια, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λιού είπε ότι «είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει πολύ δύσκολα βήματα, και ότι πρόκειται να συμπεριλάβει δύσκολες δημοσιονομικές πολιτικές (και) διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της. Ο στόχος για την Ελλάδα είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορεί το χρέος της να γίνει βιώσιμο και όπου μπορεί να αποκτήσει την ανάπτυξη.”
Ο κ. Λιού είπε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας στις χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να καταλάβουν ότι το ελληνικό χρέος “στη σημερινή του μορφή δεν είναι βιώσιμο. Εγώ πιστεύω, είπε ο κ. Λιού, ότι υπάρχει ανάγκη να κάνετε κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Από την πλευρά του, το Ταμείο διάψευσε ότι ο κ. Πολ Τόμσεν συμμετείχε ή συνεργάστηκε στη συγγραφή των ελληνικών προτάσεων. Επίσης έγινε γνωστό ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ θα λάβει μέρος σε τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Θα τεθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, λένε οι Γάλλοι

Η Αθήνα σημείωσε “σημαντική πρόοδο”, δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι “ευλόγως αισιόδοξος” για τις πιθανότητες η Ελλάδα να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές της και έθεσε το θέμα μίας αναδιάρθρωσης του χρέους.
“Πιστεύω πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος αυτές τις δύο τελευταίες ημέρες”, δήλωσε ο υπουργός στη Μαδρίτη, στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ, την επομένη της αποστολής από την ελληνική κυβέρνηση των νέων προτάσεών της προς τους πιστωτές.
“Το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες” και αυτό επιτρέπει να είμαστε “ευλόγως αισιόδοξοι” για τις πιθανότητες μίας συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της, δήλωσε.
“Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές πως τα στοιχεία για μια αναδιάρθρωση του χρέους θα τεθούν”, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως “πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση” στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε εναντίον μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλώνοντας πως ακόμη κι αν “οι άμεσοι οικονομικοί κίνδυνοι είναι περιορισμένοι”, θα υπάρξουν “οικονομικές συνέπειες”.
“Η πεποίθησή μου είναι πως, αν πάμε προς το Grexit, θα έχουμε ένα ‘μαζικό κούρεμα'”, εξήγησε, αναφερόμενος στον κίνδυνο μίας διαγραφής του χρέους, που θα επιβάρυνε τότε τους ευρωπαίους πιστωτές: “Θα υποστούμε τις απώλειες”, οι οποίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα ξεπερνούσαν τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται, πρόσθεσε, η συζήτηση θα αφορά δύο επιλογές: “Μείωση του χρέους ab initio” ή “αναδιάταξη των πληρωμών του χρέους”, επιμένοντας στο γεγονός πως για τη Γαλλία το “κούρεμα” δεν φαίνεται δυνατό.
“Κανείς δεν έχει μιλήσει για κούρεμα”, αλλά “πιστεύω πως είναι σημαντικό το θέμα του χρέους να αποτελέσει μέρος της συζήτησης, αυτό αποτελεί μέρος της αξιοπιστίας του συνόλου”, δήλωσε στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους.
Ο Μακρόν προειδοποίησε για τους κινδύνους από μια αποτυχία των τρεχουσών διαπραγματεύσεων.
“Θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. Η Ευρώπη θα οπισθοχωρήσει” και αυτή η οπισθοδρόμηση θα αποτελέσει “στοιχείο κερδοσκοπίας”.
“Θα επιστρέφαμε για πρώτη φορά από μία πολιτική και οικονομική ζώνη (…) σε μία ζώνη συναλλαγματικών ισοτιμιών”, εξήγησε.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα El Pais, ο υπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα πως η Ευρώπη διέρχεται μία στιγμή “ιστορικής αλήθειας”, πληρώνοντας τα λάθη που την κατέστησαν όλο και περισσότερο αποκλίνουσα. “Οι οικονομίες μας απομακρύνθηκαν, όπως και οι λαοί μας”, είχε επισημάνει.
“Η ελληνική κρίση είναι το σύμπτωμα ενός προβλήματος που είναι πολύ πιο βαθύ (…) δεν έχουμε δημιουργήσει τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που θα πρέπει να συνοδεύουν μία νομισματική ζώνη. Είναι ένα πολιτικό σχέδιο που παρέμεινε μία ζώνη συναλλαγματικών ισοτιμιών”.

Γερμανική… “αντίσταση” στην προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους

Το ενδεχόμενο «κλασσικού» κουρέματος του ελληνικού χρέους απέρριψε για ακόμα μία φορά η γερμανική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, να επισημαίνει ότι αυτό θα συνιστούσε ποιοτική αλλαγή της νομισματικής ένωσης και να τονίζει ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.
Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, σημείωσε ότι εάν η πρόθεση είναι να μειωθεί σημαντικά η αξία του χρέους, τότε αυτό θεωρείται «κούρεμα χρέους» και ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αναδιαμόρφωσης τα περιθώρια είναι περιορισμένα.
Ο κ. Γιέγκερ πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση του ΔΝΤ. «Ο πήχης είναι ένα συνολικό και σε βάθος μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα μόνιμα από την κρίση» δήλωσε και υπογράμμισε ότι ένδειξη θα αποτελούσε η τελευταία έκθεση της τρόικας, τον Δεκέμβριο του 2014. «Δεν θα αρκούσε να παρουσιαστούν οι προτάσεις από το τέλος Ιουνίου σε νέo περιτύλιγμα. Χρειαζόμαστε πραγματικές, συνολικές μεταρρυθμίσεις, διότι πρόκειται για πακέτο τριών χρόνων» επεσήμανε.
Αναφερόμενος στην ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι θα πρόκειται «για μία πρώτη ένδειξη για το πόσο σοβαρά το εννοεί η ελληνική πλευρά» αλλά διευκρίνισε ότι «έως τώρα δεν μας είναι σαφές για το τι ακριβώς θα αφορά η ψηφοφορία». «Από την άλλη, εάν σήμερα γίνονταν πρώτα βήματα στην κατεύθυνση νομοθεσίας – όπως ανέφερε και ο κ. Σόιμπλε χθες με το “just do it” – αυτό θα ήταν πολύ θετικό. Κανείς δεν εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση να το κάνει» συμπλήρωσε.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]