Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο μυστικός φόβος της Ευρώπης για την Ελλάδα

Υπάρχει ένας μυστικός φόβος που διακατέχει τους δυνατούς της Ευρώπης. Έχει αφεντικά της πολιτικής που ξαγρυπνούν στις Βρυξέλες. Έχει τραπεζίτες στο Βερολίνο που στριφογυρίζουν εμπύρετοι στα μεταξωτά τους σεντόνια. Έχει ευρωκράτες που παραμιλάνε μέσα στο κόκκινο κρασί τους. Ποιος είναι ο... φόβος;...

Γράφει ο Brett Arends
Μετάφραση: Ηλίας Σταμπολιάδης


Δεν είναι το ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ οι Έλληνες θα υποφέρουν μία τρομερή οικονομική κατάρρευση. Ο φόβος είναι ότι, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η χώρα θα... επιστρέψει στην ευημερία και τότε και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Υπάρχει ένα διάγραμμα με στοιχεία του ίδιου του ΔΝΤ στον σύνδεσμο Opinion: Europe's secret fear about Greece - MarketWatch στο οποίο μπορεί κανείς να δει ότι η Ελλάδα με την παλιά κακή δραχμή είχε διπλάσια οικονομική ανάπτυξη από ότι με το ευρώ. Και δεν ήταν μόνη, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν να πουν παρόμοιες ιστορίες.

Η οικονομική τους ανάπτυξη στις δεκαετίες του 80 και του 90, που παλεύανε με τη λιρέτα, την πεσέτα και το εσκούδο κοροϊδεύει την απόδοση τους με το γερμανο-κρατούμενο ευρώ. Προφανώς το να έχει κανείς τον έλεγχο του εθνικού του νομίσματος και της δικής του νομισματικής πολιτικής δουλεύει καλύτερα έχοντας την δική σου κυβέρνηση την δική σου εθνική κυριαρχία. Ποιος ξέρει;

Τα ανωτέρω στοιχεία προέρχονται από δεδομένα του ίδιου του ΔΝΤ. Δείχνουν πραγματική οικονομική ανάπτυξη σε τέσσερα νοτιοευρωπαϊκά νομίσματα την περίοδο πριν αποδεχθούν το ευρώ από το 1980 έως το1998 σε σύγκριση με την περίοδο αφού εκδόθηκε το κοινό νόμισμα στις αρχές του 1999 (Οι αριθμοί δείχνουν τη μέση ετήσια ανάπτυξη στο ΑΕΠ, μετρούμενο ανά κάτοικο με την πραγματική αγοραστική του ικανότητα, για να επαλειφθεί ο πληθωρισμός).

Είχαν πει στους λαούς της Ευρώπης ότι το ευρώ θα έφερνε σταθερότητα, αλλά δεν έφερε.
Βεβαίως υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες και δεν φταίει μόνο το ευρώ. Όμως το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα πουλήθηκε στους ανθρώπους αυτών των χωρών, όταν το ψήφιζαν, ως το μαγικό μέσο που θα μετασχημάτιζε τις οικονομικές τους τύχες.
Τους είπαν να εγκαταλείψουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους με αντάλλαγμα τεράστια οικονομικά οφέλη. Αντί αυτού το ευρώ "χρηματικοποίησε" τις οικονομίες τους πνίγοντάς τες με τόνους φθηνού, εύκολου χρήματος και δημιουργώντας γιγαντιαίες χάρτινες φούσκες που τώρα έχουν σκάσει.
Είπαν στους λαούς της Ευρώπης ότι το ευρώ θα φέρει σταθερότητα, αλλά δεν έφερε,
Τους είπαν ότι θα φέρει ευημερία, αλλά δεν έφερε.
Τους είπαν ότι θα φέρει ανάπτυξη, αλλά δεν έφερε.

Είναι πράγματι οι Έλληνες ένα τσαμπί από ρέμπελους ουζο-πότες όπως διατείνονται οι ρέμπελοι σαμπανιο-πότες των Βρυξελών;
Πριν αποδεχθούν το ευρώ οι Έλληνες κατάφεραν πραγματική ετήσια ανάπτυξη 4% και μέση ανεργία 7,7%. Από τότε που δέχθηκαν τη θερμή χρηματιστική αγκαλιά των Βρυξελλών, της Φραγκφούρτης και του Βερολίνου η ετήσια ανάπτυξη στην Ελλάδα έπεσε στο 2% με μέση ανεργία 14%. Με άλλα λόγια η Ελλάδα με το ευρώ έπεσε στη μισή ανάπτυξη και διπλασίασε την ανεργία σε σχέση με τη δραχμή. Μερικοί επωφελήθηκαν.

