Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοτεινά παιχνίδια στην πλάτη ενός λαού

Ξέρει κάτι ο Τσίπρας που αγνοεί ο Σόιμπλε ή μήπως οι Γερμανοί γνωρίζουν κάτι που δεν ξέρουμε;

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύσκεψη με την ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης, χθες το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές.

Ταυτοχρόνως, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι η συμφωνία έχει ήδη αρχίσει να γράφεται στο Brussels Group και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει επιτευχθεί ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η πλευρά των εταίρων και δανειστών, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που εξέπεμπε η ελληνική πλευρά, αλλά και δεν έδειξε να συμμερίζεται την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού.

«Δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. Επίσης δεν έκρυψε την έκπληξή του για την αισιοδοξία που εξέφραζαν οι Έλληνες αξιωματούχοι.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, όταν ρωτήθηκε σχετικά, παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση.

Είναι δυνατόν, άλλα να γνωρίζει ο Τσίπρας και άλλα ο Σόιμπλε και οι λοιποί; Προφανώς όχι. Όλοι οι προαναφερόμενοι, γνωρίζουν επακριβώς το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες. Γνωρίζουν τα σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία ή σύγκλιση, γνωρίζουν και τα «αγκάθια» των διαφωνιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει την κατάσταση θετικά. Είναι σαφές ότι θέλει να σταματήσει τη μαζική έξοδο κεφαλαίων που επιτάχυνε και η αστοχία Βαρουφάκη για φορολογία των αναλήψεων, να σταματήσει την αβεβαιότητα που έχει στερέψει την αγορά, να δώσει την εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη συμφωνία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιγράφει την κατάσταση αρνητικά. Αυτό κάνει από την αρχή της διαπραγμάτευσης, με όλους τους υπουργούς, με όλες τις κυβερνήσεις. Θέλει να πιέσει ακόμα περισσότερο την (ήδη υπερβολικά πιεσμένη) ελληνική κυβέρνηση, να την φοβίσει, να την τρομοκρατήσει. Να την κάνει να υποχωρήσει ακόμα και στις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών- υπάρχουν πολλές τέτοιες, ας μην το ξεχνάμε.

Τόσο ο Τσίπρας, όσο και ο Σόιμπλε, είναι σαφές ότι στην περίπτωση που συμβεί κάποιο «ατύχημα», θα ήθελαν να το χρεωθεί ο… άλλος. Η μια πλευρά, να χρεώσει δηλαδή την ευθύνη στην άλλη και τούμπαλιν.

Το παρήγορο σε αυτή την εκ διαμέτρου αντίθετη θεώρηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, είναι ότι και οι δύο πλευρές μιλάνε και δείχνουν ότι επιθυμούν τη συμφωνία.

To μη παρήγορο είναι πως τον "λογαριασμό" θα τον πληρώσουμε εμείς, οι απλοί Έλληνες πολίτες. Και μάλιστα, θα κληθούμε να τον πληρώσουμε χωρίς να γνωρίζουμε -σήμερα- τι συζητούν για εμάς, χωρίς εμάς, στις κλειστές αίθουσες...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]