Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Telegraph: Η Ελλάδα θα ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα κατά των δανειστών αν...

Η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ετοιμάσει σχέδιο για μια χρεοκοπία της Ελλάδας ακολουθώντας το μοντέλο της Ισλανδίας που θα περιλαμβάνει εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και κάμποσα άλλα μέτρα.

Τις πληροφορίες μεταφέρει ο δημοσιογράφος της βρετανικής Telegraph, Ambrose Evans-Pritschard ο οποίος επικαλείται πηγές μέσα από το κόμμα. Σύμφωνα με αυτές, τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα είναι έλεγχος κεφαλαίων και η δημιουργία μιας φερέγγυας κεντρικής τράπεζας υπό ένα νέο οικονομικό σύστημα. Όσο για το παράλληλο νόμισμα, μπορεί στη θεωρία να φαίνεται λειτουργικό και πιθανό, ωστόσο αυτό το σχέδιο ενδέχεται να μην ακολουθηθεί όσο η Ελλάδα είναι μέλος του ευρώ, επομένως αυτομάτως αυτό μπορεί να σημαίνει την ταχεία υιοθέτηση, από πλευράς της Ελλάδας, ενός άλλου νομίσματος. Τουτέστιν: επιστροφή στη δραχμή.

Ωστόσο ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει και κάτι άλλο: Οτι πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ είπαν στην Telegraph ότι η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει επιβολή ασφαλιστικών μέτρων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εμποδίσει τους δανειστές και τους Θεσμούς της ΕΕ να ενεργήσουν με τρόπο που παραβιάζει τα ελληνικά δικαιώματα. Eννοώντας περιοριστικά μέτρα κατά της Ελλάδας και υποχρεωτικό capital control. «Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν πρωτάκουστο και θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο την κατάσταση», σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ambrose Evans-Pritchard.

Τα σχέδια

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, αυτά τα εμπιστευτικά πλάνα έχουν πάει από χέρι σε χέρι μέσα στο Σαββατοκύριακο και υποστηρίζονται από 30 βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, όπως και από άλλες σκληροπυρηνικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αναφέρει, είναι κατανοητό πως το εθνικινιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ είναι υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης προς τους δανειστές – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν θα μας στραγγαλίσουν

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σχέση με το συγκεκριμένο σχέδιο τόνιζε χαρακτηριστικά: «Όλο αυτό ξεπερνάει την Αριστερή Πλατφόρμα. Μιλάμε για σοβαρά δεδομένα και νούμερα. Είμαστε τρομοκρατημένοι από την πιθανότητα μιας παράδοσης. Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας θα στραγγαλιστούμε μέχρι θανάτου από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Η πολεμική θέση

Ο Pritchard σημειώνει πως αυτή η πολεμική θέση δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα να έχει με το μέρος του το σύνολο του κόμματός του, σε περίπτωση που ξεπεράσει τις «κόκκινες» γραμμές στα «καυτά» θέματα των συντάξεων, της διαγραφής χρέους, της λιτότητας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, όμως, ενισχύει και τη διαπραγματευτική θέση του έναντι των δανειστών, λέγοντας τους ευθέως πως δεν πρέπει να τον πιέσουν κι άλλο. Την ίδια στιγμή οι ημερομηνίες είναι πλέον δεσμευτικές και ενόψει τις 30ης Ιουνίου και της πληρωμής προς το ΔΝΤ, ο υπουργός Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους πάντες να μεταφέρουν τα μετρητά τους στην κεντρική τράπεζα. «Ακόμη και αυτό, όμως, δύσκολα θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει συμφωνία», αναφέρει το άρθρο.

Η σύσκεψη στην Μπρατισλάβα

Η Telegraph θυμίζει πως την προηγούμενη Πέμπτη, οι δανειστές σε μια συνάντηση στην Μπρατισλάβα, εξέτασαν για πρώτη φορά με τέτοια επίταση ένα Plan B που περιλαμβάνει την ελληνική χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα, όπως αποκάλυψε ένας εκ των συμμετεχόντων, ήταν η εξέταση του χειρότερου δυνατού σεναρίου, έτσι ώστε άπαντες να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

Το ισλανδικό μοντέλο

Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει εξετάσει το ισλανδικό μοντέλο θεωρώντας ότι ήταν ένα success story. «Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εθνικοποιηθούν αμέσως, παράλληλα με τη δημιουργία μιας ''bad bank''. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στην ανάληψη χρημάτων», λέει ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «φυσικά ξέρουμε πως οι τράπεζες θα αντιδράσουν και θα υπάρξουν πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί πως είμαστε μια κυρίαρχη δύναμη». Τη στιγμή που τα χρήματα το τελευταίο διάστημα κάνουν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, το φαινόμενο μπορεί να οδηγηθεί σε ένα bank run. Όπως λέει ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Όσα περισσότερα χρήματα φεύγουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι το Grexit», ενώ ένας άλλος λέει πως είναι «ένα ατού για την Ελλάδα».