Η Ισλανδία πέρασε μία μαζική χρηματο-οικονομική κρίση το 2007-9 όπως και η Ελλάδα, αλλά η Ισλανδία είναι μία κυρίαρχη χώρα με το δικό της νόμισμα. Η ισλανδική κορώνα έπεσε δύο φορές μέχρι τώρα στις νομισματικές αγορές ως προς το ευρώ. Η φθηνή κορώνα βοήθησε την Ισλανδία να σταθεί στα πόδια της. Αυτό μπορεί να το κάνει κανείς όταν έχει το δικό του νόμισμα. Δεν αποτελεί πραγματικά έκπληξη το ότι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν ήδη εμφανιστεί στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, όπως και στην Ελλάδα.

Χώρες που ενώθηκαν με το ευρώ έχουν χάσει την κυριαρχία τους όπως και την ανάπτυξη τους. 
Γιατί πρέπει ο Έλληνας Πρωθυπουργός να ζητά την άδεια της Γερμανίδας Καγκελαρίου πριν να αλλάξει την εθνική πολιτική των συντάξεων;
Γιατί θα πρέπει να δεχτεί την επίθεση από διεθνείς πιστωτές που του λένε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς μεταπτυχιακούς φοιτητές;
Σήμερα απειλούν τους Έλληνες με χαμό, αποσύνθεση και καταστροφή, εάν προσπαθήσουν να επιστρέψουν πάλι στο δικό τους νόμισμα. Και τι είναι αυτό, έτσι και αλλιώς είχαν χαμό, αποσύνθεση και καταστροφή τουλάχιστον τα οκτώ τελευταία χρόνια.

Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι Βρυξέλλες είχαν απειλήσει και πρωτύτερα.
Πίσω στη δεκαετία του 90 είπαν στους Βρετανούς ότι θα βρεθούν σε μεγάλο μπελά εάν δεν εγκαταλείψουν την λίρα για το κοινό νόμισμα. Η βρετανική οικονομία θα βουλιάξει και η Βρετανία θα απομονωθεί. Θα έπρεπε μάλιστα να ξεχάσουν ότι το Λονδίνο θα παρέμενε ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο. Χωρίς το ευρώ το Λονδίνο θα τελείωνε. Έτσι έλεγαν τότε. Εάν θέλετε να δείτε πόσο τελειωμένο είναι το Λονδίνο προσπαθήστε να αγοράσετε ένα σπίτι εκεί.

Πηγή Άρθρου: Opinion: Europe's secret fear about Greece - MarketWatch, 16 Ιουνίου 2015

* Ο Brett Arends είναι ένας βραβευμένος οικονομικός αναλυτής με πολυετή εμπειρία γύρω από θέματα αγορών, οικονομίας και προσωπικής χρηματοδότησης. Το τελευταίο του βιβλίο “Storm Proof your Money” δημοσιεύτηκε από την John Wiley Co.

Ο ιστότοπος του Brett Arends

** Σημ. Μτφ: Αγαπητοί φίλοι, μετέφρασα στην Ελληνική το άρθρο του Brett Arens. Είναι σημαντικό ότι ακόμη και ξένοι οικονομολόγου αναγνωρίζουν την ζημία που έχουν υποστεί από το ευρώ όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου .
Το παραθέτω με την προτροπή να κοινοποιηθεί από τον καθένα μας σε Έλληνες για να πληροφορηθούν όλοι αυτά που θα έπρεπε ήδη να έχουν ακούσει από τόσους Έλληνες οικονομολόγους που τα φωνάζουν χρόνια τώρα. 

Ηλίας Σταμπολιάδης

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Αν ειναι Ευρωπαική Ένωση αυτό το καραγκιοζιλίκι τότε πολύ κακώς αντισταθήκαμε στον Χίτλερ,αυτός περί ευρωπαικής ένωσης με ηγέτιδα τη Γερμανία πάσχιζε ο καημένος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν από το ευρώ δανειζόμαστε συνέχεια,η ανάπτυξη βασιζόταν στα δημόσια έργα,,ήταν πλαστή η

    εικόνα της οικονομίας. Γιαυτό δεν έπρεπε να μπούμε στο ευρώ ,τότε.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκτισε ένα κράτος σοβιετικού τύπου,καταδικάζοντας την

    επιχειρηματικότητα και κανείς δεν τόλμησε να το γκρεμίσει.

    Η δε Ισλανδία είναι μη συγκρίσιμο μέγεθος. 325.000 κατοίκους έχει.

    O φίλος ο Brett,είναι ένας από τους εκατομύρια οικονομολόγους που είναι κατά του ευρώ ,όπως

    υπάρχουν εκατομμύρια οικονομολόγοι ,υπερ του ευρώ.

