Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταστροφή ή επανίδρυση της Ευρώπης;

Προβληματισμός στα διεθνή ΜΜΕ

Άκρως προβληματισμένος εμφανίζεται ο διεθνής Τύπος και κυρίως ο γερμανικός, για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι από τη μεριά του Βερολίνου ακούγονται φωνές που πιστεύουν ότι η παρούσα συγκυρία δεν είναι απαραίτητα μια κρίση που θα οδηγήσει στην καταστροφή, αλλά στην επανεκκίνηση της Ευρώπης. Ακόμη, από τη Γερμανία, και συγκεκριμένα την εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», προέρχεται η είδηση ότι η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Με τον Juncker δεν υπάρχει «Grexit» διαρρέεται από το περιβάλλον του, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αν και οι Βρυξέλλες είναι ταραγμένες από τις προκλήσεις της Αθήνας, διαπιστώνουν ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι απολύτως πρόθυμος για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία βοήθειας με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να μη θεωρεί αβάσιμη την κριτική που έχει ασκήσει η Αθήνα στην τρόικα, ούτε αδικαιολόγητη τη θέση της πως δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Στις Βρυξέλλες, η τρόικα αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό με πολλές επιφυλάξεις. Ουσιαστικά, θεωρείται ως ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα», γράφει η συντηρητική εφημερίδα.

Το άρθρο της «Zeit» με τίτλο «Οι Ελληνες ιδρύουν την Ευρώπη»

Εξώφυλλο Spiegel
Αλέξης Τσίπρας, ο εφιάλτης της Ευρώπης
«Ο εφιάλτης της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας» γράφει στο πρωτοσέλιδό του το περιοδικό «Spiegel», που χαρακτηρίζει τον Ελληνα πρωθυπουργό ως «εκείνον που οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα» και τον απεικονίζει με μάλλον βλοσυρό βλέμμα και τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος. Οπως επισημαίνει στο κεντρικό του άρθρο το γερμανικό περιοδικό, με τίτλο «Ο θυμωμένος Ελληνας», «Ο νικητής των εκλογών στην Αθήνα, Αλέξης Τσίπρας, θέλει μια εντελώς διαφορετική Ευρώπη από την Ανγκελα Μέρκελ. Η επιτυχία του αναζωπυρώνει την οργή ενάντια στη γερμανική κυριαρχία. Ακόμη και οι κυβερνήσεις σε Γαλλία και Ιταλία ελπίζουν πλέον στο τέλος της πολιτικής λιτότητας». Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη μνεία εξάλλου στις πρώτες «συμβολικές» κινήσεις του πρωθυπουργού, όπως η επίσκεψή του στο μνημείο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή.

Το πρωτοσέλιδο του ολλανδικού περιοδικού απευθύνεται προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα

Zeit
Οπλο του Τσίπρα η έξοδος από το ευρώ
«Ο Τσίπρας έχει ένα και μοναδικό όπλο: την έξοδο από το ευρώ. Ενα όπλο που πιθανώς θα κλονίσει ολόκληρη την Ευρωζώνη», γράφει η «Zeit» σε άρθρο με τίτλο «Οι Ελληνες ιδρύουν την Ευρώπη», όπου τονίζεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να πείσει ότι είναι «αρκετά τρελός για να το πράξει». «Ο εκβιασμός του Τσίπρα θα γίνει η στιγμή της γέννησης μιας πραγματικής ευρωπαϊκής κοινότητας. Στο τέλος, τα χρέη θα είναι ίσως αυτά που θα το καταφέρουν. Οι Ελληνες ιδρύουν αυτήν τη στιγμή την Ευρώπη».

