Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Ελλάδα κέντρο του ισλαμικού "δικτύου" του Φετουλάχ Γκιουλέν

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Σε πάνω από εκατό χώρες είναι απλωμένο το ισλαμικό δίκτυο μουσουλμανικής προπαγάνδας και εξάπλωσης του Ισλάμ, του γνωστού μουσουλμάνου ηγέτη, Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, Star.

Το εντυπωσιακό στον ενημερωτικό και αποκαλυπτιτκό πίνακα των τμημάτων του δικτύου στις διάφορες χώρες, όπως δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα, είναι ότι υπάρχει κέντρο του ισλαμικού δικτύου και στην Ελλάδα(;). Ο διευθυντής του δικτύου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Star, είναι ο Recep Uzumalı ο οποίος έχει κάνει ιμάμης στην Προύσα της Τουρκίας, ενώ έχει διατελέσει για ένα διάστημα και στέλεχος του κόμματος του Ερντογάν, προφανώς πριν από την ρήξη του με τον Γκιουλέν, στην οργάνωση της περιοχής του Fatih στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας, το ισλαμικό δίκτυο του Γκιουλέν έχει απλωθεί με ισλαμικά κέντρα σε πολλές χώρες, ενώ διατηρεί και διευθύνει περίπου 2.600 ισλαμικά ιδρύματα σε 160 χώρες. Όλο αυτό το δίκτυο διευθύνεται από το αρχηγείο του Ισλαμιστή ηγέτη που βρίσκεται στην Πενσυλβλάνια των ΗΠΑ. Εκεί έχει καταφύγει ο Φετουλάχ Γκιουλέν από τον Μάρτιο του 2000 όταν είχε εκδοθεί τότε ένταλμα σύλληψης του από τις τουρκικές αρχές, αλλά ποτέ δεν εκτελέστηκε καθώς ο τότε πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, τον άφησε ελεύθερο να φύγει για τις ΗΠΑ. Μετέπειτα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου είχαν αποκαλύψει ότι είχε γίνει ανταλλαγή με τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί είχαν παραδώσει τον Οτσαλάν στους Τούρκους με αντάλλαγμα την ελεύθερη έξοδο του Γκιουλέν στις ΗΠΑ, για να προβληθεί μετέπειτα σαν ο ηγέτης ενός Ισλάμ που θα ελέγχεται από τους Αμερικανούς. Το «σχέδιο» όμως χάλασε από την μετέπειτα ρήξη του Γκιουλέν με τον Ερντογάν, ενώ εδώ και πέντε περίπου χρόνια έχει ξεσπάσει ένας αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ των δύο αντρών.

Για την ιστορία, το τάγμα του Γκιουλέν, είχε δραστηριοποιηθεί έντονα από την δεκαετία του ογδόντα στον εκπαιδευτικό τομέα, ενώ είχε αναπτύξει οικονομικές δραστηριότητες τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Μιλιέτ», στις αρχές της δεκαετία του 2000 ο Γκιουλέν είχε υπό τον έλεγχό του ήδη από τα τέλη του εικοστού αιώνα σε 80 περιοχές τής Τουρκίας, 45 βακούφια (δηλαδή οικονομικά εκμεταλλεύσιμα ιδρύματα), 18 οίκους προσευχής, 89 ειδικά κατηχητικά σχολεία, 207 εμπορικές εταιρείες, 373 διδασκαλεία και 500 μαθητικές εστίες. Στο εξωτερικό, 6 θρησκευτικά πανεπιστήμια, 236 λύκεια, 2 δημοτικά σχολεία, 2 κέντρα διδασκαλίας τουρκικής γλώσσας, 6 προπαρασκευαστικά φροντιστήρια για το πανεπιστήμιο και 21 μαθητικές εστίες. Εξέδιδε 14 περιοδικά με 300 χιλιάδες φύλλα, ήλεγχε την εφημερίδα «Ζαμάν», δύο εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και τον δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό «Σαμάν–γιολού» ή «STV».

Από τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα, σχεδόν κάθε μέρα μεταδίδονται ομιλίες του από τα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχονταν από το τάγμα του. Εκτός από τις χώρες της Ευρώπης ο Γκιουλέν είχε δραστηριοποιηθεί στις δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, στην Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Σκόπια, Κριμαία, Γεωργία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Τα τελευταία χρόνια το τάγμα είχε δραστηριοποιηθεί έντονα στην Γερμανία, ιδρύοντας δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα υπό τον έλεγχο του, ενώ επέκτεινε τις δραστηριότητές του και σε χώρες της Άπω Ανατολής, όπως Ιαπωνία, Νότιο Κορέα, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, στην Νιγηρία και στον Καναδά.

Εύλογα ερωτήματα δημιουργεί η αποκάλυψη ύπαρξης κέντρου του ισλαμικού δικτύου στην Ελλάδα, σχτικά με το ποιες είναι οι «αρμοδιότητες» του διευθυντή του κέντρου και κυρίως ποια είναι η δραστηριότητα αυτού του ισλαμικού κέντρου στην χώρα μας.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]