Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαρουφάκης: Εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει

Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει

«Εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση, εξηγώντας «γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς».

«Συμφωνούμε στην ανάγκη διοικητικής μεταρρυθμίσης γιατί το κράτος είναι public enemy νο1 για επιχειρηματίες και ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο ελληνας υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αποδεικνύεται και μαθηματικά ότι δεν βγαίνει.

«Θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει», προσέθεσε.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από την παγίδα της αυστηρότητας, ενώ όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να λογίζονται σε σχέση με τα πραγματικά έσοδα που αποφέρουν, ενώ σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η εν λόγω σχέση «είναι αστεία καθώς μόνο το 5% των στόχων έχει επιτευχθεί».

«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που δεν είναι δυναμικά συνεπές... Που δεν βγαίνει» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς από την άλλη μεριά υπάρχουν περιορισμοί... Υπάρχουν αυτά που μπορούν να γίνουν και αυτά που μπορούν να περάσουν από τα κοινοβούλια. Δυστυχώς όμως η Ευρώπη δεν έχει την δομή διακυβέρνησης που απαιτείται για να λύνονται τέτοια θέματα».

Οσον αφορά στη «συμφωνία-λύσης» ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής με συνέπεια, ενώ όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Η εκμετάλλευση της πρέπει να εμπεριέχει λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων ενώ παράλληλα να διατηρήσει το κράτος ένα μερίδιο» σημείωσε.

Για τα κόκκινα δάνεια ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απεγκλωβιστεί από αυτά», ενώ έκανε λόγο και για δημιουργία εταιρείας διαχείρισής τους.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βαρουφάκη ότι η αποπληρωμή στην ΕΚΤ τον Ιούλιο πρέπει να καθυστερήσει -σημειώνεται πως τον Ιούλιο ωριμάζει ομόλογο που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ-. Αν και ανέφερε ότι το «κούρεμα» αυτών των ομολόγων δεν είναι εφικτό, είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αποπληρωμή των SMPs ομολόγων ούτως ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Αναφερόμενος δε στο χρέος ως σύνολο είπε ότι «πρέπει να επανασχεδιαστεί και όχι να κουρευτεί. Το κούρεμα είναι κακή λέξη».

Ο υπουργός έστειλε και ένα μήνυμα στην αγορά ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι το τέλος καλοκαιριού δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό καθησύχασε τους φορείς του τουρισμού , ενώ τοποθέτησε για το Σεπτέμβριο την εισαγωγή του νέους καθεστώτος.

Σχόλιο ιστολογίου: Μήπως θα έπρεπε ο κ. Βαρουφάκης και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να προσδιορίσουν ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι εννοούν με την λέξη "μεταρρύθμιση"; Γιατί εάν εννούν την "μεταρρύθμιση" των δανειστών (βλ. μνημόνια) που βούλιαξαν την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να παραιτηθούν άμεσα. Είναι προτιμότερο ο κ. Βαρουφάκης και ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσουν ανοιχτά στον λαό. Να εξηγήσουν τι επακριβώς συμβαίνει και να του προσφέρουν λύσεις που είτε θα οδηγούν στην κατοχή και την αποικιοποίηση της χώρας που θα μετατραπεί σε βάθος πολλών δεκαετιών σε χώρο, είτε θα οδηγούν σε μία δύσκολη πορεία ανάταξης μέσω της αυτοδιαχείρισης της οικονομίας με άμεση σύναψη συμμαχιών με δυνάμεις που επιθυμούν να "μπούνε στο παιχνίδι της γεωπολιτικής" της περιοχής και με έναν πενταετή ή δεκαετή χρονικό ορίζοντα ανάταξης της οικονομίας, η οποία θα γίνει ελκυστική μέσα από ευκαιρίες επένδυσης στην χώρα, αντί για ευκαιρίες εξαγοράς της χώρας. Κακά τα ψέματα, τα όσα (προγραμματισμένα) συμβαίνουν στην Ελλάδα οφείλονται σε δύο ισχυρούς παράγοντες: Στην γεωπολιτική και στον ορυκτό πλούτο. Όλως τυχαίως, όλοι (κυριολεκτικά όλοι) αποφεύγουν να αναφέρονται σε αυτούς τους δύο παράγοντες. Το γιατί το κάνουν αυτό, είναι προφανές. Ο καλός κλέφτης ποτέ δεν κοιτάζει στο αντικείμενο που σχεδιάζει να κλέψει και προτιμά να παραπλανά το θύμα του. Στην περίπτωση της Ελλάδας, θα πρέπει επίσης να κατανοηθεί πως είναι αδιανόητη η συνέχιστη στην παραμονή σε μία λυκοφωλιά, στην οποία γίναμε το "γεύμα" των υπολοίπων. Οπότε, ας διευκρινήσουν ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσίπρας πως εννούν την "μεταρρύθμιση" για να ξέρουμε και όλοι εμείς που "πηγαίνει το καράβι"...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Απο που αντλειται η αισιοδοξια στον ΣΥΡΙΖΑ για επιτευξη "συμφωνιας" ;

    Και τι σημαινει "επανασχεδιαση χρεους";

    Σε ποιο "χρεος" αναφερεται ο υπουργος και κατα ποσο ειναι αυτο βιωσιμο;

    Μεσω λογιστικου ελεγχου δεν θα κριθει αν αυτο -ή τουλαχιστον το μεγαλυτερο μερος του-

    ειναι επαχθες;

    Αν ειναι επαχθες ,αυτο δεν σημαινει αυτοματως και μη αναγνωριση του;

    Μη αναγνωριση δεν σημαινει διαγραφη;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ψάχνετε να βρείτε με τις ερωτήσεις σας ;
    Οι προηγούμενοι έσκαψαν τον τάφο μας και τουτοι σύρουν την τάφοπετρα .
    ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ.
    Εαν δεν τους θαψουμε εμείς στον ίδιο λάκκο , θα μας θάψουν ΟΣΟΝΟΥΠΩ .
    Ολα τα αλλα ειναι κουβέντες σπουδαγμένων μεν , αμορφωτων δε , γραικύλων και σπιουνων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεταρρύθμιση σημαίνει αυτό που ξέρουν όλοι οι συναλασόμενοι με το κράτος. Πολλοί κάνουν την πάπια γιατί δεν τους συμφέρει εφόσον ωφελούνται από την κατάσταση σε βάρος άλλων που ταλαιπωρούνται.
    Τα πράγματα είναι απλά αλλά δυστυχώς όλα θέλουν χρόνο και χρήμα. Ο χρόνος είναι πολύ λίγος για να γίνουν αλλαγές. Πέντε χρόνια τώρα έγιναν ελάχιστα. Το χρήμα δε, τελειώνει και δεν υπάρχει για μεταρρυθμίσεις ουσίας. Ίσως γιατί δεν συμφέρουν στους ολιγαρχούντες του συστήματος.
    ΑΥΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]