Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαρουφάκης: «Δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρώσουμε τις δόσεις Ιουλίου»

Σοκ προκαλούν οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ξεκαθάρισε πως είναι δεδομένο πως η χώρα θα έχει πρόβλημα στο να αποπληρώσει τις δόσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο.

Ουσιαστικά ο Γ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λίγες ώρες μετά τις διαρροές από το Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι νέο πακέτο βοήθειας 20 δισ. ευρώ, ουσιαστικά δηλαδή νέο μνημόνιο. Όπως εξήγησε «από σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση αυτού του ζητήματος αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό αν δεν είχαμε την τετράμηνη συμφωνία».
Όσον αφορά στη συμφωνία, είπε ότι «το κείμενο γράφτηκε έξυπνα ώστε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και να έχουμε περιθώριο ελευθερίας . Το ''Yes man'' όπως έλεγε ο Α. Παπανδρέου, δεν το σέβεται κανένας».
Κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του προηγούμενου διαστήματος υπήρξαν «ιδιαίτερα δυνατές και ταξικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη που ήθελαν το κλείσιμο των τραπεζών και τη μετατροπή μας σε μια μορφή επαρχίας τύπου Κοσόβου» έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «απομονώσαμε αυτές τις φωνές». «Από εκεί που ήμασταν εμείς απομονωμένοι, απομονώθηκαν αυτές οι δυνάμεις. Τις απομονώσαμε στο τέλος με τη βοήθεια και του κ. Ντάισλεμπλουμ που ήταν εξαιρετικός και τον ευχαρίστησα», πρόσθεσε. «Tινάζοντας στον αέρα δυο Eurogroup, πετύχαμε το απίστευτο, για πρώτη φορά να υπάρχει μια διαδικασία διακοπής μνημονιακών καταστάσεων και να μας δοθεί η ευκαιρία να γράψουμε τον δικό μας κατάλογο των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Βαρουφάκης αν και παραδέχθηκε ότι «δεν μπορέσαμε όμως να θέσουμε αναπτυξιακά μέτρα. Είναι μια πρώτη αρχή, με στόχο να αρχίσουμε μια διαπραγμάτευση. Όλες αυτές τις μέρες δεν αγγίχτηκε το χρηματοδοτικό».
Αναφερόμενος στη συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ τόνισε ότι «είναι ψέμα ότι μέσα στο Εurogroup υπήρξε παραλίγο σύρραξη. Κάποια στιγμή στο γραφείο του Ντάισελμπλουμ παρουσία του κ. Μοσκοβισί υπήρξε μια λεκτική διαφωνία. Όλα αυτά τα σενάρια είναι ανοησίες» προσθέτοντας ότι από όλους τους συναδέλφους του «χαίρομαι να συνομιλώ τον κ. Σόιμπλε».
«Το πρόγραμμά μας δεν αφορά μόνο στους πρώτους τέσσερις μήνες, δεν μπορούμε να κάνουμε ριψοκίνδυνα πράγματα που να θέσουν σε κίνδυνο όσα πετύχαμε στο Eurogroup», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε να καθησυχάσει το εσωτερικό της χώρας, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει όμως πρόβλημα σχετικά με τη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου.
Το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας δεν αποτέλεσε θέμα στο Eurogroup, τόνισε και σημείωσε πως ξεκινά άμεσα η διαδικασία διαπραγμάτευσης για αυτό το θέμα, αλλά σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το κάνει ούτε αυτό εάν δεν υπήρχε η τετράμηνη παράταση.

Εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος για τη συμφωνία που υπήρξε, λέγοντας πως για πρώτη φορά η κυβέρνηση διέκοψε τις μνημονιακές καταστάσεις. Όπως είπε η κυβέρνηση κατάργησε το e-mail Χαρδούβελη και όλα τα υφεσιακά μέτρα.
Ωστόσο, σημείωσε πως από τα δύσκολα σημεία είναι πως δεν συζητήθηκαν τα αναπτυξιακά μέτρα, αλλά και το πρόβλημα της χρηματοδότησης της χώρας.

Στη συνέντευξή του, αποκάλυψε πως υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα ισχυρές, οι οποίες όπως ισχυρίστηκε, ήθελε την Ελλάδα να γίνει Κόσσοβο, με κλείσιμο τραπεζών και μείωση των αναλήψεων.

Σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, την αύξηση του κατώτατου μισθού, ξεκαθάρισε πως όλα τα παραπάνω υπάρχουν μέσα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απεστάλη στις Βρυξέλλες.
Όπως σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά τους επόμενους 4 μήνες μόνο και ξεκαθάρισε πως δεν θα θυσιάσει η κυβέρνηση μία ολόκληρη τετραετία κάνοντας πράγματα τις επόμενες εβδομάδες που μπορεί να είναι ριψοκίνδυνα για όσα επιτεύχθηκαν στο Eurogroup.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Σώπα ρε ψεύτομαγκακι ...
    Και εμείς που είμασταν σίγουροι οτι θα μας λευτερωνατε απο το αφεντικο ΣΑΣ ....
    ΟΥΣΤ ΓΥΦΤΑΡΙΑ , ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ Ν ..ΜΑΛΑΚΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεχρι το καλοκαιρι υπολογιζουν οτι θα μας εχουν συνηθισει στην ιδεα της πτωχευσης και της επιστροφης στη δραχμουλα.....Θα μας καταφερουν να το ζηταμε κιολας με κανα δημοψηφισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]