Κατά των ελίτ

Όπως αναφέρει ο Pritchard, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ισχυρό ιδεολογικό κίνητρο να χτυπήσει τις οικονομικές ελίτ. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρεί πως οι τράπεζες είναι το νευραλγικό κέντρο των ολιγαρχών που κυριάρχησαν στην Ελλάδα περισσότερο από μισό αιώνα. Έτσι, οδηγώντας τα ιδρύματα σε χρεοκοπία, θα προσδώσει κοινωνικο-ιδεολογική κάλυψη, σε αυτό που θα μοιάζει με επανάσταση.

Τι συνέβη στην Ιρλανδία

Όσο για το τι ακριβώς συνέβη στην Ιρλανδία, το άρθρο υπενθυμίζει πως η χώρα το 2008 πήρε πάνω της τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες και κήρυξε χρεοκοπία έναντι των ξένων δανειστών του, ενώ χάθηκαν χρήματα Βρετανών και Ολλανδών καταθετών. Η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα βάζοντας την Ισλανδία στη μαύρη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία – εκεί όπου βρίσκεται και η Αλ Κάιντα. Οι νέες τράπεζες κράτησαν τα παλιά τους ονόματα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν εντελώς διαφορετική μορφή. Επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίων, όλες οι διοικήσεις των τραπεζών άλλαξαν, ενώ κάποια μέλη των παλαιών διοικήσεων συνελήφθησαν. Η Ισλανδία, συν τω χρόνω, ανέκαμψε και εμφάνισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Μέρος της θεραπείας ήταν η υποτίμηση του νομίσματος κατά 50%. Έκτοτε το κρόνα έχει ελάχιστα ενισχυθεί έναντι του ευρώ.

Οι διαφορές

Ωστόσο, η Ισλανδία έχει μια πολύ διαφορετική κοινωνική και οικονομική δομή. Η γρήγορη σταθεροποίηση ήταν δυνατή μόνο και μόνο επειδή το ΔΝΤ και οι σκανδιναβικές χώρες παρενέβησαν με ένα πακέτο διάσωσης πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιώσει από το ΔΝΤ. Τη στιγμή, μάλιστα, που πολλοί στην Αθήνα ζητούν το κεφάλι του Τόμσεν κατηγορώντας τον ότι συνεργάζεται με τους ολιγάρχες και τώρα ζητάει περαιτέρω μειώσεις.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει μια κρίσιμη επιλογή. Εάν δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών, θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματός του και θα πρέπει να στηριχθεί στα συστημικά κόμματα για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 1930 στο Εργατικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πρέπει να κρατήσουν πάση θυσία τον πελατειακό φασισμό. Διαφορετικά σαν κόμμα δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία. Η περίφημη κοσμοθεωρία τους έχει διαγραφή από την ανθρώπινη κοινότητα, πλην ελαχίστων κρατών όπου διατηρείται με την δύναμη των όπλων. Τα "ατού" της κοσμοθεωρίας είναι μισθός και χωρίς δουλειά. Πρέπει όμως για την επιτυχία να βρεθούν οι τροφοδοτες, οι δούλοι, οι ειλωτες,πού σε μάς τον ρόλο αυτό τον παίζει ο ιδιωτικός τομέας. Δεν γίνεται να πούνε στους οπαδούς τους ότι θα δουλεύουν και μάλιστα οκτάωρο. Απο εκεί προέρχεται και η δυσκολία των διαπραγματεύσεων. Πού αρνούνται μέχρι στιγμής η ΕΕ.Οι φασίστες, προσπαθούν να κάνουν το φασιστικό κράτος. Και να ξαναπούμε "ποτέ ποιά αριστερά" .Η και δεξιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]