Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χρέος 430 δισ. δολάρια για την Τουρκία

Μόλις 35 δισ. δολάρια αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα!
Επαρκούν για εισαγωγές δύο μόνο μηνών!!!
Πολιτική αβεβαιότητα και χρέος διαλύουν την Τουρκία

Του Μωυσή Λίτση

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Τουρκία, καθώς αρχίζει η αναζήτηση «προθύμων» να συγκυβερνήσουν με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εν μέσω εντεινόμενων οικονομικών πιέσεων.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα εξωτερικού χρέους, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο αν συνεχιστεί η πολιτική αβεβαιότητα και η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι τουρκικές υποχρεώσεις προς το εξωτερικό έχουν φτάσει στα 430 δις. δολάρια. Μόνο οι τουρκικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση 95 δις. δολαρίων εξωτερικού χρέους στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η ανάγκη μάλιστα αναχρηματοδότησης του τουρκικού εξωτερικού χρέους συμπίπτει με τη διαφαινόμενη πρόθεση της αμερικανικής FED να αυξήσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια, γεγονός που θα κάνει ακόμη ακριβότερη την εξυπηρέτηση του χρέους, σε δολάρια.

Τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονται επίσης σε μόλις 35 δις. δολάρια, τα οποία επαρκούν για να καλύψουν εισαγωγές δύο μηνών. Μία ενδεχόμενη χρηματοοικονομική επιδείνωση της κατάστασης στην Τουρκία, θα είχε ευρύτερες επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες έχουν δανειστεί 2 τρις. δολάρια από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers (Σεπτέμβριος 2008), ανεβάζοντας τα συνολικά τους χρέη σε 4,5 τρις δολάρια.

Προς το παρόν ο μόνος που έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για ενδεχόμενη συμμετοχή στην κυβέρνηση ήταν το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP). «Έχουμε ξαναπεί ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε οποιονδήποτε συνασπισμό μετέχει το ΑΚΡ και επιμένουμε σε αυτό» δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο πρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντερμιτάς.

Αλλά και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, το οποίο θεωρείται πιθανός εταίρος του ΑΚΡ για σχηματισμό κυβέρνησης, έχει ζητήσει ως προϋπόθεση πιθανής συμμετοχής στην κυβέρνηση, να παραιτηθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τα σχέδιά του για ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Πηγή «Ναυτεμπορική»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]