Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για μεγάλη κρίση εντός και εκτός Τουρκίας ομιλεί η Stratfor

Την αντιπαράθεση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στελεχών του ΑΚΡ, του κόμματος του οποίου ηγήθηκε για πάρα πολλά χρόνια, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία, κυρίως στα νότια σύνορά της, αναφέρεται ανυπόγραφη ανάλυση του STRATFOR με τίτλο «A Meaningful Political Challenge Arises in Turkey».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία έχει μεγάλη σημασία, ενώ το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ της κυβέρνησης και του χαρισματικού Τούρκου ηγέτη κυριαρχεί στα τουρκικά ΜΜΕ.
Η Τουρκία βρίσκεται περιτριγυρισμένη από διενέξεις, καθώς, στα νότιά της μαίνονται οι εμφύλιοι πόλεμοι στη Συρία και στο Ιράκ.
Στο βορρά, στην άλλη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ πρόκειται για μια περιοχή όπου οι Τούρκοι έχουν πολλαπλά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των Τατάρων στην Κριμαία που έχει τουρκικές ρίζες.
Στα ΒΑ της Τουρκίας υπάρχει μια συνεχής χαμηλής έντασης διαμάχη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γεωργία.
Στα ΒΔ βρίσκεται η Ελλάδα αντιμέτωπη με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την επίλυση της οικονομικής της κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμμαχος του Ερντογάν, που έχει να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο, είχε διακηρύξει μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες. Συνέβη ωστόσο το αντίθετο.

Η Τουρκία ήταν προσεκτική ώστε να μην συρθεί σε αυτές τις διενέξεις. Οι διενέξεις αυτές ωστόσο, ειδικά οι εμπόλεμες στα νότια της χώρας, εντείνονται, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να πληγούν και τα τουρκικά σύνορα, προκαλώντας την εμπλοκή της Τουρκίας.
Όπως επισημαίνεται η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφύγει την εμπλοκή της στις περιοχές νότια της χώρας. Το πώς θα εμπλακεί και το τι θα κάνει δεν ενδιαφέρει μόνο τους Σύρους και τους Ιρακινούς, αλλά και τους Ιρανούς, τους Σαουδάραβες και τους Αμερικανούς.

Η πρόκληση για την Τουρκία σήμερα είναι ότι ένας αποδυναμωμένος Ερντογάν ή ένας από τους πιθανούς διαδόχους του, δεν θα διαθέτει ίσως το βάρος για τη διατήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που θα διευρύνεται ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας.
Η Τουρκία αναδύεται ως μεγάλη δύναμη, και αυτό αποτελεί κατόρθωμα του Ερντογάν, το ερώτημα ωστόσο σήμερα είναι εάν ένας πιεζόμενος Ερντογάν ή κάποιος που θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία που άφησε πίσω, θα μπορέσει να διατηρήσει τις ισορροπίες και τι αυτό θα σημαίνει για τις χώρες που περιτριγυρίζουν την Τουρκία ειδικά στα νότια σύνορά της.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]