    Ποιά άποψη είναι η σωστή δεν μπορεί κανείς εύκολα να πεί γιατι μπαίνουν χιλιάδες παράμετροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενω μεσα στο ευρω η αναπτυξη βασιστηκε στην ιδιωτικη πρωτοβουλια και τις σταρτ απ επιχειρησεις..
      Αν η Ισλανδια δεν ειναι συγκρισιμο μεγεθος, τοτε δεν ειναι ουτε και οι χωρες των εταιρων μας. Τι δουλεια εχουμε εμεις των 10 εκ να εχουμε κοινες πολιτικες και κανονες με χωρες των 30, των 40 και των 60 εκ. ;
      Αλλα ακομα και ετσι να ηταν, και το ευρω να ηταν μονοδρομος, οχι με την κεντρικη σου τραπεζα να σε κοβει την χρηματοδοτηση. Δεν παει ετσι, αυτα ειναι πρωτακουστα πραγματα..Δλδ οι τραπεζες Ελληνικες οταν χρεωοκοπουμε και ευρωπαϊκες οταν ευημερουμε ; ;

      Διαγραφή
  3. το ΕΥΡΩ ένα "νόμισμα" παντελώς ξένο στην Ελλάδα, πάνω στο οποίο ΟΥΔΕΜΙΑ ισχύ ή δυνατότητα χειρισμώ έχουμε.."κόβεται", ισοτιμάται, διαχειρίζεται ΠΛΗΡΩΣ στην αλλοδαπή απο κέντρα που ούτε απέξω δεν έχουμε το δικαίωμα να περάσουμε..Πως είναι λοιπόν δυνατόν να πιστεύει έστω και ένας εχέφρων άνθρωπος ότι αυτό το αλλοδαπό νόμισμα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα και την Εθνική της λέμε τώρα) στρατηγική;;;

    Παραδώσαμε την ΔΡΑΧΜΗ, το Εθνικό μας Νόμισμα που είχαμε απόλυτη κυριαρχία επάνω του και ήταν το Μοναδικό Εργαλείο χάραξης Εθνικής Στρατηγικής, με το αλλοδαπό "ΕΥΡΩ" και μέσα σε 20 χρόνια μας κατέστρεψε ολοσχερώς αυτή η επιλογή (όπως ακριβώς αναμενόταν)

    Πολλοί φίλοι μπερδεύουν τα αρχιλαμόγια που ψηφίζουμε σαν λοβοτομημένοι τα τελευταία 40 χρόνια με..το Εθνικό Νόμισμα...είναι σαν να λέει κάποιος ότι είχαμε μια πλούσια πορτοκαλιά και επειδή ο ξάδελφος μας την εκαψε, την τεμάχισε, την διέλυσε...φταίει η ...πορτοκαλιά!!

    και για μην συνεχίζουμε να τρώμε αμάσητο σανό..

    ΤΑ 3,3 ΔΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ – ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Το απόλυτο ξεγύμνωμα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» και του σκηνικού δήθεν ρήξης, που έχουν στήσει οι συριζαίοι λίγο πριν από την πλήρη παράδοσή της χώρας και του λαού στις ορέξεις των διεθνών τοκογλύφων, έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ενώ, λοιπόν, όλες τις προηγούμενες ημέρες οι συριζαίοι και τα παπαγαλάκια τους, κατήγγειλαν… σκοτεινό σχέδιο των «δανειστών» για δημιουργία πανικού μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και απόσυρσης των καταθέσεών τους από τις τράπεζες (όσων έχουν καταθέσεις…), προκειμένου να υποχρεώσουν την… λαοπρόβλητη συγκυβέρνηση να… συμβιβαστεί, με απόφασή της η ΕΚΤ αύξησε το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance – ELA).

    Το ποσόν της έκτακτης ενίσχυσης δεν έγινε γνωστό, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ, που θα καλύψει και με το παραπάνω την εκροή καταθέσεων που έγινε τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζουμε, ότι η προηγούμενη ενίσχυση από τον μηχανισμό της ΕΚΤ, είχε γίνει προ εβδομάδος (στις 12/6), όταν δόθηκαν 3,4 δισ. ευρώ.

    Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αυτό που λέμε επιμόνως από… πέρυσι: ότι η μνημονιακή συμφωνία διεθνών τοκογλύφων-ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και η πολύμηνη «σκληρή διαπραγμάτευση», οι «κόκκινες γραμμές» και τα ρέστα, είναι στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, για να καταπιεί αμάσητο το νέο (αριστερό και… αντιμνημονιακό) Μνημόνιο!

    Με τις υγείες μας ..και εμπρός για "ανασες αξιοπρέπειας" ή "μένουμε στο ΕΥΡΩ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]