Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα διαδρομή για τον South Stream θέλουν οι Ρώσοι

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μετά την ακύρωση του ενεργειακού αγωγού South Stream, που θα περνούσε από την Βουλγαρία και από εκεί θα κατευθύνονταν στην κεντρική Ευρώπη τη υπαιτιότητα της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο Ρώσος πρόεδρος όπως είναι γνωστό πρότεινε στον Ερντογάν στο πρόσφατο ταξίδι που είχε κάνει στην Άγκυρα, στη 1 Δεκεμβρίου, τον ενεργειακό αγωγό που θα έφτανε από την Ρωσία το τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας του Πόντου και από εκεί θα προωθούνταν στην ανατολική Θράκη και μέσω της Ελλάδας προς την Δύση.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναπάντεχη για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ερμηνεύτηκε σαν αντίδραση του Βλαδιμίρ Πούτιν στην αμερικανόφιλη κυβέρνηση της Βουλγαρίας που κωλυσιεργούσε σκόπιμα στα σχέδια της υλοποίησης του πρώτου σχεδίου του South Stream. Μάλιστα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακόμα και η ίδια η Βουλγαρία είχαν θορυβηθεί από τις οικονομικές συνέπειες της ακύρωσης αυτού του έργου, πουν ήταν και σαν αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία ένεκα της ουκρανικής κρίσης.

Τώρα και η διαδρομή αυτή αλλάζει και όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα οι Ρώσοι σε συνεργασία με την Τουρκία προτείνουν τώρα μια άλλη διαδρομή για τον περιπετειώδη πλέον South Stream. Η καινούργια αυτή διαδρομή προβλέπει και πάλι την απουσία της Βουλγαρίας για την οποία οι Ρώσοι πνέουν μένεα εξαιτίας της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης που ακολουθεί δουλικά αμερικανόφιλη πολιτική εναντίον της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Όπως δείχνουν οι χάρτες που παραθέτουν οι Τούρκοι, ο αγωγός προβλέπεται να ξεκινά από την Ρωσία θα διασχίζει πάλι την Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει κατευθείαν στην τουρκική ανατολική Θράκη. Από εκεί θα προχωρεί στο ελληνικό έδαφος και από την ελληνική επικράτεια θα διακλαδώνεται προς τα Σκόπια, Σερβία, κεντρική Ευρώπη, ενώ άλλος ένας κλάδος θα προωθείται προς την Βοσνία, Μαυροβούνιο, μπορεί και στο Κοσσυφοπέδιο.

Την γνωστοποίηση αυτής τη νέας ρωσικής πρότασης την έκανε στον τουρκικό τύπο ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Gürkan Kumbaroğlu, σε συνεργασία με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Taner Yıldız.
Η νέα αυτή πρόταση κρίθηκε ότι είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την προηγούμενη που προέβλεπε ο αγωγός να διασχίζει την Ανατολία από τον τουρκικό Πόντο προς την Θράκη, μήκους 930 χιλιόμετρων. Τώρα με τη νέα πρόταση υπάρχει μείωση κατά 380 χιλιόμετρα, ενώ το κόστος μειώνεται κατά 10 δισ. δολάρια περίπου, σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις.

Οι δυνατότητες του αγωγού, όπως τονίζουν οι Τούρκοι, θα είναι πολύ μεγάλες και θα μεταφέρει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου να καλύψουν και τις ανάγκες των χωρών διέλευσης. Εκείνο φυσικά που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι ότι η Τουρκία και με την νέα αυτή ρωσική πρόταση παραμένει παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο, καθώς οι περισσότεροι ενεργειακοί αγωγοί της ευρύτερης περιοχής θα περνούν από το τουρκικό έδαφος.

Εδώ ας αναλογιστούμε το τι έχασε η Ελλάδα απ την ακύρωση του μεγαλεπήβολου ρωσικού σχεδίου κατασκευής του αγωγού Πύργου (Μπουργάζ) - Αλεξανδρούπολης, όταν ήμασταν ακόμα εκτός ευρώ και στην Βουλγαρία υπήρχε άλλη κυβέρνηση που ήταν θετική στην κατασκευή αυτού του αγωγού ο οποίος ακυρώθηκε καθαρά από την αμερικανική υπονόμευση, καθώς οι Αμερικανοί δεν ήθελαν με τίποτα τότε να αυξηθεί μέσω αυτού του αγωγού η ρωσική επιρροή στην Βουλγαρία και κυρίως στην χώρα μας που θα αναβαθμίζονταν ενεργειακά ενώ η Τουρκία θα παρέμενε εκτός.



Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]