«Οι πιστωτές της Ελλάδας τη σπρώχνουν στον γκρεμό», γράφει η «Telegraph»

Guardian
Ευκαιρία και μείωση του χρέους κατά 50%
«Η καλύτερη ευκαιρία του Τσίπρα για να προλάβει ένα ταπεινωτικό ολίσθημα είναι να σκληρύνει τη στάση του και να απειλήσει ότι θα εγκαταλείψει το ευρώ, εκτός αν δει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να μειώνεται κατά, ας πούμε, 50%», γράφει ο βρετανικός «Guardian» και συμπληρώνει: «Είναι πολύ πιθανό πως η Μέρκελ και οι υπόλοιποι δεν θα αφήσουν τα πράγματα να ακολουθήσουν τη μοίρα τους. Από την άλλη για τον Τσίπρα αυτό είναι ρίσκο που αξίζει να κινδυνεύσει».

Le Monde
Η Ευρώπη ψάχνει απάντηση στον Τσίπρα
Με τίτλο «Η Ευρώπη ψάχνει απάντηση στον Τσίπρα», η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» τονίζει πως «για τους Ευρωπαίους είναι επιτακτική η ανάγκη να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τη δυναμική που έχει ο Τσίπρας μετά την ευρεία εκλογική νίκη του». Τονίζεται, δε, πως η Γερμανίδα καγκελάριος ανησυχεί για το ενδεχόμενο η στάση της Αθήνας να βάλει σε πειρασμό κι άλλες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική ή η ιταλική, να διεκδικήσουν πιο ελαστική στάση από το Βερολίνο.

Elsevier
Επιστρέψτε τα λεφτά ή περάστε έξω...
Το δημοφιλέστερο πολιτικό περιοδικό της Ολλανδίας, το «Elsevier», με κυκλοφορία 400.000 φύλλων, αφιερώνει το πρωτοσέλιδο του τελευταίου τεύχους του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο μάλιστα απευθύνεται προσωπικά, εν είδει μιας προσωπικής επιστολής από τους συντάκτες του περιοδικού. «Προς τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας. Αγαπητέ κ. Τσίπρα, επιστρέψτε τα χρήματα ή περάστε έξω», γράφει το εξώφυλλο.

Spiegel
Το τέλος της τρόικας στην Αθήνα
«Το τέλος της τρόικας στην Αθήνα: ένας αποχαιρετισμός για τον οποίο δεν κλαίει κανείς», γράφει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό, που αναφέρει ότι «ακούγεται σαν ρήξη η διακοπή συνεργασίας με την τρόικα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την αντιπροσωπεία των υπαλλήλων». Εάν ο Τσίπρας διώξει την τρόικα, θα έχει πετύχει μια σημαντική εσωτερική νίκη και οι πιστωτές όντως θα μπορούσαν να του την επιτρέψουν.

Telegraph
Σπρώχνουν την Ελλάδα στον γκρεμό
«Οι πιστωτές της Ελλάδας παίζουν με τη φωτιά σε πολιτικό επίπεδο σπρώχνοντας την Ελλάδα στον γκρεμό», γράφει ο Αμπροουζ Εβανς Πρίτσαρντ στην «Telegraph». «Οι πιστωτές χειρίζονται το εξελισσόμενο δράμα σαν να ήταν ένα τοπικό βαλκανικό ζήτημα. Αν μια χώρα των 11 εκατομμυρίων επιλέγει να αυτοκτονήσει, ας το κάνει. Αυτό είναι το μήνυμα του Βερολίνου», γράφει και συμπληρώνει: «Οι ειδικοί είναι άκρως διχασμένοι για τη σοφία αυτής της στρατηγικής. Τώρα μετρά πια η πολιτική».

Sunday Times
Η Ελλάδα δούρειος ίππος του Πούτιν
Ως δούρειο ίππο του Πούτιν χαρακτηρίζει την Ελλάδα δημοσίευμα των «Sunday Times». Ο συντάκτης σχολιάζει ότι μετά τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσία «οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το ελληνικό χρέος αλλά και τη γεωπολιτική μιας όλο και πιο ασταθούς ηπείρου». Προστίθεται πως η στρατηγική του προέδρου Πούτιν «να καλλιεργεί λαϊκιστές στο ευρωπαϊκό περιθώριο απέδωσε καρπούς σε αυτή την απελπισμένα ταραγμένη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Μαρία Αδαμίδου
Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]