Εντός ή εκτός; Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν για το ευρώ
Του Mark Gilbert
Πηγή BloombergView
Με τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, να δηλώνει ότι είναι "αδιανόητο" η Ελλάδα να λάβει οποιαδήποτε νέα οικονομική βοήθεια μετά το πέρας της υφιστάμενης συμφωνίας στις 30 Ιουνίου, η θέση της χώρας στο ευρώ βρίσκεται στο "παρά ένα".
Όμως, με όλο τον σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει την καλύτερη κατά τη άποψη του, πορεία για τα συμφέροντα της χώρα του, το να οδηγήσει την χώρα του εκτός της ευρωζώνης, σε μια εν δυνάμει έρημο ενός αποτυχημένου κράτους χωρίς την σαφή εντολή των Ελλήνων, θα είναι ένα μνημειώδες εσφαλμένης κρίσης.
Την Τετάρτη ο Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση "θα αναλάβει την ευθύνη να πει το "μεγάλο όχι" στην συνέχιση των καταστροφικών για την Ελλάδα, πολιτικών". Όμως οι δημοσκοπήσεις, διαρκώς, δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να αφήσουν το ευρώ.
Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Mega έδειξε ότι το 56% θα προτιμούσε μια "κακή" συμφωνία που θα επέβαλε σε περισσότερη λιτότητα, ενώ αντίθετα μόλις το 35% δήλωσε ότι θα προτιμούσε να αφήσει το κοινό νόμισμα.
Την Πέμπτη σε μια συγκέντρωση στην Αθήνα που συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου, οι διαδηλωτές έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση για παραμονή στην Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Jean-Claude Juncker, σε μήνυμα του στο tweeter έγραψε "καλωσορίζουμε την χθεσινή φιλοευρωπαϊκή διαδήλωση στην Αθήνα, η οποία δείχνει ότι οι άνθρωποι στη Ελλάδα θέλουν να είναι μέρος της ΕΕ και της ευρωζώνης". Ιδανικά, μαζικές συγκεντρώσεις αυτού του είδους, ασκούν πίεση στην Ελληνική κυβέρνηση.
Παρότι οι Έλληνες δεν έχουν "εισβάλει" στις τράπεζες, αποσύρουν τα χρήματα τους από το τραπεζικό σύστημα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Οι αναλήψεις αυτό τον μήνα, ήδη έχουν φτάσει στα 4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την Τετάρτη και την Πέμπτη 1.85 δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες, σύμφωνα με δήλωση στο Bloomberg, πηγής που γνωρίζει το ζήτημα.
Και ενώ ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης επέκρινε τις "ολέθριες διαρροές προς τον τύπο, αναφορικά με το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα", είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χρεοκοπία του οικονομικού συστήματος της χώρας φαντάζει ολοένα αυξανόμενη και αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα έχουν παραμείνει λιγότερα από 130 δισεκατομμύρια ευρώ, με το σύνολο των καταθέσεων από την αρχή του χρόνου να είναι μειωμένο σχεδόν κατά 20%.
Ο κίνδυνος για capital controls, που θα κλείσει τα ΑΤΜ της χώρας, ωθεί τους νευρικούς τουρίστες να προτιμούν τα μετρητά έναντι του πλαστικού χρήματος, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χαρτονομίσματα στα χρηματοκιβώτια των δωματίων των ξενοδοχείων τους.
Σύμφωνα με το Reutes, την Πέμπτη ο Dijsselbloem ρώτησε τον Benoit Coeure της ΕΚΤ, αν θα παραμείνουν ανοιχτές οι Ελληνικές τράπεζες, για να του απαντήσει "αύριο, ναι. Για την Δευτέρα δεν ξέρω".
Το γραφείο στοιχημάτων Paddy Power δίνει απόδοση 4/5 για Grexit, που σημαίνει ότι ένα ευρώ κερδίζει 80 σεντς συν τα χρήματα του πονταρίσματος. Τον Φεβρουάριο το ίδιο στοίχημα έδινε ένα πιθανό κέρδος 1.375 ευρώ.
Το ευρύτερο ερώτημα είναι αν το ευρώ θα ενισχυθεί (στο καλό και καλά ξεμπερδέματα για το προβληματικό μέλος) ή θα γίνει πιο αδύναμο (εάν μια χώρα αποχωρίσει, το ίδιο μπορεί να πράξουν άλλες), αν το ελληνικό ζήτημα παραμείνει άλυτο.
Ανάλογα έπραξε χθες και το ευρώ, καθώς οι traders είχαν αρχικά τις πρωτοσέλιδες αναλύσεις για πιθανή συμφωνία, οι οποίες άμεσα ακολουθήθηκαν από την Γερμανική διάψευση:
Όσο πιθανό είναι να για το ευρώ να κάνει ράλι μετά από ένα Grexit, τόσο πιθανό είναι και για την Ελλάδα να είναι καλύτερα εκτός της ευρωζώνης, με την νέα υπέρ - υποτιμημένη δραχμή, να αναζωογονεί την οικονομία. Αλλά αν ακολουθηθεί αυτή η πορεία, αυτό θα πρέπει να είναι μια απόφαση του Ελληνικού λαού και όχι μιας ηγεσίας που σπατάλησε πέντε μήνες σε άκαρπες διαπραγματεύσεις, διαπληκτιζόμενη με τους δανειστές της χώρας.
Δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός της Κομισιόν που να πετά εκτός του κοινού νομίσματος κάποια χώρα και ούτε υπάρχουν κανόνες για το πώς κάποιο μέλος της, εθελοντικά, θα προβεί στην έξοδο του. Όμως αν ο Τσίπρας είναι ο αφοσιωμένος δημοκράτης, που διακηρύσσει ότι είναι, πρέπει ταχύτατα και απερίφραστα να θέσει το ερώτημα "εντός ή εκτός" στον λαό του και να τηρήσει την απόφαση του.
Πηγή Capital
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Το ερώτημα
ΑπάντησηΔιαγραφή"Την Τετάρτη ο Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση "θα αναλάβει την ευθύνη να πει το "μεγάλο όχι" στην συνέχιση των καταστροφικών για την Ελλάδα, πολιτικών". Όμως οι δημοσκοπήσεις, διαρκώς, δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να αφήσουν το ευρώ. (...) Όσο πιθανό είναι να για το ευρώ να κάνει ράλι μετά από ένα Grexit, τόσο πιθανό είναι και για την Ελλάδα να είναι καλύτερα εκτός της ευρωζώνης, με την νέα υπέρ - υποτιμημένη δραχμή, να αναζωογονεί την οικονομία. Αλλά αν ακολουθηθεί αυτή η πορεία, αυτό θα πρέπει να είναι μια απόφαση του Ελληνικού λαού και όχι μιας ηγεσίας που σπατάλησε πέντε μήνες σε άκαρπες διαπραγματεύσεις, διαπληκτιζόμενη με τους δανειστές της χώρας (...) αν ο Τσίπρας είναι ο αφοσιωμένος δημοκράτης, που διακηρύσσει ότι είναι, πρέπει ταχύτατα και απερίφραστα να θέσει το ερώτημα "εντός ή εκτός" στον λαό του και να τηρήσει την απόφαση του."
(Mark Gilbert από το BloombergView)
κχ
Τα ερωτήματα των δημοσκοπήσεων είναι κατά τέτοιο τρόπο υποβολιμαία, ώστε αυτοί που δίνουν απαντήσεις να είναι κατά τον επιδιωκόμενο στόχο εκείνου που πληρώνει την εταιρεία. Το ερώτημα δημοσκοπήσεων αν οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν ή όχι το ευρώ είναι τέτοιου τύπου : υποβολιμαίο και υποβόλιμο.
Θα είχε όμως ενδιαφέρον αν δεν ήταν αυτό και ήταν άλλο, όπως : "θέλετε να αφήσετε την Ευρώπη ή όχι" ; Και ακόμη πιο απλά : "θέλετε να είσαστε εντός Ελλάδος ή εκτός"; Σημειώνω ότι εκτός από τις εκροές των εδώ καταθέσεων και εισροές αυτών στις τράπεζες της αλλοδαπήγ, έχουμε και "εκροές" εργαζόμενων, μάλιστα πανεπιστημιακού επιπέδου, και "εισροές" αυτών στις χώρες της Ευρώπης ή αλλού.
Στατιστικά ερωτήματα αυτού του τύπου δεν τα βλέπουμε, αλλά και δεν ακούμε από κανένα ότι αν μια χώρα δεν έχει δικό της νόμισμα, τότε γίνεται εύκολο θύμα στα χέρια σπεκουλαδόρων (τραπεζιτών) τοκογλύφων, που αυτοί και μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κόβουν χαρτονόμισμα, να το δανείζουν, χωρίς να δίνουν σε κανένα λογαριασμό. Το λογαριασμό των δανείων τον φτιάχνουν οι ίδιοι άνθρωποι, οι τοκογλύφοι, ώστε να είναι φερέγγυος αυτός που θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το δικό του δικαίωμα να κόβει το νόμισμα της χώρας του (Σημίτης, η συνέχεια του "εθνάρχη") εκχωρώντας με αυτό τον τρόπο τα πάντα, "γην και ύδωρ" όπως έλεγαν για τους προδότες.
Και βεβαια ο αρθρογραφος δεν αναφερει οτι αυτη η "συγκεντρωση" στο Συνταγμα ηταν
Διαγραφήστημενη, αφου ακομα και τα πλακατ ησαν ισομεγεθη και ομοιομορφα!
Οσο για τα αποτελεσματα "δημοσκοπησεων", παραγγελονται συμφωνα με τις εντολες
καναλαρχων για να αποτυπωνουν την "αποφαση του Ελληνικου λαου"!
Και μεσα σε αυτο το κλιμα τρομοκρατιας απο τους μνημονιακους και τοκογλυφους, κανει
εντυπωση στον αρθρογραφο οτι αποσυρονται καταθεσεις!!
Και το κερασακι στην προπαγανδα του αρθρογραφου:
Αφου και καλα η ΕΚΤ εβγαλε την ειδηση οτι οι τραπεζες στην Ελλαδα την Δευτερα δεν θα
λειτουργουν, αμεσως η ιδια ΕΚΤ εβγαλε δηλωση που διευψευσε την αρχικη!!
Κατι που ξεχναει να το αναφερει ο αρθρογραφος....του κωλου!!
Η αλητεια σε ολο της το μεγαλειο!
ΓΜ